Wagner: Lohengrin

A New York-i Metropolitan a nemzetközi operaélet Mekkája, a tradicionális operajátszás egyik utolsó fellegvára, világsztárok olvasztótégelye. Az itt látható előadások mindig megbízható minőséget képviselnek, gyakran az átlag fölé is emelkednek. Jelen Lohengrin-felvétel sajnos nem tartozik ez utóbbiak közé.
Lehet, hogy velünk, elkényeztetett operarajongókkal van a baj? Lehet, hogy jó dolgunkban még a magas színvonalú produkciók hallatán is fanyalgunk, hiszen bármikor berakhatjuk a lemezjátszóba a még tökéletesebbet, az igazit? Lehetséges, hogy egyszerűen belefásulunk a futószalagon megjelenő, steril stúdiófelvételek és az élő előadás varázsát nyomokban még magukon viselő, hangilag-képileg kozmetikázott DVD-k dömpingszerű kínálatába? 
 
Annyi bizonyos, hogy a most megjelentetett Lohengrin a hattyúlovag történetének korrekt krónikája, igényes rendezésben, nagyszerű dirigensi és zenekari teljesítménnyel (annyiszor méltattam már a Met zeneigazgatójának, James Levine-nak remek munkáját az egyes operák recenziója kapcsán, hogy félő, lassan hiteltelenné válok, pedig nagyszerű a zenekari hangzás most is). 
 
A hiányérzet az énekesek produkciójából adódik: nem akad olyan közreműködő, aki igazi telitalálatnak bizonyul ezen a felvételen. Pedig kvalitásos, elismert művészek mindnyájan, a címszerepet éneklő Peter Hoffmantól kezdve, Marton Éván át, a legendás Leonie Rysanekig. Sajnos utóbbi már csak nyomokban emlékeztet arra a vokális kolosszusra, aki fénykorában volt, ám kellően formátumos énekes és elég jó színész ahhoz, hogy félelmetes alakká formálja a gonosz Ortrudod. 
 
A sztárparádé ellenére ez a Lohengrin nem több átlagos operaelőadásnál. Persze, ez sem kevés. 
 
 
6/10
  1986 Hossz: 226 perc Kiadó: Universal Kép: 4:3, színes Hang: német sztereó, DTS és DD 5.1 Felirat: angol, német, francia, spanyol, kínai   
 
szilgyo
2006.07.05
|


Film premierek

Floridai álom

amerikai filmdráma, 111 perc, 2017

Thelma

dán-francia-norvég-svéd thriller, 116 perc, 2017

Gengszterzsaruk

amerikai akciófilm, 140 perc, 2018

A legsötétebb óra

angol életrajzi dráma, 125 perc, 2017

68 lepedő

amerikai krimivígjáték, 93 perc, 2017
Játék
Az Én, Tonya a kilencvenes évek egyik legnagyobb amerikai médiabotrányának szatirikus feldolgozása, amelyet humorában mások mellett a Fargóhoz hasonlítanak. A film két színésznő, Margot Robbie és Allison Janney jutalomjátéka, akik egyértelműen Oscar-jelölésre is esélyesek.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.