Bab`Aziz

Bab`Aziz, 2005 Színes, feliratos iráni-tunéziai-francia-német-angol-magyar film, 95 perc
A valódi, mágikus erejű mesék és az emberfeletti bölcsesség mára csak a nyüzsgő világtól elzárt helyeken, távoli hegyvidékeken és egzotikus sivatagokban lelhető fel. Nacer Khemir rendező meséje is a Kelet varázslatos sivatagi tájaira kalauzol bennünket, hogy példázatot kapjunk emberségből és az élet mágiájából.


Két alak bukkan fel a végtelen sivatagban: egy vénségesen vén, vak dervis és kisunokája, Ishtar. A dervisek harmincévente megrendezésre kerülő találkozójára igyekeznek keresztül a sivatagon, ahol a helyes utat nem a szemével, hanem a szívével találja meg az ember. Vándorútjuk a kietlen környezet ellenére korántsem eseménytelen, hiszen útjuk során az öregember titokzatos történetekkel szórakoztatja a kislányt, s különféle vándorokkal is összetalálkoznak, akik saját sorsuk meséjét osztják meg velük. A vándorok történetei és Bab`Aziz kisunokájának mesélt története a hercegről, aki minden birtokát és hatalmát hátrahagyva dervisnek áll, szorosan egymásba fonódva, szinte álomszerűen kapcsolódnak egymáshoz. Az ezeregy éjszaka keleti hangulatait megidéző mesefolyam jól ismert, de soha meg nem unható metaforákba foglalja össze üzeneteit az emberi és emberfeletti bölcsességről. Az Ishtar szerepét alakító Maryam Hamid játéka/jelenléte a kortárs iráni filmekből oly jól ismert és emlékezetes gyermekfigurákkal tart rokonságot. Ugyancsak az iráni filmekben láthattunk mostanában a kisgyermek-öregember kapcsolatról is hasonlóan szép példákat.

A szereplők természetes szeretetreméltóságán túl a sivatag csodálatos képei teszik ezt az időtlen mesét lenyűgözővé és maradandó moziélménnyé.
Odor Emilia
2006.05.10
|
(12 kép)


Film premierek

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül

amerikai sci-fi vígjáték, 115 perc, 2019

Három egyforma idegen

angol dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Csillagok határán

amerikai-angol-francia-lengyel-német sci-fi, 110 perc, 2018
Játék
Megérkezett a Walt Disney animációs stúdiójának újabb térdcsapkodóan vicces és kreatív kalandfilmje, a Ralph lezúzza a netet!
Filmek a TV-ben
18:05
A történet
amerikai filmdráma, 2018
18:15
Tini nindzsa teknőcök
amerikai-hongkongi akcióvígjáték, 1990
18:15
Esküvő újratöltve
amerikai romantikus családi film, 2018
18:30
És most valami egészen más
angol vígjáték, 1971
18:30
Scooby-Doo! Frankenszörnyűség
amerikai animációs film, 2014
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.