Casablanca: a legjobb forgatókönyv

A második világháborúban játszódó klasszikus forgatókönyve nyerte meg azt a szavazást, melyben az Egyesült Államok legjobb forgatókönyvírói választották ki a valaha készült legjobb forgatókönyveket.
Az 1942-ben készült film főszereplői Humphrey Bogart és Ingrid Bergman voltak. A forgatókönyvét Julius és Philip Epstein írta. Az Amerikai Forgatókönyvírók Céhe által összeállított rangsorban a második helyet a Mario Puzo és Francis Ford Coppola által jegyzett Keresztapa vívta ki magának. A szervezet tagjai ezernégyszáz jelölt közül a legjobb százegy forgatókönyvet választották ki.

A lista harmadik helyén a Kínai negyed című thriller található. Roman Polanski alkotásában a főszerepeket Jack Nicholson és Faye Dunaway játsszák, a film forgatókönyvét Robert Towne írta. Egy másik negyvenes évekbeli klasszikus, az Aranypolgár végzett a negyedik helyen. Herman Mankiewicz és Orson Welles forgatókönyvírói munkáját az ötödik helyen a Mindent Éváról, Joseph Mankiewicz műve követi.

A legjobb tíz között találjuk a fentieken kívül Woody Allen és Marshall Brickman Annie Hallját, az Alkony sugárút című filmet (Charles Brackett, Billy Wilder, DM Marshman Jr) és a Van, aki forrón szeretit Wildertől és IAL Diamondtól. A teljes százegyes listán Woody Allen, Francis Ford Coppola és Billy Wilder mind négy-négy forgatókönyvével szerepel, Charlie Kaufmant, William Goldmant és John Hustont pedig fejenként háromszor említik.


A tíz legjobb filmforgatókönyv:
1. Casablanca
2. Keresztapa
3. Kínai negyed
4. Aranypolgár
5. Mindent Éváról
6. Annie Hall
7. Alkony sugárút
8. Hálózat
9. Van, aki forrón szereti
10. Keresztapa II.(bbc.co.uk)
2006.04.11
|


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
18:10
Koronát Izabellnek
német vígjáték, 2006
18:25
A melltartó
német vígjáték, 2018
18:30
Star Trek: Sötétségben
amerikai sci-fi, 2013
18:35
Atomcsapda
amerikai-angol-német filmdráma, 2002
18:35
Phillips kapitány
amerikai thriller, 2013
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.