Verdi: A pünkösdi királyság

A pünkösdi királyság a nagy olasz operaszerző-lángelme, Giuseppe Verdi elfeledett, szinte sosem játszott vígoperája, amely meglehetősen mostoha körülmények között született: a komponálás idején (1840) vesztette el az akkor még csak 27 éves zeneszerző első feleségét és két gyermekét, mégis szerződés kötelezte őt a vígopera megírására.
A mű maga ennek megfelelően talán nem a leginvenciózusabb Verdi-muzsika, mégis akadnak figyelemreméltó momentumai. A szerelmi bonyodalmaktól és egy álruhás, hamis lengyel királytól sem mentes történet meglehetősen együgyű, a zene donizettis áthallásokkal teli, mégis, akad valami utolérhetetlen báj és naivitás a műben. Milyen messzi távolban van ez az opera Verdi második, egyben utolsó vígoperájától, a kései Falstafftól! 
 
Mindössze két stúdiófelvétele van a műnek, a Warner által most újrakiadott, erősen meghúzott produkció 1951-ben készült. Az énekesek a korszak nagyszerű művészei, a Rossini és Donizetti vígoperák jeles előadói. Renato Capecchi egészen kitűnő az ál-Szaniszló szerepében, de nem sokkal marad el tőle Juan Oncina, Sesto Bruscantini és Lina Pagliughi sem. Mindannyian egy olyan, már rég letűnt korszakot idéznek remek énektechnikájukkal és játékukkal, amikor még egyáltalán nem okozott problémát a legmagasabb igényeket támasztó olasz operák előadása. Persze, A pünkösdi királyság nem tartozik ezek közé, ám dacára ennek, ebben a remek előadásban igazán élvezetes mű. 
 
Warner Fonit, 2006, 2 CD 
Giuseppe Verdi: A pünkösdi királyság  
Vezényel: Alfredo Simonetto
 
 
szilgyo
2006.07.05
|


Film premierek

Ultra

francia-görög-magyar-német dokumentumfilm, 83 perc, 2017

Kingsman: Az Aranykör

amerikai-angol akcióvígjáték, 141 perc, 2017

Isten hozott Németországban

német vígjáték, 116 perc, 2016

Hetedik alabárdos

magyar vígjáték, 90 perc, 2017

A LEGO Ninjago film

amerikai-dán animációs film, 106 perc, 2017

47 méter mélyen

amerikai-angol-dominikai horror, 89 perc, 2017

Viktória királynő és Abdul

amerikai-angol életrajzi dráma, 106 perc, 2017

A kairói eset

dán-francia-német-svéd krimi, 106 perc, 2017
Ahol a héten érdemes...
Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged, szeptember 21 - 30.
 
 
szeptember 21 - 27.
 
Budapest, Átrium, szeptember 25. 19:30
 
Játék
Lehull az első hó Oslóban, és a rendőrök egy eltűnt nő után kezdenek nyomozni, aki után csupán a sála maradt, amit egy kertben épített hóember nyakába raktak. Az ügyhöz beosztott Harry Hole nyomozó súlyos dologra kezd gyanakodni: szerinte egy sorozatgyilkossal van dolguk...
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.