Kedvenc helyek

End Of The Century – The Story Of The Ramones

Az 1999-es Anthology dupla válogatás megjelenése óta eltelt időben a Ramones négy alapítótagjából hárman is meghaltak: az énekes Joey 2001-ben, a basszista Dee Dee 2002-ben, a gitáros Johnny 2004-ben – így ma már csak az 1978-ban kilépett magyar származású dobos, Tommy Ramone él. A legfontosabb amerikai punkzenekar történetét bemutató dokumentumfilm 2003-ra készült el, s most már DVD-n is hozzáférhető.


1974-ben New Yorkban, pontosabban Queensben négy Stooges-rajongó lakótelepi haver zenekart alapított Ramones néven, mindannyian felvették a Ramone nevet, és egyenkinézetükkel (tornacipő, szakadt farmer, póló, bőrdzseki, szembelógó frizura) is testvérek benyomását keltették. A budapesti születésű Tommy volt a szóvivő és a producer, Dee Dee a drogos-bulis rosszcsont, Johnny a vaskezű zenekarvezető, Joey meg a vaksi, betegeskedő, neurotikus frontember, és ezek a képregényfigura kinézetű faszik garázs-rockba oltott eszeveszett tempójú, gúnyosan minimalista surf-popjukkal a CBGB klubból kirobbanva máig is érvényes receptet adtak a punk-rocknak. A kezdeti sikerek (például a punktörténeti jelentőségű nagy-britanniai koncertek) után csak nem sikerült a remélt nagy áttörés, Tommy belefáradt a turnézásba, a helyére jött Markyt fél évtizeddel később kirúgták alkoholizmusa miatt, aztán fél évtizeddel később visszavették (a köztes időszakban doboló Richie a filmben már öltönyös, nyakkendős polgárként emlékezik vissza vad éveire), Johnny elcsábította Joey-tól élete szerelmét (ezután alig álltak szóba egymással, de amúgy sem tudtak nagyon miről beszélgetni, mert az énekes ultraliberális volt, a gitáros meg konzervatív republikánus), a rapkarrierre áhítozó Dee Dee kilépett a nyolcvanas évek végén, de a zenekar fogvicsorgatva ment csak tovább... egészen 1996 augusztusáig, amikor is végleg beszüntette működését. Joey már nem érte meg a Rock&Roll Hírességek Csarnokába való 2002-es beiktatást, Dee Dee meg túladagolta magát, mielőtt mozikba került volna ez az archív felvételekkel és friss interjúkkal teli remek dokumentumfilm, de Johnny még látta a halála előtti évben: pontosnak és felkavarónak ítélte.
QQQQ

EXTRÁK

Egy kivágott jelenetből megtudjuk, hogy a Blondie ex-dobosa, Clem Burke 1987-ben majdnem fix tag lett Elvis Ramone néven, de nem bírta a tempót. Megnézhetjük a dokumentumfilm mozielőzetesét, továbbá három-háromperces blokkokat a filmhez készült interjúkból (a Ramones-tagok mellett egy kamaszkori haverjukkal, továbbá Joe Strummerrel és Blondie-ékkal). Joey rádióinterjút ad 1995-ben. Marky Ramone szemlélteti dobtechnikáját. Tommy, az eredeti felállás egyetlen túlélőjeként elárulja, melyik dalt ki írta az első három albumon.
QQQ

2005 Hossz: 108 perc Kiadó: Warner Hang: angol 5.1 Felirat: angol, francia, német, portugál, spanyol
Déri Zsolt
2006.03.28
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.