Puccini: Tosca

Amennyiben hevenyészett közvélemény-kutatásra kerülne sor az operarajongók körében, szinte biztosan a legnépszerűbb operák egyike lenne Puccini Toscája, amelyben sokak szerint egyetlen felesleges hang sincs.


Kétségkívül, kompakt szerkezetével, magával ragadó melódiáival, valamint számos slágertémájával (a Képária, vagy a Levélária, illetve a címszereplő 2. felvonásbeli imájával, amely az egyik legszívszorítóbb négy perce a zeneirodalomnak) a Tosca az olasz Mester talán legjobb alkotása. A mű előadásához három elsőrangú énekesre van szükség, és ez a most újra megjelentetett, 1963-as bécsi stúdiófelvételen rendelkezésre is állt. Cseppet sem lebecsülendő szempont ez, hiszen, ha valamelyikük gyengébben teljesít, felborul a dráma vezérfonalát alkotó szerelmi háromszög.

Toscát a színes bőrű szopránénekesnő, Leontyne Price énekli, hiba nélkül. Szerelmesét, Cavaradossit a korszak egyik vezető tenoristája, a legendás Maria Callas gyakori partnere, Giuseppe di Stefano kelti életre. Di Stefano esetében megfigyelhető (főként a lírai tenorjának kevésbé fekvő részekben), hogy sok esetben természetellenes manírokkal operál, sajnos ez ezen az egyébként remek felvételen is tetten érhető. Az olasz bariton, Giuseppe Taddei egy, a kelleténél talán kevésbé démoni, ám vokálisan első osztályú Scarpia. A Bécsi Filharmonikusokat irányító Herbert von Karajan teljesítménye is impozánsnak mondható. Összességében: ez a lemez egyike a legnagyszerűbb Tosca-felvételeknek.

Universal/Decca, 2006, 2 CD
Puccini: Tosca
Vezényel: Herbert von Karajan
szilgyo
2006.03.23
|


Film premierek

Újra otthon

amerikai romantikus vígjáték, 97 perc, 2017

Terminátor 2. – Az ítélet napja 3D

amerikai-francia sci-fi, 137 perc, 1991

Kedi: Isztambul macskái

amerikai-török dokumentumfilm, 79 perc, 2016

Fantasztikus utazás Óz birodalmába

orosz animációs film, 90 perc, 2016

Amerikai bérgyilkos

amerikai akcióthriller, 111 perc, 2017

A halál 50 órája

amerikai háborús film, 167 perc, 1965
Játék
New York, Párizs, Tokió és London után Budapesten is megrendezésre kerül a Felabration, a legendás nigériai zenész és emberjogi aktivista, Fela Kuti munkássága előtt tisztelgő emlékest.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.