„Akin még Bridget Jones is röhögne”

Adamkó Fanni EXszeregyének témája biztosan sok nőnek (és férfinak) ismerős: ahogy játékosan a cím is utal rá, egy expartnerről lesz itt szó, akitől főhősünk sehogyan sem tud elszakadni. Hiába szakított vele a férfi, hiába alázta meg és játszott vele, ő újra és újra visszatér hozzá, számtalanszor felajánlja magát és örül a feléje hullajtott szeretet- (vagy inkább szex-) morzsáknak.


A történet nagyon izgalmasan, in medias res kezdődik: egy buli utáni ejtőzés közben hősnőnk párja egyszer csak azzal áll elő, hogy beleszeretett valaki másba. Ezt követően tanúi lehetünk, milyen szemét módon képes viselkedni egy férfi egy nővel (főleg amikor kiderül, hogy az terhes tőle): cserbenhagyja, ígérete ellenére kidobja a lakásból, ahol évekig együtt éltek stb. Majd amikor már lecsillapodnak a kedélyek, nyakatekert szerelmi háromszög (vagy legalábbis háromszereplős helyzet) alakul ki.

Hősnőnk egy olyan férfit nem képes elfelejteni, aki egy olyan nőt szeret, aki nem tudja eldönteni, hogy szereti-e őt. Ennek során - ahogy az lenni szokott - a régi szeretők azért még összejárnak egy kis erre-arra, közben pedig a főszereplő „megpróbálja elhitetni magával, hogy tud Exe nélkül élni”, de ezt elég nehéz, amikor „egy egészen picike Banderas sem várja otthon”. Közben más fronton is folytatja a keresgélést, hiszen mind munkát, mind épkézláb férfit akar találni magának, de akinek ő tetszik, az neki nem tetszik, aki meg tetszik neki, az vagy csalfa, vagy foglalt, vagy egészen mást akar az élettől és egy kapcsolattól.

Az EXszeregy néhol kicsit fellengzős, néhol közhelyek ütik fel benne a fejüket, de hitelesen ábrázolja egy fiatal nő (akinek a szerzőhöz való hasonlatossága nem a véletlen műve) érzelmi életét. Az életbölcsességek ismertetése mellett őszintén kitárulkozik, és ezt a nyíltságot nagyon lehet szeretni a regényben (arról nem beszélve, hogy olyan érdekes, hogy nehezen lehet letenni).

Adamkó Fanni könyvének tárgyalásakor nem lehet nem megemlíteni a szingli- és női regényeket, Bridget Jonest, Terézanyut és társaikat. Az Exszeregy nem olyan lebilincselő, mint Helen Fielding műve, de jobban van megírva, mint a Terézanyu és a legtöbb hasonló munka. Sőt amennyiben magunkra és saját hibáinkra ismerünk benne, még terápiás hatása is lehet.

Adamkó Fanni: EXszeregy. Noran Kiadó, 442 oldal, 1990 Ft
fürkész
2006.03.20
|


Játék
Csinos lányok, színes ruhák, látványos mozdulatok, karneváli hangulat március első napjaiban a Tüskecsarnokban!
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.