8 ½

Fellini súlyos alkotói- és idegrendszeri válságban készítette el - sokak szerint - legjobb filmjét, amely mindenképp csúcspontot jelent abban az értelemben, hogy vízválasztó az életmű korábbi, neorealizmusból induló szakasza és a későbbi, látomásos művek között. A Nyolc és félben minden benne van: a gyermekkor emlékei (ami majd az Amarcord vezéreleme lesz), a spiritizmus (Júlia és a szellemek), a feminizmus témája (A nők városa), a filmrendező mint hős (Interjú), és egyáltalán, az álomképeknek az a kavalkádja, amit már nehéz is szürrealizmusnak nevezni, logikájuk annyira sajátosan Fellini-módra áll össze.
Guido, a rangos filmrendező megrendült egészségi állapotban gyógyforrásnál kúrálja magát, közben elmereng azon, honnan jött és hová tart, felvonulnak előtte múltjának és jelenének szereplői, szülők, tanárok, munkatársak és szeretők, és egy idő után az épp aktuális filmjének munkálatai is utolérik, végül ez az egész feloldódik egy nagy körtáncban - Nino Rota egyik leghíresebb filmzenéjére, ami azóta a cirkuszi repertoárok igazi klasszikusa.
 
Átlagos esetben az ilyen mértékű művészi önmutogatás végtelenül utálatos lenne, de Fellini képes rabul ejteni őszinteségével, elcsábítania válogatott nőfiguráival, az emberi fizimiskák újabb különleges kollekciójával és utánozhatatlan humorával. Ráadásul, miközben jót nevetünk, a lehető legnagyobb filozófiai kérdésekről van szó: az alkotásról, az igazságról, az őszinteségről, a hitről, valamint férfi és nő örök birkózásáról. 
 
Ám ha ilyen mélyre nem is akarunk merülni: a film kíméletlen tükröt mutat a modern embernek. Itt a dialógusok csak elkezdődnek, többnyire nem jutnak sehová, a szereplők mondják a magukét, és szavaik alig képesek kapcsolódni beszélgetőtársuk mondanivalójához. Ezen a ponton például a Nyolc és fél soha nem volt aktuálisabb, mint ma. ***** 
 
Kiadás
Választhatunk a klasszikus, Gábor Miklós-féle magyar szinkron és az eredeti hang között. Az extrák főfogása Az elveszett vég című, 2003-ban készült, 50 perces dokumentumfilm (magyar felirattal láthatjuk), amely az eredetileg tervezett, leforgatott, majd elvetett befejezés képsorait rekonstruálja megmaradt fényképek, hanganyagok és a készítők vallomásai alapján. A Fellini-gyűjtemény többi darabjához hasonlóan itt is találunk pár korabeli híradórészletet. *** 
 
8 ½, 1962 * 133 perc * Fantasy Film * (12) 
nelson
2006.06.03
|


Film premierek

Predator – A ragadozó

amerikai akciófilm, 107 perc, 2018

Három nő

iráni filmdráma, 100 perc, 2018

Macskafogó

magyar animációs film, 93 perc, 1986

Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)

magyar thriller, 96 perc, 2018

Egy kis szívesség

amerikai krimi, 117 perc, 2018
Játék
Pocoyo egy csintalan, kíváncsi és minden kalandra elszánt kisfiú.
Filmek a TV-ben
18:05
Chicago
amerikai musical, 2002
18:05
Míg a halál el nem választ
amerikai krimi, 1994
18:15
Az ügynök halála
amerikai-német filmdráma, 1985 (feliratos)
18:20
Forródrót
amerikai filmdráma, 2017
18:50
Jó társaság
amerikai vígjáték, 2004
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.