A rózsaszín párduc (2006)

olvasói
9/10 (2)
A „rózsaszín párduc” olyasmi, amihez valószínűleg eleve mindenkinek van valami köze: vagy látta az egykori legendás filmet Peter Sellersszel a főszerepben, vagy talált rózsaszín párduc figurát ovis korában a kindertojásában, esetleg ragasztott rózsaszín párducos matricát a tolltartójára az iskolában.
Vagyis a „párducságot” és vele az együgyűségben világbajnok Clouseau felügyelőt már eleve szeretjük, nyilván erre kíván építeni az új darab Steve Martinnal a főszerepben. A siker próbaköve pedig az lesz, hogy kedveljük-e azt a stílust, amit Martin menetrendszerűen ezúttal is szállít, illetve hogy mennyit sikerült megőriznünk kindertojásos rózsaszínpárduccal játszadozó gyermeki énünkből ahhoz, hogy a sok - sokszor nem kifejezetten eredeti - poénon kitartóan nevetni tudjunk. 
 
A film az elmesélt történetet tekintve egyébként nem „remake”, hanem „pre-quel” - vagyis az 1964-es film sztorijához képest egy korábbi életszakaszt elevenít fel Clouseau felügyelő karrierjéből, egészen pontosan azt az akciót, mely egyszerű közrendőrből felügyelővé tette. 
 
Egy híres futballedző meggyilkolásával és az ennek kapcsán eltűnt „rózsaszín párduc” gyémánttal kapcsolatos nyomozás vezetésére rendelik a fővárosba. Azért esik rá a rendőrfőnök választása, mert annyira alkalmatlannak tűnik a feladatra, hogy azt remélik, míg a média figyelmét Clouseau ügyetlenkedése eltereli a háttérben folyó valódi nyomozásról, a rendőrfőnök maga arathatja le a babérokat. A „vak tyúk is talál szemet”, valamint a „bolondok szerencséje” stratégiával folyó nyomozásban természetesen Clouseau eszement módszerei végül sikerre vezetnek. 
 
A szerep megformálásában Martin nem próbálja lemásolni a sellersi figurát, inkább annak „steve-martinsággal” beoltott változatát próbálja kikísérletezni. A film és a figura egyik valóban szórakoztató vonása a francia kultúra szatirikus rajza. A másik nagy dobás Jean Reno alakítása Clouseau segédjének szerepében. Egyébként pedig tényleg van néhány zseniális poén is a filmben, a nagy kamuflázs akció például lehet, hogy bekerül a kultpoénok közé...
Odor Emilia
2006.04.06
|
The Pink Panther
amerikai vígjáték, 93 perc, 2006
Steve Martin feleleveníti a hatvanas évek legendás francia nyomozóját, Clouseau felügyelőt. Az ügyetlenkedésben világbajnok nyomozó ezúttal is az elrabolt „rózsaszín párduc” gyémánt nyomába ered. Az 1964-es Peter Sellers-film prequelje.
Rendező:

Shawn Levy

Színész:

Steve Martin
(Jacques Clouseau)

Kevin Kline
(Charles Dreyfus)

Beyonce Knowles
(Xania)

Jean Reno
(Gilbert Ponton)

Emily Mortimer
(Nicole Durant)

Henry Czerny
(Yuri)

Kristin Chenoweth
(Cherie)

Roger Rees
(Raymond Larocque)

Henri Garcin
(elnök)

Forgalmazza: InterCom


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
A leghatalmasabb élőlény, amely valaha is létezett, most visszatér, hogy megküzdjön számos gigantikus szörnyeteggel ebben a földrengető folytatásban.
Filmek a TV-ben
18:10
Fokvárosi nyár
német romantikus film, 2010
18:20
Sarkvidék
izlandi film, 2018
18:25
Waterworld - Vízivilág
amerikai kalandfilm, 1995
18:25
Mario
svájci film, 2018
18:40
Országúti bordély
amerikai filmdráma, 2010
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.