Áldozati Ágyúsok

Már megint egy férfi, aki egy nő bőrébe bújva próbál egy nő életéről és érzéseiről írni, méghozzá egy nagyon speciális és szélsőséges helyzetben.
És milyen jól csinálja! A London lángokban szerzője, Chris Cleave abba a képzeletbeli, de 2001. szeptember 11. után nagyon is valóságosnak tűnő szituációba helyezi hősét, melyben öngyilkos merénylők robbantják fel az Arsenal új stadionját.
 
Kedves Oszama, életre-halálra keresik magát, hogy a terrornak vége legyen. ...25 millió dollár váltságdíjat tűztek ki a fejére, de miattam ne legyenek álmatlan éjszakái... Fogalmam sem lenne, mire költsek huszonötmillió dollárt. Más volna, ha lenne kire költenem. De nincs, amióta maga felrobbantotta a férjem és a fiam” - kezdi regényét az író egy fiatal nő szemszögébe helyezkedve, aki fájdalmában és dühében levelet ír a terroristavezérnek, hogy ráébressze, mit is követett el valójában, mert ha a gyilkos szembesül tettei következményeivel, nem teszi meg többet - gondolja a nő naivan. 
 
A naivitáson kívül számos más negatív tulajdonsága is van a meg nem nevezett hősnőnek, aki egy londoni prolinegyedben él, mirelitkaját főz(ött) a családjának (amíg volt neki), suhogós joggingot és edzőcipőt hord, és érezhetően nehezére esik írásban fogalmazni. Például, megcsalja a férjét, rendmániás, és minden félelme elől a szexbe menekül. De talán éppen esendősége miatt lesz annyira átélhető a helyzete. Levele végül elég hosszúra sikeredik (pontosan 250 oldalasra), s kirajzolódik belőle nemcsak egy fiatal anya fájdalma és gyászának feldolgozása (illetve ennek képtelensége), de a terrortámadás (amit a londoniaknak a fikció után a valóságban is át kellett élniük a metrórobbantások során - éppen a könyv megjelenésekor) utáni mérgezett, paranoiás közhangulat, a védekező város szociálpszichológiája is. 
 
A felrobbantott Arsenal, becenevén az Ágyúsok játékosaival és rajongóival együtt az áldozatok száma eléri az ezret, a halottak emlékére Elton John ír emlékdalt. De ennél hátborzongatóbb események is történnek a gyászoló Londonban, melyek végül egy komplett összeesküvés-elméletet vázolnak fel. A férj nélkül maradt feleség és a gyermek nélkül maradt anya története pedig eközben észrevétlenül lépi át a normalitás határát... 
fürkész
2006.06.06
|


Székely Annamária kiállítása.
Budapest, RaM Colosseum, október 24. - november 24.

Felvidék kincsei.
Budapest, Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, október 25. - november 30.

Agnus Dei - Az Oltáriszentség tisztelete Magyarországon.
Budapest, Pesti Vigadó, 2019. október 30. - 2020. január 19.

Filmek és színészek - Inkey Alice kiállítása.
Budapest, FilmesHáz, október 24. - november 15.

Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma meg holnap látogatható még a World Press Photo kiállítás. Nézzetek meg mindent a világról! #worldpressphoto2019 #kiallitas #foto #fotokiallitas #kiallitasajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.