Maradj!

Stay, 2005 Színes feliratos amerikai thriller, 99 perc
Ha történetünk hőse pszichiáter, akkor mérget vehetünk rá, hogy a valóság és a képzelet közötti jelképes vonal hamar elvékonyodik, amely egyszerre vezethet tudathasadáshoz és filmszakadáshoz.

Linkek


Kapcsolódó cikkek


Amennyiben elbeszélésünk főhőse ráadásként nevetségesen rövid szárú nadrágban közlekedik, már azt is sejthetjük, hogy ezúttal nem ő fog páciense pszichéjében vájkálni, hanem fordítva. A rövid nadrágszár a legtöbb kultúrában ugyanis a gyengeség jele, a többi kultúrában viszont egyáltalán nem hordanak nadrágot. Szóval Sam Foster (Ewan McGregor), a jó nevű és jóindulatú pszichiáter egy helyettesítés során egy furcsa fiatalemberrel kerül szembe, aki közli vele, hogy pár nap múlva, a 21. születésnapján főbe lövi magát. Mivel nyilvánvaló, hogy a srác komolyan gondolja, amit mond, Foster doktor mindent megtesz, hogy megakadályozza a tragédiát, és lassan az eset megszállottjává válik, annál is inkább, mert a doki csaja is próbálkozott már ilyesmivel korábban. Mindez azonban csak egy olvasata az eseményeknek, mert Marc Forster rendező (Szörnyek keringője; Én, Pán Péter) keményen megdolgozik azért, hogy filmje minél nehezebben legyen dekódolható.

A kulcsként szolgáló elejtett mondatok, a háttérben mozgó alakok és New York építészetének megbolondított geometriája szürreális álomképpé olvadnak össze, amelyet egy, a valóságtól egyre távolodó elme rezdülései irányítanak. A Maradj! első ránézésre David Lynch munkásságát juttatja a néző eszébe, de ahogy a befejezésből kiderül, ez is megtévesztés. A sokszor zavaros alkotást egy fiatal színész, Ryan Gosling (Kísérleti gyilkosság) lebilincselő játéka tartja össze - míg a sakkfiguraként mozgatott többi szereplőt eltávolítja tőlünk a túlságosan tudatos rendezői döntés. Nem könnyű mozi, van, aki utálni fogja, és lesz, aki imádja - de legalább nem átlagos!
Vízer
2006.04.26
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
21
K
22
Sze
23
Cs
24
P
25
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.