A titkos ablak

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (16)
Stephen King neve olyan védjegy, amivel sok-sok filmkészítő visszaélt már, sajnos. Mert afelől nincs kétség, hogy az író művei szinte egytől egyig klasszikusok és minőségi garanciát jelentenek a műfaj kedvelőinek (is), de a nagyszámú filmes adaptációról ez már nem mindig mondható el.
Szerencsére több remekművel is találkoztunk már - elég csak a Ragyogásra vagy A remény rabjaira gondolnunk. Utóbbihoz hasonlóan A titkos ablak is egy négydarabos kisregénygyűjtemény alapján készült, amely Titkos ablak, titkos kert / A Napkutya címen jelent meg 1990-ben. A történet középpontjában az egykori bestselleríró, Mort Rainey áll, aki válását követően magányosan, céltalanul tengeti átlagos óráit hegyi házikójában. Ám egy nap váratlanul felbukkan a küszöbén egy furcsa idegen, ráadásul egy egészen különös indokkal: állítása szerint Mort tőle lopta egyik régebbi, nagysikerű írását. Az író - bár saját könyvének bizonyítékként szolgálandó kéziratát nem találja - lazán lerázza a vádaskodó férfit, de az makacsul és egyre határozottabban tér vissza később több alkalommal is.
 
Igazának beismerése érdekében egyre erőszakosabb és idegesítőbb lesz, így Mortban jogosan merül fel a kérdés, hogy a rámenősség és az őrület határának vajon melyik oldalán is áll az idegen. És ahogy az lenni szokott a Stephen King-történeteknél, hamarosan egyre különösebb és hátborzongatóbb dolgok történnek, a csavaros végkifejletről már nem is beszélve. David Koepp - aki a Hetedik érzék vagy éppen a Pánikszoba forgatókönyvéért is felel - ezúttal a rendezést is magára vállalta, és a főszerepet - nagyon helyesen - az itt is remeklő Johnny Deppre bízta, a zenét pedig az örök zseni Philip Glassra. Klasszikusról ugyan nem beszélhetünk, de egy tisztességes Stephen King-adaptáció díjat megszavazhatunk A titkos ablaknak.
2006.07.06
|
Secret Window
amerikai thriller, 96 perc, 2004
A kiapadt ihletű író csendesen heverészne a kanapén, ha egy pszichopata nem zaklatná különös vádakkal. Film Stephen King novellája nyomán.
Rendező:

David Koepp

Színész:

Johnny Depp
(Mort Rainey)

John Turturro
(John Shooter)

Maria Bello
(Amy Rainey)

Timothy Hutton
(Ted Milner)

Charles S. Dutton
(Ken Karsch)

Len Cariou
(Dave Newsome seriff)

Vlasta Vrana
(Wickersham)

(11 kép)


Filmek a TV-ben
22:25
Taxisofőr
amerikai filmdráma, 1976
22:30
Margarétás dal
magyar tévéfilm, 2/1. rész, 1989
22:30
Szabad egy táncra?
amerikai romantikus dráma, 2018
22:35
Annabelle 2. - A teremtés
amerikai horror, 2017
22:35
Titokban kell cigiznem
francia film, 2016 (feliratos)
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
22:19
Bing
I. évad, 72. rész: Bing Bunny 01 1072
22:20
Mr. Peabody és Sherman show
I. évad, 14. rész: Roadshow
22:20
Angelo rulez
2017, 21. rész
22:20
SpongyaBob KockaNadrág
XI. évad, 222. rész: Zombiburger / Tanárnő, vigyázz!
22:25
The Avatars
I. évad, 2. rész
Játék
A western műfajt már sokszor temették, de időről időre mindig akad egy alkotó, aki megmutatja, hogy van még kraft a pisztolyforgató cowboyokban.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.