Nagyszerű létszükséglet

Lajta Gábor kiállítása
Budapest, , 2006. május 29. - június 29.
est.hu:
8/10
|
A focivébé kezdetekor nem könnyű bárkinek is bebizonyítani, hogy a művészet létszükséglet. Ilyenkor még én is megelégszem a cselek és a gólok művészetének tanulmányozásával. Lajta Gábor képei azonban ismét meggyőztek arról, hogy festészet nélkül lehet ugyan élni, csak nem feltétlenül érdemes.
Lajta korábbi festményein jellegzetesen mai témákat ábrázolt: a Frank-hegyi partikat vagy a Szigeten csápoló rajongókat. Mostani képei viszont már nem csak technikai értelemben nyúlnak vissza a festészeti tradíció nagy mestereihez, Rembrandthoz vagy de La Tourhoz, hanem témaválasztásukban is. Lajta női aktokat festett meg mesterséges fénnyel bevilágított terekben, műtermi környezetben. A női akt valóban örök toposz, Lajta számára viszont éppen a tradícióval való párbeszéd miatt érdekes: az sem véletlen tehát, hogy a legtöbb képen egy, a festőhöz megszólalásig hasonlító figura is szerepel. Lajta számára a meztelen női test nem (vagy nem feltétlenül) a férfiúi vágy tárgya, elsősorban nem erotikus jelenség, hanem színek és árnyékok együttese, ecsetvonások szövedéke. 
 
Lajta egyik interjújában azt mondta, hogy bár a művészetnek nincsen semmilyen közvetlen gyakorlati haszna, és bár kevés embert érdekel, ennek ellenére „valami irracionális okból, nagyszerű létszükségletnek” tartja. Ezen a ponton viszont el lehet azon is mélázni, hogy a festészet sok tekintetben nem éppen ugyanolyan sport-e, mint a foci, hiszen tulajdonképpen mind a kettő teljességgel fölösleges, mégis mindkettőt legalább annyira jó nézni, mint csinálni. 
 
 
katmandu
2006.06.09
|


Játék
Maja mindenképp szeretne részt venni a vidék legnépszerűbb játékában, a Mézcsatában, ám túlzott lelkesedésével a méhecske magára haragítja a méhbirodalom császárnőjét.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.