És a hajó megy

Titanic Fellini módra, avagy búcsú az osztálytársadalomtól pompázatos külsőségek közepette, maró humorral, harsány operazenével, tánccal és bizarr fizimiskájú emberi egyedek kavalkádjával. Az És a hajó megy a maestro utolsó aktív évtizedének szüleménye; sokak szerint haloványabb műveinek egyike, de így is képernyő elé szegező, felejthetetlen darab.


A némafilmhíradókat idéző és egyúttal parodizáló képsorokon indul útjára 1914-ben a Gloria N. luxusgőzös fedélzetén korának nagy operasztárjaival, arisztokratákkal és hibbant széplelkekkel, hogy utolsó útjára kísérjék minden idők legnagyobb énekesnőjét, Edmea Tetuát, és hamvait szölőföldje, egy Itália partjaitól nem messze fekvő sziget közelében a tengerbe szórják. Lenyűgözőek a hajó méretei, káprázatosak a tengeri fények - akkor is, ha Fellini egy percig sem hagy kétséget afelől, hogy a filmet teljes egészében stúdióbelsőben vették fel.

Minden egyes jelenet lebilincselő és hihetetlenül szellemes, pedig sok esemény nem történik leszámítva azt, amikor az előkelő utasok egy nap váratlanul szerb menekültek szedett-vedett csapatára bukkannak a fedélzeten, illetve azt, amikor emiatt messzemenő következményekkel járó konfliktusba keverednek egy osztrák-magyar hadihajóval. Itt ugyanis nem egy váratlanul felbukkanó jéghegy segíti fel a tetőpontra a csendben kavargó konfliktusokat, hanem egy váratlanul kitörő világháború, amely örökre véget vetett annak a boldog világnak, amelyben még mindenki tudta, hol a helye.

Fellini nem rejti véka alá, hogy e boldog béke nagyrészt illúzió volt, hiszen e látszólag a művészet iránti áhitattal átitatott utazás során is féltékenység és téboly, perverzió és összeesküvés tombol a felszín mögött. Súlyos üzenet, de Fellini zsenijét bizonyítja, hogy ezt olyan könnyed modorban vezeti elő, hogy fülig érő vigyorral, helyenként hahotázva nézhetjük végig e diadalmas díszmenetet a végső hanyatlás felé.
nelson

E la nave va, 1983 * Színes, olasz filmszatíra, 122 perc * (12) * Rendező: Federico Fellini * Szereplők: Freddie Jones, Barbara Jefford, Victor Poletti, Peter Cellier * Hang: olasz sztereó * Felirat: magyar * Extrák: filmográfia * Forgalmazza a Cinetel
nelson
2006.04.19
|


Film premierek

A Viszkis

magyar akcióthriller, 111 perc, 2017

Férfikor

magyar filmdráma, 77 perc, 2017

Volt egyszer egy Szíria

belga-francia-libanoni filmdráma, 85 perc, 2017

Szabadulószoba

amerikai thriller, 81 perc, 2017

Hét nővér

amerikai-angol-belga-francia akcióthriller, 123 perc, 2017

Coco

amerikai animációs film, 109 perc, 2017
Játék
December 18-án harmadik alkalommal lépnek fel a legismertebb hazai előadók a Kongresszusi Központban, hogy a közönséggel együtt ünnepeljenek.
Filmek a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
Cs
23
19:30
Trollok
amerikai animációs film, 2016 (feliratos)
19:35
12 majom
amerikai sci-fi, 1995
20:00
Vérvörös homok
amerikai horror, 2016 (feliratos)
20:00
Monte Wildhorn csodálatos nyara
amerikai filmdráma, 2012
20:30
Louis Drax kilencedik élete
amerikai-angol-kanadai thriller, 2015
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.