Puccini: Tosca

Amennyiben hevenyészett közvélemény-kutatásra kerülne sor az operarajongók körében, szinte biztosan a legnépszerűbb operák egyike lenne Puccini Toscája, amelyben sokak szerint egyetlen felesleges hang sincs.


Kétségkívül, kompakt szerkezetével, magával ragadó melódiáival, valamint számos slágertémájával (a Képária, vagy a Levélária, illetve a címszereplő 2. felvonásbeli imájával, amely az egyik legszívszorítóbb négy perce a zeneirodalomnak) a Tosca az olasz Mester talán legjobb alkotása. A mű előadásához három elsőrangú énekesre van szükség, és ez a most újra megjelentetett, 1963-as bécsi stúdiófelvételen rendelkezésre is állt. Cseppet sem lebecsülendő szempont ez, hiszen, ha valamelyikük gyengébben teljesít, felborul a dráma vezérfonalát alkotó szerelmi háromszög.

Toscát a színes bőrű szopránénekesnő, Leontyne Price énekli, hiba nélkül. Szerelmesét, Cavaradossit a korszak egyik vezető tenoristája, a legendás Maria Callas gyakori partnere, Giuseppe di Stefano kelti életre. Di Stefano esetében megfigyelhető (főként a lírai tenorjának kevésbé fekvő részekben), hogy sok esetben természetellenes manírokkal operál, sajnos ez ezen az egyébként remek felvételen is tetten érhető. Az olasz bariton, Giuseppe Taddei egy, a kelleténél talán kevésbé démoni, ám vokálisan első osztályú Scarpia. A Bécsi Filharmonikusokat irányító Herbert von Karajan teljesítménye is impozánsnak mondható. Összességében: ez a lemez egyike a legnagyszerűbb Tosca-felvételeknek.

Universal/Decca, 2006, 2 CD
Puccini: Tosca
Vezényel: Herbert von Karajan
szilgyo
2006.03.23
|


Film premierek

Floridai álom

amerikai filmdráma, 111 perc, 2017

Thelma

dán-francia-norvég-svéd thriller, 116 perc, 2017

Gengszterzsaruk

amerikai akciófilm, 140 perc, 2018

A legsötétebb óra

angol életrajzi dráma, 125 perc, 2017

68 lepedő

amerikai krimivígjáték, 93 perc, 2017
Ahol a héten érdemes...
Budapest, Uránia, január 12. - május 25.
 
 
január 18 - 24.
 
Budapest, Thália Színház, január 18. 19:00
 
január 1 - 31.
Játék
Az Én, Tonya a kilencvenes évek egyik legnagyobb amerikai médiabotrányának szatirikus feldolgozása, amelyet humorában mások mellett a Fargóhoz hasonlítanak. A film két színésznő, Margot Robbie és Allison Janney jutalomjátéka, akik egyértelműen Oscar-jelölésre is esélyesek.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.