Kedvenc helyek

Beastie Boys: Solid Gold Hits

olvasói
(0)
(Capitol / EMI)

A Beastie Boys kiadója a 2005-ös karácsonyi piacra nagy hirtelen összeállított egy válogatáslemezt, rajta a New York-i fehér raptrió 15 nagy slágere az 1986-os Licensed To Ill és 2004-es To The 5 Boroughs albumok közti időszakból. A korlátozott példányszámú dupla kiadáshoz egy DVD is jár a 15 videoklippel (köztük olyanokkal is, melyek a Video Anthologyra nem kerültek fel).


Ennek a válogatásnak nem sok értelme volt így. Még kerek évforduló sem támasztja alá, a Beastie Boys ugyanis 1981 augusztusában alakult (16 év átlagéletkorú hardcore punk kvarettként, egy dobos lánnyal), és az idővel raptrióvál alakuló formációnak 1986 végén jelent meg áttörést hozó első albuma, a Licenced To Ill (a világ első listavezető rapalbuma, a nyolcvanas évek legtöbb példányban fogyó raplemeze), tehát még egy évet kellett volna várni egy jubileuminak nevezhető kiadványra, főleg ha a legkorábbi felvétel 1986-os rajta. A másik meg, hogy a Beastie Boysnak volt már egy remek retrospektív válogatása 1999-ben, a 42 számos dupla The Sounds Of Science, ahol a nagy slágerek mellett szerepeltek a legkorábbi hardcore periódus kulcsdalai, a lüke mellékprojektek (az instrumentális krimifunk, Mike D country alteregója, a Quasar álnév alatt turnéztatott hardcore EP), kiadatlan felvételek, sőt még egy vadiúj slágerdal is (Alive), a kiadványhoz járó 78 oldalas könyvecskéről nem is beszélve (a lemezt a következő évben a hasonlóan gazdag Video Anthology című dupla DVD követte a klipekkel és rengeteg extrával). Azóta a Beastie Boystól csupán egyetlen sorlemez jelent meg, a 2004-es To The 5 Boroughs, tehát egy új válogatáslemez összeállítását semmi nem indokolta igazán.

Ha csak az nem, hogy egy olcsóbb egylemezes Beastie Boys-slágergyűjtemény is legyen a piacon a kevésbé igényes közönség számára (így a korai hardcore punk darabok persze automatikusan kiestek, azok csak megzavarnák a népet). Nos rendben, de akkor is lehetett volna nívósabb, bővebb kiadványt szerkeszteni. A 53 perces korongon 15 sláger szerepel, mindegyik stúdióalbumról két-három darab (a Body Movin` természetesen a Fatboy Slim-féle remix formájában), viszont hiányoznak – pedig bőven elfértek volna – olyan kislemezes sikerdalok, mint az már említett 1999-es Alive, az emlékezetes live action klippel megtámogatott Three MCs And One DJ 1998-ból vagy a még 1985-ben felvett She`s On It (azt most ne is említsük, hogy az első albumról az itt szereplő háromnál jóval több szám került ilyen vagy olyan formában kislemezre), ráadásul új felvétel sem készült a válogatásra. És az is béna, hogy a külső és belső borítón a három rapper, Mike D, MCA és Ad-rock csak a nyolcvanas évek közepén készült fotókon látható, noha egy olyan ritka zenekarról van szól, mely két évtizeden át folyamatosan az élvonalban tudott maradni mind művészi, mind kereskedelmi szempontból, és méltósággal tudott felnőni, öregedni.

A DVD-vel kiegészített dupla kiadás egy fokkal vigasztalóbb, mivel itt helyet kapott a Video Anthologyról „lefelejtett” két korai lüke klip is, a Fight For Your Right és a No Sleep Till Brooklyn (ez utóbbiban a Slayer-gitárhős Kerry King nyűvi hangszerét!), a harmadik 1986-os dal, a Brass Monkey pedig egy eddig kiadatlan 2004-es koncertfelvétel formájában kapott videoklipet.

A Beastie Boys érdemeiből persze egy ilyen összecsapott, egysíkú válogatás sem von le semmit. Ez egy zseniális zenekar.


9/10
Déri Zsolt
2006.03.16
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.