Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok

Régóta várt felvételt jelentetett meg a Universal DVD-n: Wagner vígoperájának, A nürnbergi mesterdalnokoknak bayreuthi előadását, amely elsősorban Wolfgang Wagner realista és mélyen humanista rendezése és a nagyszerű énekesi teljesítmények miatt marad sokáig emlékezetes.
Vannak legendás alakítások az operatörténelemben: Maria Callas Toscája és Normája vagy Tito Gobbi Falsaffja említhető példaként. Véleményem szerint ez az előadás is két, az előzőekhez fogható kisebb csodával ajándékozza meg a zenerajongót, Bernd Weikl Hans Sachs igen terjedelmes szólamában, míg Hermann Prey Beckmesser városi írnok szerepében alkot maradandót. Weikl az ideális Sachs: mind színészileg, mind pedig vokálisan tökéletesen uralja az operairodalom egyik legösszetettebb szerepét. Prey Beckmessere pedig színháztörténeti jelentőségű szerepformálás, a kisszerű, sokszor humoros figura egyszerre groteszkké és félelmetessé lett. A baritonista gondosan felépíti a szerepet, mindemellett természetesen az énektechnikája (nemhiába volt kora egyik legnagyobb dalénekese!) is példaértékű.
 
A többi közreműködő művész is egytől-egyig csúcsteljesítményt nyújt (ki-ki a vokális lehetőségei szabta keretek között persze), az előadást dirigáló Horst Stein pedig kifogástalanul irányítja a zenekart. Szinte hibátlan az előadás, ez a Mesterdalnokok minden bizonnyal az egyik legjobb felvétele Wagner remekművének. 
 
10/10 
 
1984 Hossz: 267 perc Kiadó: Universal Kép: 4:3, színes Hang: német sztereó és DD 5.1 Felirat: angol, német, francia, spanyol, kínai
szilgyo
2006.04.25
|


Film premierek

Élesítve

angol akcióthriller, 98 perc, 2017

Vuk

magyar animációs film, 76 perc, 1981

Transformers: Az utolsó lovag

amerikai sci-fi, 151 perc, 2017
Ahol a héten érdemes...
 
Budapest, Óbuda, június 16. - augusztus 26.
 
 
Budapest, Magyar Természettudományi Múzeum, március 4. - június 30.
Játék
Először érkezik Magyarországra a világszerte óriási sikerrel turnézó dél-afrikai Soweto Gospel Choir.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.