Az aranyember (1962)

olvasói
9/10 (23)
Jókai a kiegyezés után több regényében is példát statuált a magyar társadalom polgárosodásának ingoványos tájaira tévedt szerencsétlen balekjaival. A romantikus antikapitalizmus csillagzata alatt született tanmese elképesztő pontossággal bólint vissza a filmvászon hígításában is.
Az aranyember több mozgóképes adaptáción is átesett a múlt század távolabbi felében; 1918-ban Korda Sándor készített egy némafilmet Beregi Oszkárral a főszerepben. A forgatás elég izgalmasra sikerült, hiszen a stábnak a film eredményes lebonyolítása mellett a világháborús lövedékekre is aktívan koncentrálnia kellett, melyek a fejük felett cikázásukkal némiképp nehezítették a munkát. 1936-ban Gaál Béla vállalkozott a remake-re és parádés színészgárdával (Csortos Gyula, Mezey Mária, Rózsahegyi Kálmán, Básti Lajos, Kiss Ferenc) újradolgozták a klasszikust. 
 
 
De a legismertebb feldolgozás Gertler Viktor rendezése 1962-ből, olyannyira népszerű, hogy a legnézettebb magyar filmek örökrangsorának igen előkelő hatodik helyén tanyázik. Külön kuriózuma, hogy ez az első magyar panoráma-szélesvásznú alkotás.  
 
 
A sztorit mindenki ismeri; Ali Csorbadzsi, a szultán ex-kincstárnoka hajón menekül a morcos uralkodó emberei elől. Öngyilkossága előtt rábízza a lányát a hajóskapitányra, aki jól bele is szeret. Tímár Mihály alapjában rendes ember, de a mindent elrontó vagyonos lét őt is megmételyezi... Azonban Jókai nagylelkűen nem hagyja veszni főhősét és egy a bűnös világtól elzárt kis szigetre vezeti, vissza a természetbe, ahol igazi rousseau-i idillnek örvendhet, míg meg nem hal.

macsek
2006.07.03
|
magyar kalandfilm, 118 perc, 1962
Jókai Mór klasszikus regényének a konszolidálódó Kádár-korhoz idomított filmváltozata, meseszerű szigettel és zavaros külvilággal.
Rendező:

Gertler Viktor

Színész:

Csorba András
(Tímár Mihály)

Béres Ilona
(Tímea)

Krencsey Marianne
(Athalie)

Greguss Zoltán
(Brazovics)

Gobbi Hilda
(Brazovicsné)

Szabó Ernő
(Ali Csorbadzsi)

Pécsi Ildikó
(Noémi)

Komlós Juci
(Teréza)

Latinovits Zoltán
(Kristyán Tódor)

(2 kép)


Filmek a TV-ben
18:05
Dumbó
amerikai fantáziafilm, 2019
18:10
18:25
Teheráni tabuk
námet-osztrák animációs film, 2017
18:35
Mindörökké Batman
amerikai-angol akciófilm, 1995
18:45
James Bond: Goldfinger
angol akciófilm, 1964
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
04:02
Monchhichi
I. évad, 14. rész
04:06
Bonbon és Bentley
2018, I. évad, 13. rész: Kelkáposztaengedély
04:10
Gumball csodálatos világa
2011, III. évad, 412. rész: A kiskutya
04:13
Bori
I. évad, 13. rész
04:13
Bonbon és Bentley
2018, I. évad, 14. rész: Macskarabló
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.