És a hajó megy

Titanic Fellini módra, avagy búcsú az osztálytársadalomtól pompázatos külsőségek közepette, maró humorral, harsány operazenével, tánccal és bizarr fizimiskájú emberi egyedek kavalkádjával. Az És a hajó megy a maestro utolsó aktív évtizedének szüleménye; sokak szerint haloványabb műveinek egyike, de így is képernyő elé szegező, felejthetetlen darab.


A némafilmhíradókat idéző és egyúttal parodizáló képsorokon indul útjára 1914-ben a Gloria N. luxusgőzös fedélzetén korának nagy operasztárjaival, arisztokratákkal és hibbant széplelkekkel, hogy utolsó útjára kísérjék minden idők legnagyobb énekesnőjét, Edmea Tetuát, és hamvait szölőföldje, egy Itália partjaitól nem messze fekvő sziget közelében a tengerbe szórják. Lenyűgözőek a hajó méretei, káprázatosak a tengeri fények - akkor is, ha Fellini egy percig sem hagy kétséget afelől, hogy a filmet teljes egészében stúdióbelsőben vették fel.

Minden egyes jelenet lebilincselő és hihetetlenül szellemes, pedig sok esemény nem történik leszámítva azt, amikor az előkelő utasok egy nap váratlanul szerb menekültek szedett-vedett csapatára bukkannak a fedélzeten, illetve azt, amikor emiatt messzemenő következményekkel járó konfliktusba keverednek egy osztrák-magyar hadihajóval. Itt ugyanis nem egy váratlanul felbukkanó jéghegy segíti fel a tetőpontra a csendben kavargó konfliktusokat, hanem egy váratlanul kitörő világháború, amely örökre véget vetett annak a boldog világnak, amelyben még mindenki tudta, hol a helye.

Fellini nem rejti véka alá, hogy e boldog béke nagyrészt illúzió volt, hiszen e látszólag a művészet iránti áhitattal átitatott utazás során is féltékenység és téboly, perverzió és összeesküvés tombol a felszín mögött. Súlyos üzenet, de Fellini zsenijét bizonyítja, hogy ezt olyan könnyed modorban vezeti elő, hogy fülig érő vigyorral, helyenként hahotázva nézhetjük végig e diadalmas díszmenetet a végső hanyatlás felé.
nelson

E la nave va, 1983 * Színes, olasz filmszatíra, 122 perc * (12) * Rendező: Federico Fellini * Szereplők: Freddie Jones, Barbara Jefford, Victor Poletti, Peter Cellier * Hang: olasz sztereó * Felirat: magyar * Extrák: filmográfia * Forgalmazza a Cinetel
nelson
2006.04.19
|


Film premierek

Predator – A ragadozó

amerikai akciófilm, 107 perc, 2018

Három nő

iráni filmdráma, 100 perc, 2018

Macskafogó

magyar animációs film, 93 perc, 1986

Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)

magyar thriller, 96 perc, 2018

Egy kis szívesség

amerikai krimi, 117 perc, 2018
Játék
Miután a férje egyik pillanatról a másikra lapátra teszi, Deanna (Melissa McCarthy), a megrögzött háziasszony gondol egyet, és elhatározza, hogy befejezi a főiskolát. És történetesen ugyanabban a suliban köt ki, mint ahová a saját lánya jár, és aki nem túlságosan repes az örömtől emiatt.
Filmek a TV-ben
18:05
Chicago
amerikai musical, 2002
18:05
Míg a halál el nem választ
amerikai krimi, 1994
18:15
Az ügynök halála
amerikai-német filmdráma, 1985 (feliratos)
18:20
Forródrót
amerikai filmdráma, 2017
18:50
Jó társaság
amerikai vígjáték, 2004
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.