Legszebb mesék - 1805-2005 „Andersen”

Az Atlantis Színházat 1993-ban alapította két fiatal művész, Horgas Ádám és Molnár Éva. Két évvel később önálló társulatként kezdtek dolgozni, 2000-ben pedig állandó otthonra leltek a Merlin Színházban. Ebben az évben indították útjára a Legszebb mesék című sorozatot is.

Andersen
Andersen

Az ide tartozó előadások során a társulat világhírű történeteket dolgoz fel, saját készítésű tárgyakkal és ötletes játékokkal fűzve egybe az ismert írók műveit, oly módon, hogy az gyerekek és felnőttek számára egyaránt élvezhető legyen. Elsőként a Grimm testvérek hat meséjét választották ki. A Rigócsőr királyfi, a Hófehérke és a hét törpe, a Csipkerózsika, a Piroska és Farkas, a Hamupipőke, valamint a Jancsi és Juliska alkották a produkciót, amely aztán megnyerte az Országos Alternatív Színházi Szemle fődíját.

Egy évvel később egy magyar klasszikus, Benedek Elek legszebb meséit állította színpadra az Atlantis csapata, az előző részhez hasonló formában. A talléros kalap, A vén garabonciás, Vízi Péter és Vízi Pál, A három kívánság, Babszem Jankó, és A színében változó királyné történetét dolgozták fel. Ezt az előadást sem kizárólag a közönség szerette: az Országos Gyermekszínházi Szemle díját, valamint a Kulturális Minisztérium különdíját is kiérdemelte a produkció. Ezt követte az Ezeregyéjszaka, ami komolyabb témákat feszegetett, mint elődei, hiszen az iraki események különös aktualitást adtak a „mesés kelet”-en játszódó történeteknek. A sorozat negyedik darabja a világ egyik leghíresebb meseírója, a dán Hans Christian Andersen életműve köré épül.

Greifenstein János<br>Fotó: Hajdu Ágnes
Greifenstein János
Fotó: Hajdu Ágnes

Az, hogy Andersent ebben a műfajban a legnagyobbak között említhetjük, pusztán a véletlen műve. A szegény családból származó fiatalember ugyanis először drámaírással próbálkozott, majd útrajzok, földrajzi szakkönyvek szerzőjeként vált nemzetközileg ismertté. Kalandos regények, érzelmes és gúnyos versek is fűződnek nevéhez. Meseírással kizárólag pénzkereseti okból kezdett foglalkozni, 30 éves korában. Egy olcsó füzetsorozat számára jegyezte le azokat a varázslatos történeteket, amelyeket máig sem feledett el a világ, és amelyek királyok elismerését hozták meg számára. Négy évtized alatt írt 156 meséje több mint 80 nyelven jelent meg világszerte. Kezdetben kissé szégyellte a gyerekeknek szóló műveit, de később belátta, hogy ehhez van igazán tehetsége. Lélekben ő maga is gyermeki maradt, agglegénykét élte le életét, és úgy tudni, ezalatt nem vagy alig volt kapcsolata az ellenkező nemmel. Egyik legismertebb meséje A rút kiskacsa története párhuzamba állítható Andersen életével: ahogy a csúnya, totyogó kis szárnyasból gyönyörű hattyú lett, úgy vált az író nincstelen, félárva fiúból sikeres íróvá, királyok kegyeltjévé. Nem kevésbé népszerű többi műve sem, elég csak A császár új ruhája, A derék ólomkatona, A kis hableány, vagy a Hókirálynő címét említeni.

Az Atlantis Színház szokás szerint a leghitelesebb eredeti szövegekből indult ki az előadás létrehozásakor, ám ez esetben a megszokottnál jobban eltértek attól az alkotók. Maibbá tették a 150 éves gondolatokat, melodramatikus elemeket azáltal, hogy a clowntechnikát választották. Az Atlantis társulatának tagja, a sorozat állandó rendezője, Greifenstein János szerint ez lehetőséget ad a nézőnek egyfajta lélek könnyítésére a legmélyebb gondolatok, legtragikusabb szituációk befogadásakor. A Legszebb mesék - 1805-2005 Andersen„ című előadás a társulat szokásos játszóhelyén, a Merlin Színházban látható.
2006.03.30
|


Film premierek

Az oroszlánkirály

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Az oroszlánkirály 3D

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Yao utazása

francia-szenegáli vígdráma, 103 perc, 2019

Senki többet

amerikai dokumentumfilm, 98 perc, 2018

Nicky Larson - Ölni vagy kölni?

francia akcióvígjáték, 91 perc, 2018

Fehér éjszakák

amerikai horror, 147 perc, 2019

Anna

francia akcióthriller, 119 perc, 2019
Játék
A törvény embere, Luke Hobbs és a kitaszított Deckard Shaw szövetségre lépnek, amikor egy kibernetikailag felturbózott ellenség fenyegeti az emberiség jövőjét.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.