8 ½

Fellini súlyos alkotói- és idegrendszeri válságban készítette el - sokak szerint - legjobb filmjét, amely mindenképp csúcspontot jelent abban az értelemben, hogy vízválasztó az életmű korábbi, neorealizmusból induló szakasza és a későbbi, látomásos művek között. A Nyolc és félben minden benne van: a gyermekkor emlékei (ami majd az Amarcord vezéreleme lesz), a spiritizmus (Júlia és a szellemek), a feminizmus témája (A nők városa), a filmrendező mint hős (Interjú), és egyáltalán, az álomképeknek az a kavalkádja, amit már nehéz is szürrealizmusnak nevezni, logikájuk annyira sajátosan Fellini-módra áll össze.
Guido, a rangos filmrendező megrendült egészségi állapotban gyógyforrásnál kúrálja magát, közben elmereng azon, honnan jött és hová tart, felvonulnak előtte múltjának és jelenének szereplői, szülők, tanárok, munkatársak és szeretők, és egy idő után az épp aktuális filmjének munkálatai is utolérik, végül ez az egész feloldódik egy nagy körtáncban - Nino Rota egyik leghíresebb filmzenéjére, ami azóta a cirkuszi repertoárok igazi klasszikusa.
 
Átlagos esetben az ilyen mértékű művészi önmutogatás végtelenül utálatos lenne, de Fellini képes rabul ejteni őszinteségével, elcsábítania válogatott nőfiguráival, az emberi fizimiskák újabb különleges kollekciójával és utánozhatatlan humorával. Ráadásul, miközben jót nevetünk, a lehető legnagyobb filozófiai kérdésekről van szó: az alkotásról, az igazságról, az őszinteségről, a hitről, valamint férfi és nő örök birkózásáról. 
 
Ám ha ilyen mélyre nem is akarunk merülni: a film kíméletlen tükröt mutat a modern embernek. Itt a dialógusok csak elkezdődnek, többnyire nem jutnak sehová, a szereplők mondják a magukét, és szavaik alig képesek kapcsolódni beszélgetőtársuk mondanivalójához. Ezen a ponton például a Nyolc és fél soha nem volt aktuálisabb, mint ma. ***** 
 
Kiadás
Választhatunk a klasszikus, Gábor Miklós-féle magyar szinkron és az eredeti hang között. Az extrák főfogása Az elveszett vég című, 2003-ban készült, 50 perces dokumentumfilm (magyar felirattal láthatjuk), amely az eredetileg tervezett, leforgatott, majd elvetett befejezés képsorait rekonstruálja megmaradt fényképek, hanganyagok és a készítők vallomásai alapján. A Fellini-gyűjtemény többi darabjához hasonlóan itt is találunk pár korabeli híradórészletet. *** 
 
8 ½, 1962 * 133 perc * Fantasy Film * (12) 
nelson
2006.06.03
|


Film premierek

Éjszakai játék

amerikai vígjáték, 90 perc, 2018

A víz érintése

amerikai-kanadai kalandfilm, 123 perc, 2017

A Pentagon titkai

amerikai történelmi dráma, 115 perc, 2017
Játék
Varázslatos élményben lehet része azoknak, akik március 2. és 4. között a Homoktövis utcai Vasas Jégcentrumba (volt Jégpalota) látogatnak, itt kerül ugyanis megrendezésre a Budapest Kupa nemzetközi szinkronkorcsolyázó verseny.
Filmek a TV-ben
H
19
K
20
Sze
21
23:55
Vad vágyak
amerikai thriller, 1998
23:55
Fekete
belga filmdráma, 2015 (feliratos)
00:05
Szelíd motorosok
amerikai filmdráma, 1969
00:05
Amerikai Hófehérke
amerikai vígjáték, 2007
00:30
Króm angyalok
amerikai sci-fi akciófilm, 2009
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.