9 és 1/2 hét

A nyolcvanas évek két legmegtermékenyítőbb műfaja az amerikai kommerszmozik számára a videoklip és a szexfilm volt, így hát nem lehet véletlen, hogy egy metszetükben fogant alkotás legalább is kultuszdarab szintig vitte, még akkor is, ha egyébként más pozitívumot nem igen tud felmutatni.
A korszak egyik kérészéltű üdvöskéjét jelentő reklámfilmes, Adrian Lyne félúton a Flashdance laza történetszálra felfűzött klipegyvelege és a Végzetes vonzerő házastársi drámának álcázott erotikus thrillere közt két röpke órában elkészítette a tökéletes szoftszex-musicvideót, ami ugyan betétszámai közül csak egyet tett globálisan ismertté (You Can Leave Your Hat On), de maga korában merésznek számító nemiségével utat mutatott Sharonnak, Deminek és sok csupasz színészhátsónak.

Az Elizabeth McNeill vékonyka sikerkönyvéből vászonra adaptált, sötét szerelmi történet egy domináns, ám sármos tőzsdealkusz és egy bombázó, ám sebezhető lelkű entellektüelle pornográf románcáról egészen a végkifejletig mintaszerűen hozza mindkét választott műfaja elvárásait. Egy fiatal, gyönyörű, ám színészileg (még) értékelhetetlen emberpár kb. nyolc percenként lezavar valami látványos előjátékot sok-sok ellenfénnyel, montázsötlettel és precízen a háttérszámnak választott slágerhez igazítva - a többi egyszerű reklámszünet, érdektelen párbeszédekkel, pár humoros közjátékkal, hogy addig átnézhessünk az MTV-re. Ha Lyne nyerő stratégiájából még finálét is tudott volna kerekíteni (mint a Flashdance esetében), a swingerpartik ma gazdagabbak lehetnének a maguk örökzöld Pomádéjával - ehelyett azonban átmegy Utolsó tangóba, kapunk egy nagy adag drámát, öncsömört, szakítást és érzelmi vákumot, mintha csak a dögös vadmacska a sztriptízszám vége előtt lemászna a póznáról és felolvasna nekünk a kedvenc Camus-regényéből.

A 9 és 1 hét epizódjaiban szerethető darab, tele egy letünt korszak minden bájával és naivitásával, miközben ízléses kis katalógust nyújt át a decensebb perverziók szimbolikus reprezentációból (aranyzuhany felrázott ásványvízzel, facial shot tejjel-mézzel), sőt azt is bebizonyítja, hogy a modern képzőművészetet igenis lehet élvezni - igaz, intim magány kell hozzá. ***

Extrák:
Semmi az égvilágon, se karaoke-verzió, se alternatív nézőpontok, de még egy árva képgaléria sem Kim testdublőrjéről. Magyar sztereó, angol surround hang.

Nine 1/2 Weeks, 1986, 112 perc, InterCom (18)
vadalma
2006.05.15
|


Film premierek

Elrabolt világ

amerikai sci-fi, 109 perc, 2019

Mi

amerikai horror, 116 perc, 2019

Életem értelmei

belga-francia filmdráma, 98 perc, 2018

Colette

amerikai-angol életrajzi dráma, 111 perc, 2018

Bazi nagy francia lagzik 2.

francia vígjáték, 99 perc, 2019

A világ gyengéd közönye

francia-kazahsztáni filmdráma, 100 perc, 2018
Játék
Mikor Gellert Grindelwald, a nagyhatalmú sötét varázsló megszökik a fogságból, Albus Dumbledore, a Roxfort professzora Göthe Salmander segítségét kéri a szökevény felkutatásában.
Filmek a TV-ben
H
18
K
19
Sze
20
Cs
21
18:10
Vadászat a Vörös Októberre
amerikai akciófilm, 1990
18:10
A szerelem szárnyakat ad
német romantikus vígjáték, 2009
18:15
Godzilla
amerikai fantasy, 1998
18:25
Ideális otthon
amerikai vígjáték, 2018 (feliratos)
18:30
Trisztán és Izolda
amerikai-német-angol-cseh romantikus filmdráma, 2006
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.