Verdi: A pünkösdi királyság

A pünkösdi királyság a nagy olasz operaszerző-lángelme, Giuseppe Verdi elfeledett, szinte sosem játszott vígoperája, amely meglehetősen mostoha körülmények között született: a komponálás idején (1840) vesztette el az akkor még csak 27 éves zeneszerző első feleségét és két gyermekét, mégis szerződés kötelezte őt a vígopera megírására.
A mű maga ennek megfelelően talán nem a leginvenciózusabb Verdi-muzsika, mégis akadnak figyelemreméltó momentumai. A szerelmi bonyodalmaktól és egy álruhás, hamis lengyel királytól sem mentes történet meglehetősen együgyű, a zene donizettis áthallásokkal teli, mégis, akad valami utolérhetetlen báj és naivitás a műben. Milyen messzi távolban van ez az opera Verdi második, egyben utolsó vígoperájától, a kései Falstafftól! 
 
Mindössze két stúdiófelvétele van a műnek, a Warner által most újrakiadott, erősen meghúzott produkció 1951-ben készült. Az énekesek a korszak nagyszerű művészei, a Rossini és Donizetti vígoperák jeles előadói. Renato Capecchi egészen kitűnő az ál-Szaniszló szerepében, de nem sokkal marad el tőle Juan Oncina, Sesto Bruscantini és Lina Pagliughi sem. Mindannyian egy olyan, már rég letűnt korszakot idéznek remek énektechnikájukkal és játékukkal, amikor még egyáltalán nem okozott problémát a legmagasabb igényeket támasztó olasz operák előadása. Persze, A pünkösdi királyság nem tartozik ezek közé, ám dacára ennek, ebben a remek előadásban igazán élvezetes mű. 
 
Warner Fonit, 2006, 2 CD 
Giuseppe Verdi: A pünkösdi királyság  
Vezényel: Alfredo Simonetto
 
 
szilgyo
2006.07.05
|


Film premierek

Élesítve

angol akcióthriller, 98 perc, 2017

Vuk

magyar animációs film, 76 perc, 1981

Transformers: Az utolsó lovag

amerikai sci-fi, 151 perc, 2017
Játék
A kanadai David Walsh 1997-ben bejelentette, hogy óriási mennyiségű aranyat találtak Indonézia dzsungelében. Cégének részvényei pillanatok alatt megugrottak, a döglődő Walsh pedig hirtelen milliárdos lett. A képtelen történetből az Oscar-díjas Stephen Gaghan remek, pörgős filmet a főszerepben Matthew McConaughey-vel.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.