Az ájurvéda útvesztői

Az ájurvéda gyógyászat India klasszikus orvostudománya, amelynek hatékonyságát az idő tesztelte le. A szanszkrit kifejezés, ájurvéda, magyarul életről szóló tudományt jelent (ájusz = élet, véda = tudomány).
Jól kidolgozott, egyénre szabott módszerei és gyógytermékei vannak úgy az egészség fenntartására, mint a betegségek kezelésére. Az ájurvéda gyógyászat magában foglalja a gyógyászat 8 fő ágát, mint amilyenek a belgyógyászat, nőgyógyászat, szülészet, toxikológia, sebészet, stb. 
 
Az ájurvéda gyógyászat az elmúlt 20 évben meghódította a nyugati országokat, így ma már számos európai országban léteznek szakklinikák, kórházak, ambuláns rendelések. Mivel az ájurvéda óriási hangsúlyt fektet az egészség megőrzésére, így az ájurvédikus masszázs és egyéb kezelések jelentős mértékben jelen vannak a gyógy-spa-wellness szállodák, valamint Day spa-k kínálatában. 
 
Idehaza is kezd divatossá válni, azonban sajnos sokan nem tudják, mi is valójában az ájurvéda. Az ájurvéda nem egy technika, hanem egy komplex gyógyászati rendszer. A kezelésekhez pontosan meghatározott ájurvédikus gyógyszerek, gyógykészítmények párosulnak - csak így lehet elérni azt az eredményt, amely az ájurvéda célja. Gyakori jelenség idehaza, hogy pl. az abhjanga masszázskezelést (meleg olajjal történő testmasszázs) mint technikát alkalmaznak, amelyet bárki igénybe vehet. Ez arra utal, hogy az alkalmazóknak nagyon alacsony a szakmai tudásuk, nem ismerik az ájurvédát, nem ismerik a kezelések kontra-indikációit, és nem ismerik a kezelések alkalmazhatóságát vagy adott esetben tiltását. 
 
Gyakori jelenség az is, hogy a masszázst sima fekete szezámmag olajjal, vagy olíva olajjal végzik, amely gyakran az étolaj vagy ahhoz közeli kategóriába tartozik. Jobb esetben ezek az olajok néhány egyéb növényi hatóanyagokkal dúsítottak, de semmi esetre sem ájurvédikusak. Csak kevés szalonban alkalmazzák a tradicionális ájurvédikus masszázs olajokat, mint amilyenek a Maha Narayana, Ksheerabala vagy hasonlók. Ezek az olajok gyógy olajak, amelyet személyre szabottan választunk ki, annak függvényében, hogy a vendégnek vannak-e egészségi problémái, milyen problémák ezek, vagy ha a vendég problémamentes, akkor a masszázsolajat személyes alkata szerint választjuk ki. Természetesen anyagköltség szintjén, tehát a kezelési árban, jelentős különbség van egy olíva olaj és egy klasszikus ájurvédikus masszázs olaj ára között. Míg olíva olaj esetében 200 ml olaj kb. 200-260 Ft, addig az ájurvédikus gyógyolaj ára ennek több mint tízszerese. Egészségünkre vagy betegségünkre való hatásában a két fajta anyagot nem is lehet összehasonlítani. 
 
Ájurvédikus arckezelés 
 
A valódi ájurvédikus arckezelés személyre szabott és a vendég bőréhez igazodik. Az arcápolás általában megfelelő utty-val kezdődik, amely speciális gyógynövényőrleményekből készült pakolás. Az utty célja a bőrrétegek mély tisztítása, az esetleges bőrproblémák kezelése és radírozás. Az utty-t egy ubtan kezelés követi, amelyet a megfelelő ájurvédikus készítménnyel végzünk. Sok féle ubtan van: gyógynövényes iszap, mézes-gyógynövényes iszap, ním ubtan, stb.- attól függően, hogy a vendég bőre milyen állapotban van. Az ubtan kezelés tovább tisztítja a bőrt, hidratál, ránctalanít, megfiatalítja és szépíti a bőrt. Ezután következik az arcmasszázs, majd a bőr tonizálása. A tonizálás egy csodálatos élmény. Nem csak a bőr szépítését fokozza a keringés serkentésével, hanem egy illatvarázs is-amely a természet üde illatával különösen jó hatással van az idegrendszerre, ugyanakkor üdítőleg hat a szemekre is. 
 
Az alap kezelések hatékonyságát tovább lehet fokozni a 24 karátos arany fokozott bevitelével, valamint a gyémántból, smaragdból és egyéb drágakövekből készült tradicionális termékekkel. Ezek a kezelések valóban fiatalítják a bőrt, különösen akkor ha rendszeresen használjuk őket. Hatások gyors és szemmel látható. 
 
Ájurvédikus termékek 
 
A divathullámok folyton változó trendjében egyetlen fix, hatékony pont van: ezek a tradicionális ájurvédikus termékek. De mit is nevezhetünk ájurvédikusnak? Sokan úgy vélik (és ezt a gyártók maximálisan ki is használják), hogy az a termék, amely gyógynövényekből készül, nyugodtan nevezhető ájurvédikusnak - ha már úgy is divatos lett ez a kifejezés. Sajnos, ez messze van az igazságtól. Ha egy bőrápoló terméket gyógynövény kivonatokból készítenek, némi adalékanyaggal - attól még a termék nem nevezhető ájurvédikusnak - legfeljebb gyógynövény alapanyagú terméknek nevezhetjük. 
 
Ájurvédikusnak az a termék nevezhető, amely gyógynövény főzetek, párlatok, őrlemények és hidegen sajtolt olajokból készülnek, a megfelelő, régi receptek alapján. Egy ájurvédikus termék nem tartalmazhat semmilyen adalékot, kivonatot, illatosító anyagot, stb. A receptek a dosákra való hatások alapján vannak össze- állítva. 
 
Pancsakarma 
 
A pancsakarma igen hatékony belgyógyászati beavatkozás, amelyet nálunk elsősorban tisztítókúraként emlegetnek, ami pontatlan, helytelen kifejezés, még akkor is, ha a pancsakarma ténylegesen méregtelenít. A pancsakarma szanszkrit kifejezés, amely annyit jelent: 5 féle akció (vagyis, beavatkozás). A pancsakarma kizárólag klinikai, bennfekvéses kezelés, amelyet az ájurvéda szakorvos szigorú elrendelése és még szigorúbb felügyelete mellett szabad és lehet végezni. A pancsakarma klinikai körülmények között 2-3 hetet vesz igénybe. Egy-egy pancsakarma kezelés számos esetben kontra-indikált, vagyis szigorúan tilos végezni, különben súlyosbodik a beteg állapota vagy még összetettebb problémákat idézhet elő. 
 
Ennek az írásnak nem az a célja, hogy bárkit kritikával illessek. Inkább az volt a célom, hogy lehetőséget nyújtsak arra, hogy az olvasó egy kis betekintést nyerjen az ájurvéda gyógyászat csodálatosan hatékony világába, ugyanakkor megismerkedhessen annak szövevényes útvesztőivel is. 
 
Galambos Rózsa 
ájurvéda oktató 
06/309-490-775
 
 
Forrás: mozgásvilág.hu
2006.07.25
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.