Transamerica

olvasói
(0)
A Kalifornia egyik illatos-unalmas kertvárosában élő Bree (azelőtt Stanley) Osbourne paraszthajszálnyira van a boldogságtól. Hosszas hormonkezelés, fájdalmas arcplasztika és hangszínterápia után egyetlen lépés, a fütyinyisszantó operáció választja el őt a hús-vér nővé válástól.
Csakhogy a sors alaposan kibabrál vele, mert ahelyett, hogy egy hímtaggal szegényebb (és egy biztos identitással gazdagabb) lenne, váratlanul extra „czeizelbotocskát” kap a gondviseléstől: néhány nappal a beavatkozás előtt egy New York-i őrszobán előkerül Toby, hős(nő/ü)nk tizenhét éves fia, akiről ő természetesen nem tudott. Bree-nek egy szűk hete van arra, hogy biztonságba helyezze a prostitúcióval vádolt gyereket, rendezze zaklatott gondolatait, meggyőzze pszichiáterét lelki stabilitásáról - és hétfőn vidáman tolhatja a kés alá gyűlölt testtáját. 
 
Az első filmes író-rendező Duncan Tucker nem olcsó poénkodásra használja fel a női létet kóstolgató apa és a drogok és anális szex világába menekült fiú figuráját, hanem olyan óvatosan tárja fel a titkokat, színezi tovább a karaktereket és építi fel kettőjük kapcsolatát, mint Parkinson-kóros a kártyavárat. Bree keresztény misszionáriusnak adja ki magát, és autóval kísérli meg hazavinni a fiút, aki valójában Kaliforniába készül, mert halott anyja helyett inkább élő apjával szeretné eltölteni a következő pár évet. A furcsa pár a transzamerikai út során összecsiszolódik, mint fekete és fehér zsaru a rendőrfilmben, vagy mint Raymond és Charlie az Esőemberben, és egy sor olyan emberrel találkoznak, akik papíron normálisabbak náluk, de valójában jóval problémásabbak. 
 
A Transamerica elegáns és helyenként kegyetlen humorával az utóbbi évek legjobb amerikai független filmje, a főszereplőnő Felicity Huffman (Született feleségek) Jack Lemmont és Dustin Hoffmant is leiskolázza a nőként érző férfi szerepében, ráadásul úgy mozog a világban, mint a német turista a haláltáborban: bizonytalanul toporog, és szeretné, ha valaki elmagyarázná neki, miért kellene bűntudatot éreznie.
csmozi
2006.04.06
|
Transamerica
amerikai filmdráma, 103 perc, 2005
Transzszexuális apuka és otthonról elszökött drogos fia átutazza az Egyesült Államokat, hogy jobban megismerjék egymást és önmagukat. Udvarló indián, merev nagyszülők és gyűlölt pénisz okoz sok kacagást ebben a vidám-szomorú történetben.
Rendező:

Duncan Tucker

Színész:

Felicity Huffman
(Bree)

Kevin Zegers
(Toby)

Fionnula Flanagan
(Margaret)

Elizabeth Pena
(Elizabeth)

Graham Greene
(Calvin)

Burt Young
(Murray)

Carrie Preston
(Sydney)

Stella Maeve
(Taylor)

Forgalmazza: Budapest Film


Film premierek

Bajnokok

spanyol vígdráma, 124 perc, 2018

Annabelle 3.

amerikai horror, 106 perc, 2019

Yesterday

angol musical, 116 perc, 2019
Játék
A tízéves Fortepan anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria.
Filmek a TV-ben
18:05
Dr. Hope: Egy asszony nem adja fel 2.
német életrajzi filmdráma, 2009
18:30
Karate kölyök
amerikai családi film, 1984
18:30
Scooby-Doo! Abrakadabra
amerikai animációs film, 2010
18:30
Kate és Leopold
amerikai romantikus film, 2001
18:45
A Riviéra vadorzói
amerikai vígjáték, 1988
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.