Kedvenc helyek

Franz Ferdinand: Eleanor Put Your Boots On

est.hu:
8/10
|
olvasói
(0)
(Domino / Neon Music)

A Franz Ferdinand tagjai második albumukról, a You Could Have It So Much Betterről – a Do You Want To, Walk Away és The Fallen című dalok után – már a negyedik számot másolják kislemezre, de ebből most új verziót készítettek. Tovább néhány új szerzeményt is felvettek mellé.
Az új albumon az Eleanor Put Your Boots On a két dobmentes, akusztikus gitáros, zongorás dalocska egyike, ahol a zenéből kihallatszik a skót fiúk hatvanas évekbeli Beatles- és Kinks-dalok iránti rajongása, a dalszövegből pedig Alex Kapranos frontember szerelme az amerikai Fiery Furnaces indie testvér-duó lánytagja, Elenanor Friedberger énekesnő iránt. A játékos szövegében ezt a transz-atlanti románcot, az Amerika és Nagy-Britannia közti ingázást megéneklő dalt a koncerteken már teljes zenekari hangszerelésben, dobbal kiegészülve szólalt meg, és ezt a tempósabb, feszesebb változatot örökítették meg a kislemezhez Alexék az amerikai turné szünetében egy michigani stúdióban. A szám hangulata ezzel a változtatással a Beatles felől a Kinks, sőt Bob Dylan irányába tolódott. 
 
A CD-maxira az album másik dobnélküli akusztikus dalából, a Fade Togetherből is készült egy új verzió, de ezt nem maga a zenekar, hanem a Since I Left You sikerlemezzel feltűnt ausztrál Avalanches DJ-kollektíva tagjai jegyzik, akik balekitrecsegéssel, vízcsobogással és hullámzajjal régi tengerparti hangulatot adtak Alex mélázó énekének. A maxin egy vadonatúj Franz Ferdinand-szám is hallható: a gitáros Nick McCarthy által írt és énekelt Ghost In A Ditch, mely a korai David Bowie- és Syd Barrett-szerzemények hangzását (és sztorijával némiképp a Beatles Rocky Racoon című western blődlijét) idéző ballada a szerelem és halál témakörében.  
 
Az Eleanor Put Your Boots On bakelitkislemezen is kapható, két változatban is: az egyiken a Ghost In A Ditch a B-oldal, a másikon viszont egy Alex által írt és énekelt új Franz Ferdinand-dal, a munkanélküli segélyen való lustálkodásról és szerelmes borozgatásról szóló, majd a végén stílszerűen hejehujázó hülyéskedésbe forduló Wine In The Afternoon (mely nosztalgikus hangvételével leginkább a skót honfitárs Belle & Sebastian együttes világához közelít, akárcsak a dalhoz készült videoklip). 
Déri Zsolt
2006.07.31
|


Játék
Mikor Gellert Grindelwald, a nagyhatalmú sötét varázsló megszökik a fogságból, Albus Dumbledore, a Roxfort professzora Göthe Salmander segítségét kéri a szökevény felkutatásában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.