A rózsaszín párduc (2006)

olvasói
9/10 (2)
A „rózsaszín párduc” olyasmi, amihez valószínűleg eleve mindenkinek van valami köze: vagy látta az egykori legendás filmet Peter Sellersszel a főszerepben, vagy talált rózsaszín párduc figurát ovis korában a kindertojásában, esetleg ragasztott rózsaszín párducos matricát a tolltartójára az iskolában.
Vagyis a „párducságot” és vele az együgyűségben világbajnok Clouseau felügyelőt már eleve szeretjük, nyilván erre kíván építeni az új darab Steve Martinnal a főszerepben. A siker próbaköve pedig az lesz, hogy kedveljük-e azt a stílust, amit Martin menetrendszerűen ezúttal is szállít, illetve hogy mennyit sikerült megőriznünk kindertojásos rózsaszínpárduccal játszadozó gyermeki énünkből ahhoz, hogy a sok - sokszor nem kifejezetten eredeti - poénon kitartóan nevetni tudjunk. 
 
A film az elmesélt történetet tekintve egyébként nem „remake”, hanem „pre-quel” - vagyis az 1964-es film sztorijához képest egy korábbi életszakaszt elevenít fel Clouseau felügyelő karrierjéből, egészen pontosan azt az akciót, mely egyszerű közrendőrből felügyelővé tette. 
 
Egy híres futballedző meggyilkolásával és az ennek kapcsán eltűnt „rózsaszín párduc” gyémánttal kapcsolatos nyomozás vezetésére rendelik a fővárosba. Azért esik rá a rendőrfőnök választása, mert annyira alkalmatlannak tűnik a feladatra, hogy azt remélik, míg a média figyelmét Clouseau ügyetlenkedése eltereli a háttérben folyó valódi nyomozásról, a rendőrfőnök maga arathatja le a babérokat. A „vak tyúk is talál szemet”, valamint a „bolondok szerencséje” stratégiával folyó nyomozásban természetesen Clouseau eszement módszerei végül sikerre vezetnek. 
 
A szerep megformálásában Martin nem próbálja lemásolni a sellersi figurát, inkább annak „steve-martinsággal” beoltott változatát próbálja kikísérletezni. A film és a figura egyik valóban szórakoztató vonása a francia kultúra szatirikus rajza. A másik nagy dobás Jean Reno alakítása Clouseau segédjének szerepében. Egyébként pedig tényleg van néhány zseniális poén is a filmben, a nagy kamuflázs akció például lehet, hogy bekerül a kultpoénok közé...
Odor Emilia
2006.04.06
|
The Pink Panther
amerikai vígjáték, 93 perc, 2006
Steve Martin feleleveníti a hatvanas évek legendás francia nyomozóját, Clouseau felügyelőt. Az ügyetlenkedésben világbajnok nyomozó ezúttal is az elrabolt „rózsaszín párduc” gyémánt nyomába ered. Az 1964-es Peter Sellers-film prequelje.
Rendező:

Shawn Levy

Színész:

Steve Martin
(Jacques Clouseau)

Kevin Kline
(Charles Dreyfus)

Beyonce Knowles
(Xania)

Jean Reno
(Gilbert Ponton)

Emily Mortimer
(Nicole Durant)

Henry Czerny
(Yuri)

Kristin Chenoweth
(Cherie)

Roger Rees
(Raymond Larocque)

Henri Garcin
(elnök)

Forgalmazza: InterCom


Film premierek

Látomás

francia-japán filmdráma, 109 perc, 2018

Vízipók-csodapók - Felújított filmváltozat

magyar animációs film, 72 perc, 1983

Mia és a fehér oroszlán

dél-afrikai-francia-német családi film, 98 perc, 2018

Interjú Istennel

amerikai misztikus dráma, 97 perc, 2018

Hotel Mumbai

amerikai-ausztrál történelmi dráma, 125 perc, 2018

Ferenc pápa – Egy hiteles ember

amerikai-svájci dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Egy nő fogságban

magyar dokumentumfilm, 89 perc, 2018

A gyászoló asszony átka

amerikai horror, 93 perc, 2019

Csodapark

amerikai-spanyol animációs film, 85 perc, 2019
Játék
A látványos kiállításon a látogatók egy képzeletbeli űrutazásra indulnak, ahol tudásukat és bátorságukat próbára téve egy galaktikus kaland részesei lehetnek.
Filmek a TV-ben
H
15
K
16
Sze
17
Cs
18
P
19
18:10
Az a varázslatos vidéki élet
amerikai dráma, 2018
18:15
Hanni és Nanni I-III.
német ifjúsági kalandfilmsorozat, Hanni és Nanni III., 2010
18:30
Tintaszív
amerikai-angol-német kalandfilm, 2008
18:30
Sidney Hall eltűnése
amerikai film, 2017
18:30
Top Gun
amerikai akciófilm, 1986
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.