Wagner: Lohengrin

A New York-i Metropolitan a nemzetközi operaélet Mekkája, a tradicionális operajátszás egyik utolsó fellegvára, világsztárok olvasztótégelye. Az itt látható előadások mindig megbízható minőséget képviselnek, gyakran az átlag fölé is emelkednek. Jelen Lohengrin-felvétel sajnos nem tartozik ez utóbbiak közé.
Lehet, hogy velünk, elkényeztetett operarajongókkal van a baj? Lehet, hogy jó dolgunkban még a magas színvonalú produkciók hallatán is fanyalgunk, hiszen bármikor berakhatjuk a lemezjátszóba a még tökéletesebbet, az igazit? Lehetséges, hogy egyszerűen belefásulunk a futószalagon megjelenő, steril stúdiófelvételek és az élő előadás varázsát nyomokban még magukon viselő, hangilag-képileg kozmetikázott DVD-k dömpingszerű kínálatába? 
 
Annyi bizonyos, hogy a most megjelentetett Lohengrin a hattyúlovag történetének korrekt krónikája, igényes rendezésben, nagyszerű dirigensi és zenekari teljesítménnyel (annyiszor méltattam már a Met zeneigazgatójának, James Levine-nak remek munkáját az egyes operák recenziója kapcsán, hogy félő, lassan hiteltelenné válok, pedig nagyszerű a zenekari hangzás most is). 
 
A hiányérzet az énekesek produkciójából adódik: nem akad olyan közreműködő, aki igazi telitalálatnak bizonyul ezen a felvételen. Pedig kvalitásos, elismert művészek mindnyájan, a címszerepet éneklő Peter Hoffmantól kezdve, Marton Éván át, a legendás Leonie Rysanekig. Sajnos utóbbi már csak nyomokban emlékeztet arra a vokális kolosszusra, aki fénykorában volt, ám kellően formátumos énekes és elég jó színész ahhoz, hogy félelmetes alakká formálja a gonosz Ortrudod. 
 
A sztárparádé ellenére ez a Lohengrin nem több átlagos operaelőadásnál. Persze, ez sem kevés. 
 
 
6/10
  1986 Hossz: 226 perc Kiadó: Universal Kép: 4:3, színes Hang: német sztereó, DTS és DD 5.1 Felirat: angol, német, francia, spanyol, kínai   
 
szilgyo
2006.07.05
|


Film premierek

Élesítve

angol akcióthriller, 98 perc, 2017

Vuk

magyar animációs film, 76 perc, 1981

Transformers: Az utolsó lovag

amerikai sci-fi, 151 perc, 2017
Ahol a héten érdemes...
 
Budapest, június 22 - 28.
 
Budapest, Bécs, június 28. - július 4.
 
Budapest, Magyar Természettudományi Múzeum, március 4. - június 30.
Játék
Először érkezik Magyarországra a világszerte óriási sikerrel turnézó dél-afrikai Soweto Gospel Choir.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.