Bab`Aziz

Bab`Aziz, 2005 Színes, feliratos iráni-tunéziai-francia-német-angol-magyar film, 95 perc
A valódi, mágikus erejű mesék és az emberfeletti bölcsesség mára csak a nyüzsgő világtól elzárt helyeken, távoli hegyvidékeken és egzotikus sivatagokban lelhető fel. Nacer Khemir rendező meséje is a Kelet varázslatos sivatagi tájaira kalauzol bennünket, hogy példázatot kapjunk emberségből és az élet mágiájából.


Két alak bukkan fel a végtelen sivatagban: egy vénségesen vén, vak dervis és kisunokája, Ishtar. A dervisek harmincévente megrendezésre kerülő találkozójára igyekeznek keresztül a sivatagon, ahol a helyes utat nem a szemével, hanem a szívével találja meg az ember. Vándorútjuk a kietlen környezet ellenére korántsem eseménytelen, hiszen útjuk során az öregember titokzatos történetekkel szórakoztatja a kislányt, s különféle vándorokkal is összetalálkoznak, akik saját sorsuk meséjét osztják meg velük. A vándorok történetei és Bab`Aziz kisunokájának mesélt története a hercegről, aki minden birtokát és hatalmát hátrahagyva dervisnek áll, szorosan egymásba fonódva, szinte álomszerűen kapcsolódnak egymáshoz. Az ezeregy éjszaka keleti hangulatait megidéző mesefolyam jól ismert, de soha meg nem unható metaforákba foglalja össze üzeneteit az emberi és emberfeletti bölcsességről. Az Ishtar szerepét alakító Maryam Hamid játéka/jelenléte a kortárs iráni filmekből oly jól ismert és emlékezetes gyermekfigurákkal tart rokonságot. Ugyancsak az iráni filmekben láthattunk mostanában a kisgyermek-öregember kapcsolatról is hasonlóan szép példákat.

A szereplők természetes szeretetreméltóságán túl a sivatag csodálatos képei teszik ezt az időtlen mesét lenyűgözővé és maradandó moziélménnyé.
Odor Emilia
2006.05.10
|
(12 kép)


Film premierek

Üveg

amerikai akcióthriller, 129 perc, 2019

Tű, cérna, szerelem

francia-indiai filmdráma, 99 perc, 2018

Kurszk

belga-luxemburgi filmdráma, 117 perc, 2018

Az átkelés madarai

dán-kolumbiai-mexikói gengszterfilm, 125 perc, 2018
Játék
Az időpont a csendes-nyomorúságos 1948. A nagyharsányi gyöngyösbokréta mozgalom tagjai a szabadságharc jubileumi megemlékezésének árnyékában készülnek a nagy napra. De vajon lesz-e ebből megemlékezés? És hogy jön ide a Tompa Misi bácsi?
Filmek a TV-ben
18:10
Elveszve az Amazonasnál
német film, 2013
18:20
Jackie Chan: A botcsinálta gengszter
hongkongi akcióvígjáték, 1989
18:20
Hulk
amerikai akciófilm, 2003
18:45
A Pusztító
amerikai akciófilm, 1993
18:45
Mennydörgés
hongkongi akciófilm, 1995
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.