És a hajó megy

Titanic Fellini módra, avagy búcsú az osztálytársadalomtól pompázatos külsőségek közepette, maró humorral, harsány operazenével, tánccal és bizarr fizimiskájú emberi egyedek kavalkádjával. Az És a hajó megy a maestro utolsó aktív évtizedének szüleménye; sokak szerint haloványabb műveinek egyike, de így is képernyő elé szegező, felejthetetlen darab.


A némafilmhíradókat idéző és egyúttal parodizáló képsorokon indul útjára 1914-ben a Gloria N. luxusgőzös fedélzetén korának nagy operasztárjaival, arisztokratákkal és hibbant széplelkekkel, hogy utolsó útjára kísérjék minden idők legnagyobb énekesnőjét, Edmea Tetuát, és hamvait szölőföldje, egy Itália partjaitól nem messze fekvő sziget közelében a tengerbe szórják. Lenyűgözőek a hajó méretei, káprázatosak a tengeri fények - akkor is, ha Fellini egy percig sem hagy kétséget afelől, hogy a filmet teljes egészében stúdióbelsőben vették fel.

Minden egyes jelenet lebilincselő és hihetetlenül szellemes, pedig sok esemény nem történik leszámítva azt, amikor az előkelő utasok egy nap váratlanul szerb menekültek szedett-vedett csapatára bukkannak a fedélzeten, illetve azt, amikor emiatt messzemenő következményekkel járó konfliktusba keverednek egy osztrák-magyar hadihajóval. Itt ugyanis nem egy váratlanul felbukkanó jéghegy segíti fel a tetőpontra a csendben kavargó konfliktusokat, hanem egy váratlanul kitörő világháború, amely örökre véget vetett annak a boldog világnak, amelyben még mindenki tudta, hol a helye.

Fellini nem rejti véka alá, hogy e boldog béke nagyrészt illúzió volt, hiszen e látszólag a művészet iránti áhitattal átitatott utazás során is féltékenység és téboly, perverzió és összeesküvés tombol a felszín mögött. Súlyos üzenet, de Fellini zsenijét bizonyítja, hogy ezt olyan könnyed modorban vezeti elő, hogy fülig érő vigyorral, helyenként hahotázva nézhetjük végig e diadalmas díszmenetet a végső hanyatlás felé.
nelson

E la nave va, 1983 * Színes, olasz filmszatíra, 122 perc * (12) * Rendező: Federico Fellini * Szereplők: Freddie Jones, Barbara Jefford, Victor Poletti, Peter Cellier * Hang: olasz sztereó * Felirat: magyar * Extrák: filmográfia * Forgalmazza a Cinetel
nelson
2006.04.19
|


Film premierek

Éjszakai játék

amerikai vígjáték, 90 perc, 2018

A víz érintése

amerikai-kanadai kalandfilm, 123 perc, 2017

A Pentagon titkai

amerikai történelmi dráma, 115 perc, 2017
Játék
Varázslatos élményben lehet része azoknak, akik március 2. és 4. között a Homoktövis utcai Vasas Jégcentrumba (volt Jégpalota) látogatnak, itt kerül ugyanis megrendezésre a Budapest Kupa nemzetközi szinkronkorcsolyázó verseny.
Filmek a TV-ben
H
19
K
20
Sze
21
18:05
Fulladás
amerikai akciófilm, 2014
18:15
Beverly Hills-i zsaru
amerikai akcióvígjáték, 1984
18:25
Csokoládé
angol-amerikai romantikus film, 2000
18:45
Amerika embere
spanyol-venezuelai történelmi dráma, 2013
18:45
Támadás a Fehér Ház ellen
amerikai akciófilm, 2012
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.