8 ½

Fellini súlyos alkotói- és idegrendszeri válságban készítette el - sokak szerint - legjobb filmjét, amely mindenképp csúcspontot jelent abban az értelemben, hogy vízválasztó az életmű korábbi, neorealizmusból induló szakasza és a későbbi, látomásos művek között. A Nyolc és félben minden benne van: a gyermekkor emlékei (ami majd az Amarcord vezéreleme lesz), a spiritizmus (Júlia és a szellemek), a feminizmus témája (A nők városa), a filmrendező mint hős (Interjú), és egyáltalán, az álomképeknek az a kavalkádja, amit már nehéz is szürrealizmusnak nevezni, logikájuk annyira sajátosan Fellini-módra áll össze.
Guido, a rangos filmrendező megrendült egészségi állapotban gyógyforrásnál kúrálja magát, közben elmereng azon, honnan jött és hová tart, felvonulnak előtte múltjának és jelenének szereplői, szülők, tanárok, munkatársak és szeretők, és egy idő után az épp aktuális filmjének munkálatai is utolérik, végül ez az egész feloldódik egy nagy körtáncban - Nino Rota egyik leghíresebb filmzenéjére, ami azóta a cirkuszi repertoárok igazi klasszikusa.
 
Átlagos esetben az ilyen mértékű művészi önmutogatás végtelenül utálatos lenne, de Fellini képes rabul ejteni őszinteségével, elcsábítania válogatott nőfiguráival, az emberi fizimiskák újabb különleges kollekciójával és utánozhatatlan humorával. Ráadásul, miközben jót nevetünk, a lehető legnagyobb filozófiai kérdésekről van szó: az alkotásról, az igazságról, az őszinteségről, a hitről, valamint férfi és nő örök birkózásáról. 
 
Ám ha ilyen mélyre nem is akarunk merülni: a film kíméletlen tükröt mutat a modern embernek. Itt a dialógusok csak elkezdődnek, többnyire nem jutnak sehová, a szereplők mondják a magukét, és szavaik alig képesek kapcsolódni beszélgetőtársuk mondanivalójához. Ezen a ponton például a Nyolc és fél soha nem volt aktuálisabb, mint ma. ***** 
 
Kiadás
Választhatunk a klasszikus, Gábor Miklós-féle magyar szinkron és az eredeti hang között. Az extrák főfogása Az elveszett vég című, 2003-ban készült, 50 perces dokumentumfilm (magyar felirattal láthatjuk), amely az eredetileg tervezett, leforgatott, majd elvetett befejezés képsorait rekonstruálja megmaradt fényképek, hanganyagok és a készítők vallomásai alapján. A Fellini-gyűjtemény többi darabjához hasonlóan itt is találunk pár korabeli híradórészletet. *** 
 
8 ½, 1962 * 133 perc * Fantasy Film * (12) 
nelson
2006.06.03
|


Film premierek

Ocean’s 8 – Az évszázad átverése

amerikai akcióthriller, 110 perc, 2018

Merülés a szerelembe

amerikai-francia-német-spanyol romantikus filmdráma, 112 perc, 2017

Kszi, Simon

amerikai romantikus filmdráma, 110 perc, 2018

Gombos Jim és Lukács, a masiniszta

német családi film, 105 perc, 2018

Felelsz vagy mersz!

amerikai horror, 100 perc, 2018
Játék
2018. július 4-7-ig az Anna and the Barbies zenekar szervezésében idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Woodstock az Ugaron „szabadság-fesztivál”, melynek az ópusztaszeri Akhal Ménes ad otthont.
Filmek a TV-ben
H
18
K
19
Sze
20
Cs
21
18:10
Buliszerviz
amerikai vígjáték, 2002
18:10
A szerelem illata
amerikai romantikus dráma, 2017
18:15
18:15
Értelem és érzelem
amerikai-angol romantikus filmdráma, 1995
18:20
Az igazi kaland
amerikai családi vígjáték, 2011
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.