Verdi: A pünkösdi királyság

A pünkösdi királyság a nagy olasz operaszerző-lángelme, Giuseppe Verdi elfeledett, szinte sosem játszott vígoperája, amely meglehetősen mostoha körülmények között született: a komponálás idején (1840) vesztette el az akkor még csak 27 éves zeneszerző első feleségét és két gyermekét, mégis szerződés kötelezte őt a vígopera megírására.
A mű maga ennek megfelelően talán nem a leginvenciózusabb Verdi-muzsika, mégis akadnak figyelemreméltó momentumai. A szerelmi bonyodalmaktól és egy álruhás, hamis lengyel királytól sem mentes történet meglehetősen együgyű, a zene donizettis áthallásokkal teli, mégis, akad valami utolérhetetlen báj és naivitás a műben. Milyen messzi távolban van ez az opera Verdi második, egyben utolsó vígoperájától, a kései Falstafftól! 
 
Mindössze két stúdiófelvétele van a műnek, a Warner által most újrakiadott, erősen meghúzott produkció 1951-ben készült. Az énekesek a korszak nagyszerű művészei, a Rossini és Donizetti vígoperák jeles előadói. Renato Capecchi egészen kitűnő az ál-Szaniszló szerepében, de nem sokkal marad el tőle Juan Oncina, Sesto Bruscantini és Lina Pagliughi sem. Mindannyian egy olyan, már rég letűnt korszakot idéznek remek énektechnikájukkal és játékukkal, amikor még egyáltalán nem okozott problémát a legmagasabb igényeket támasztó olasz operák előadása. Persze, A pünkösdi királyság nem tartozik ezek közé, ám dacára ennek, ebben a remek előadásban igazán élvezetes mű. 
 
Warner Fonit, 2006, 2 CD 
Giuseppe Verdi: A pünkösdi királyság  
Vezényel: Alfredo Simonetto
 
 
szilgyo
2006.07.05
|


Film premierek

Floridai álom

amerikai filmdráma, 111 perc, 2017

Thelma

dán-francia-norvég-svéd thriller, 116 perc, 2017

Gengszterzsaruk

amerikai akciófilm, 140 perc, 2018

A legsötétebb óra

angol életrajzi dráma, 125 perc, 2017

68 lepedő

amerikai krimivígjáték, 93 perc, 2017
Játék
Az előadás a belső világunk és a külső valóság közötti átmeneti térbe invitálja a nézőt.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.