Puccini: Manon Lescaut

Giacomo Puccini páratlan népszerűségnek örvend az operabarátok körében, tegyük hozzá, teljesen megérdemelten. A Tosca, a Turandot vagy a Pillangókisasszony zeneszerzőjének korai darabjai azonban nem mindig érik el az említett művek színvonalát.


Így van ez az 1895-ben bemutatott Manon Lescaut esetében, amelyben - bár kétségkívül akadnak jól megírt és igen hatásos részek - bizony csak nyomokban fedezhető fel az a tömör zenei fogalmazás és zseniális építkezés, amely a szerző későbbi műveit meghatározza. Ennek ellenére egy jó előadás ebből a felemás műből is igen emlékezetes lehet, kiváltképp igazi nagyágyúkkal a főszerepekben.

A Metropolitan Opera 1980-as produkciója, amely nemrégiben jelent meg DVD-n, közel jár ehhez, hiszen a címszerepben Renata Scotto, hódolója, Des Grieux lovag szerepében pedig Placido Domingo nyújt elsőrangú alakítást. A nagy ellenlábast, Geronte-ot éneklő Renato Capecchi vokálisan kevéssé meggyőző, azonban az általa teremtett figura kellően félelmetes és visszataszító. A fő negatívum: mindig azt hittem, hogy a Met-ben vigyáznak arra, hogy a kisebb szerepekben is olyan művészek lépjenek fel, akik el tudják énekelni a szólamukat, egy-két mellékszereplő produkcióját hallgatva azonban ezzel az illúzióval szegényebb lettem.

A rendezés sok meglepetéssel nem szolgál, a zenekar nagyszerű játéka (vezényel: természetesen James Levine), bármilyen igazságtalanul hangzik, de hétköznapinak mondható ezen a szinten, ám a DVD képminősége sajnos csak egy közepes TV-felvételét éri el. De ahogy mondani szokás: nem ez a lényeg.

7/10

1980 Hossz: 132 perc Kiadó: Universal Kép: 4:3, színes Hang: olasz sztereó, DTS és DD 5.1 Felirat: angol, német, francia, olasz, spanyol, kínai
szilgyo
2006.04.05
|


Film premierek

Újra otthon

amerikai romantikus vígjáték, 97 perc, 2017

Terminátor 2. – Az ítélet napja 3D

amerikai-francia sci-fi, 137 perc, 1991

Kedi: Isztambul macskái

amerikai-török dokumentumfilm, 79 perc, 2016

Fantasztikus utazás Óz birodalmába

orosz animációs film, 90 perc, 2016

Amerikai bérgyilkos

amerikai akcióthriller, 111 perc, 2017

A halál 50 órája

amerikai háborús film, 167 perc, 1965
Játék
„All you need is love” énekli a Beatles 1967-ben nemcsak koncerteken, a rádióban, de már a televízióban is. Az első egész világot behálózó élő tévéközvetítést több mint négyszáz millióan nézik izgatottan a Földön.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.