Puccini: Tosca

Amennyiben hevenyészett közvélemény-kutatásra kerülne sor az operarajongók körében, szinte biztosan a legnépszerűbb operák egyike lenne Puccini Toscája, amelyben sokak szerint egyetlen felesleges hang sincs.


Kétségkívül, kompakt szerkezetével, magával ragadó melódiáival, valamint számos slágertémájával (a Képária, vagy a Levélária, illetve a címszereplő 2. felvonásbeli imájával, amely az egyik legszívszorítóbb négy perce a zeneirodalomnak) a Tosca az olasz Mester talán legjobb alkotása. A mű előadásához három elsőrangú énekesre van szükség, és ez a most újra megjelentetett, 1963-as bécsi stúdiófelvételen rendelkezésre is állt. Cseppet sem lebecsülendő szempont ez, hiszen, ha valamelyikük gyengébben teljesít, felborul a dráma vezérfonalát alkotó szerelmi háromszög.

Toscát a színes bőrű szopránénekesnő, Leontyne Price énekli, hiba nélkül. Szerelmesét, Cavaradossit a korszak egyik vezető tenoristája, a legendás Maria Callas gyakori partnere, Giuseppe di Stefano kelti életre. Di Stefano esetében megfigyelhető (főként a lírai tenorjának kevésbé fekvő részekben), hogy sok esetben természetellenes manírokkal operál, sajnos ez ezen az egyébként remek felvételen is tetten érhető. Az olasz bariton, Giuseppe Taddei egy, a kelleténél talán kevésbé démoni, ám vokálisan első osztályú Scarpia. A Bécsi Filharmonikusokat irányító Herbert von Karajan teljesítménye is impozánsnak mondható. Összességében: ez a lemez egyike a legnagyszerűbb Tosca-felvételeknek.

Universal/Decca, 2006, 2 CD
Puccini: Tosca
Vezényel: Herbert von Karajan
szilgyo
2006.03.23
|


Film premierek

Élesítve

angol akcióthriller, 98 perc, 2017

Vuk

magyar animációs film, 76 perc, 1981

Transformers: Az utolsó lovag

amerikai sci-fi, 151 perc, 2017
Ahol a héten érdemes...
Budapest, Postamúzeum, május 4. - december 31.
 
Budapest, Óbuda, június 16. - augusztus 26.
 
 
Budapest, Magyar Természettudományi Múzeum, március 4. - június 30.
Játék
A kanadai David Walsh 1997-ben bejelentette, hogy óriási mennyiségű aranyat találtak Indonézia dzsungelében. Cégének részvényei pillanatok alatt megugrottak, a döglődő Walsh pedig hirtelen milliárdos lett. A képtelen történetből az Oscar-díjas Stephen Gaghan remek, pörgős filmet a főszerepben Matthew McConaughey-vel.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.