Wagner: Lohengrin

A New York-i Metropolitan a nemzetközi operaélet Mekkája, a tradicionális operajátszás egyik utolsó fellegvára, világsztárok olvasztótégelye. Az itt látható előadások mindig megbízható minőséget képviselnek, gyakran az átlag fölé is emelkednek. Jelen Lohengrin-felvétel sajnos nem tartozik ez utóbbiak közé.
Lehet, hogy velünk, elkényeztetett operarajongókkal van a baj? Lehet, hogy jó dolgunkban még a magas színvonalú produkciók hallatán is fanyalgunk, hiszen bármikor berakhatjuk a lemezjátszóba a még tökéletesebbet, az igazit? Lehetséges, hogy egyszerűen belefásulunk a futószalagon megjelenő, steril stúdiófelvételek és az élő előadás varázsát nyomokban még magukon viselő, hangilag-képileg kozmetikázott DVD-k dömpingszerű kínálatába? 
 
Annyi bizonyos, hogy a most megjelentetett Lohengrin a hattyúlovag történetének korrekt krónikája, igényes rendezésben, nagyszerű dirigensi és zenekari teljesítménnyel (annyiszor méltattam már a Met zeneigazgatójának, James Levine-nak remek munkáját az egyes operák recenziója kapcsán, hogy félő, lassan hiteltelenné válok, pedig nagyszerű a zenekari hangzás most is). 
 
A hiányérzet az énekesek produkciójából adódik: nem akad olyan közreműködő, aki igazi telitalálatnak bizonyul ezen a felvételen. Pedig kvalitásos, elismert művészek mindnyájan, a címszerepet éneklő Peter Hoffmantól kezdve, Marton Éván át, a legendás Leonie Rysanekig. Sajnos utóbbi már csak nyomokban emlékeztet arra a vokális kolosszusra, aki fénykorában volt, ám kellően formátumos énekes és elég jó színész ahhoz, hogy félelmetes alakká formálja a gonosz Ortrudod. 
 
A sztárparádé ellenére ez a Lohengrin nem több átlagos operaelőadásnál. Persze, ez sem kevés. 
 
 
6/10
  1986 Hossz: 226 perc Kiadó: Universal Kép: 4:3, színes Hang: német sztereó, DTS és DD 5.1 Felirat: angol, német, francia, spanyol, kínai   
 
szilgyo
2006.07.05
|


Film premierek

Újra otthon

amerikai romantikus vígjáték, 97 perc, 2017

Terminátor 2. – Az ítélet napja 3D

amerikai-francia sci-fi, 137 perc, 1991

Kedi: Isztambul macskái

amerikai-török dokumentumfilm, 79 perc, 2016

Fantasztikus utazás Óz birodalmába

orosz animációs film, 90 perc, 2016

Amerikai bérgyilkos

amerikai akcióthriller, 111 perc, 2017

A halál 50 órája

amerikai háborús film, 167 perc, 1965
Játék
Thomas Webb (Callum Turner) jómódú család gyermeke, aki véletlenül megtudja, szülei házassága közel sem olyan idilli, mint képzelte: apja (Pierce Brosnan) egy fiatalabb nővel (Kate Beckinsale) csalja a feleségét.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.