Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok

Régóta várt felvételt jelentetett meg a Universal DVD-n: Wagner vígoperájának, A nürnbergi mesterdalnokoknak bayreuthi előadását, amely elsősorban Wolfgang Wagner realista és mélyen humanista rendezése és a nagyszerű énekesi teljesítmények miatt marad sokáig emlékezetes.
Vannak legendás alakítások az operatörténelemben: Maria Callas Toscája és Normája vagy Tito Gobbi Falsaffja említhető példaként. Véleményem szerint ez az előadás is két, az előzőekhez fogható kisebb csodával ajándékozza meg a zenerajongót, Bernd Weikl Hans Sachs igen terjedelmes szólamában, míg Hermann Prey Beckmesser városi írnok szerepében alkot maradandót. Weikl az ideális Sachs: mind színészileg, mind pedig vokálisan tökéletesen uralja az operairodalom egyik legösszetettebb szerepét. Prey Beckmessere pedig színháztörténeti jelentőségű szerepformálás, a kisszerű, sokszor humoros figura egyszerre groteszkké és félelmetessé lett. A baritonista gondosan felépíti a szerepet, mindemellett természetesen az énektechnikája (nemhiába volt kora egyik legnagyobb dalénekese!) is példaértékű.
 
A többi közreműködő művész is egytől-egyig csúcsteljesítményt nyújt (ki-ki a vokális lehetőségei szabta keretek között persze), az előadást dirigáló Horst Stein pedig kifogástalanul irányítja a zenekart. Szinte hibátlan az előadás, ez a Mesterdalnokok minden bizonnyal az egyik legjobb felvétele Wagner remekművének. 
 
10/10 
 
1984 Hossz: 267 perc Kiadó: Universal Kép: 4:3, színes Hang: német sztereó és DD 5.1 Felirat: angol, német, francia, spanyol, kínai
szilgyo
2006.04.25
|


Film premierek

Floridai álom

amerikai filmdráma, 111 perc, 2017

Thelma

dán-francia-norvég-svéd thriller, 116 perc, 2017

Gengszterzsaruk

amerikai akciófilm, 140 perc, 2018

A legsötétebb óra

angol életrajzi dráma, 125 perc, 2017

68 lepedő

amerikai krimivígjáték, 93 perc, 2017
Ahol a héten érdemes...
Budapest, Uránia, január 12. - május 25.
 
Budapest, Koreai Kulturális Központ, 2017. november 17. - 2018. január 25.
 
január 18 - 24.
 
Budapest, Vígszínház, január 18. 19:30
 
január 1 - 31.
Játék
Az Én, Tonya a kilencvenes évek egyik legnagyobb amerikai médiabotrányának szatirikus feldolgozása, amelyet humorában mások mellett a Fargóhoz hasonlítanak. A film két színésznő, Margot Robbie és Allison Janney jutalomjátéka, akik egyértelműen Oscar-jelölésre is esélyesek.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.