És a hajó megy

Titanic Fellini módra, avagy búcsú az osztálytársadalomtól pompázatos külsőségek közepette, maró humorral, harsány operazenével, tánccal és bizarr fizimiskájú emberi egyedek kavalkádjával. Az És a hajó megy a maestro utolsó aktív évtizedének szüleménye; sokak szerint haloványabb műveinek egyike, de így is képernyő elé szegező, felejthetetlen darab.


A némafilmhíradókat idéző és egyúttal parodizáló képsorokon indul útjára 1914-ben a Gloria N. luxusgőzös fedélzetén korának nagy operasztárjaival, arisztokratákkal és hibbant széplelkekkel, hogy utolsó útjára kísérjék minden idők legnagyobb énekesnőjét, Edmea Tetuát, és hamvait szölőföldje, egy Itália partjaitól nem messze fekvő sziget közelében a tengerbe szórják. Lenyűgözőek a hajó méretei, káprázatosak a tengeri fények - akkor is, ha Fellini egy percig sem hagy kétséget afelől, hogy a filmet teljes egészében stúdióbelsőben vették fel.

Minden egyes jelenet lebilincselő és hihetetlenül szellemes, pedig sok esemény nem történik leszámítva azt, amikor az előkelő utasok egy nap váratlanul szerb menekültek szedett-vedett csapatára bukkannak a fedélzeten, illetve azt, amikor emiatt messzemenő következményekkel járó konfliktusba keverednek egy osztrák-magyar hadihajóval. Itt ugyanis nem egy váratlanul felbukkanó jéghegy segíti fel a tetőpontra a csendben kavargó konfliktusokat, hanem egy váratlanul kitörő világháború, amely örökre véget vetett annak a boldog világnak, amelyben még mindenki tudta, hol a helye.

Fellini nem rejti véka alá, hogy e boldog béke nagyrészt illúzió volt, hiszen e látszólag a művészet iránti áhitattal átitatott utazás során is féltékenység és téboly, perverzió és összeesküvés tombol a felszín mögött. Súlyos üzenet, de Fellini zsenijét bizonyítja, hogy ezt olyan könnyed modorban vezeti elő, hogy fülig érő vigyorral, helyenként hahotázva nézhetjük végig e diadalmas díszmenetet a végső hanyatlás felé.
nelson

E la nave va, 1983 * Színes, olasz filmszatíra, 122 perc * (12) * Rendező: Federico Fellini * Szereplők: Freddie Jones, Barbara Jefford, Victor Poletti, Peter Cellier * Hang: olasz sztereó * Felirat: magyar * Extrák: filmográfia * Forgalmazza a Cinetel
nelson
2006.04.19
|


Film premierek

Ocean’s 8 – Az évszázad átverése

amerikai akcióthriller, 110 perc, 2018

Merülés a szerelembe

amerikai-francia-német-spanyol romantikus filmdráma, 112 perc, 2017

Kszi, Simon

amerikai romantikus filmdráma, 110 perc, 2018

Gombos Jim és Lukács, a masiniszta

német családi film, 105 perc, 2018

Felelsz vagy mersz!

amerikai horror, 100 perc, 2018
Játék
Egy amerikai kisvárosban egy öngyilkos hajlamokkal megáldott tinédzsernek nemcsak a saját démonaival kell megküzdenie, hanem egy természetfölötti gyilkos ördögi tervét is meg kell akadályoznia.
Filmek a TV-ben
H
18
K
19
Sze
20
Cs
21
18:10
Buliszerviz
amerikai vígjáték, 2002
18:10
A szerelem illata
amerikai romantikus dráma, 2017
18:15
18:15
Értelem és érzelem
amerikai-angol romantikus filmdráma, 1995
18:20
Az igazi kaland
amerikai családi vígjáték, 2011
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.