Roncsfilm

olvasói
10/10 (5)
A 90-es évek elején járunk, a rendszerváltás után beköszönő, majd jó gyorsan távozó szép új világ illúziójával a fejekben. Abszurd korrajz bontakozik ki a morbid és néhol pimaszul blőd történések rengetegéből, jobbára figyelmen kívül hagyva a fennkölt történelmi pillanat korszakalkotó jellegét.
A színtér a nyolcadik kerület frekventált topográfiai tulajdonságokkal megáldott lakótömbje és annak kicsiny, alkoholgőzös vendéglátóipari egysége, a Gólya presszó. A hely igen előkelő reputációja mágnesként vonzza a környék összes rosszarcú linkjét, léhűtő balekját és lecsúszott kisemberét. Az életszagú helyszín csupán csak az életszerű szituációkat kerüli, a bizarr helyzetkomikumokból építkező vonalvezetést azonban ez a legkevésbé sem zavarja, sőt ha lehet, még inkább rájátszik az abszurdra. Itt a groteszk, gázspray-s, késes bunyók mindennaposak, a házmesterek túszul ejtik saját feleségüket, családi perpatvar közben jó, ha kéznél van egy tűzoltó készülék és a disznók csak úgy, minden előzmény nélkül kidurrannak.
 
Szomjas ironizáló, gunyoros látásmódjára remekül reflektál Grunwalsky Ferenc, írótárs-operatőr drámaibb megközelítése és vadul expresszív képi világa. Igazi szociohorror ez, mert ha meg is szakadunk a röhögéstől, a végén akkor is ott marad a keserű szájíz, ami egyértelműen jelzi, hogy a dolog a komédia és a tragédia mesteri határmezsgyéjén van elvetve valahol. Tehát attól függetlenül, hogy a valóságtól elrugaszkodva szemléljük a kifacsart helyzeteket, maga a darabjaira hulló, beteg, roncs világ mégis reális képet fest. A zűrzavaros mikrokáosz lakóit többnyire elfojtott ösztöneik, és a gátlástalan erőszak vezérli, bár céljaik azok egyáltalán nincsenek, és ennek megfelelően nem is jutnak el sehová bravúros nihilmozit generálva így.
 
macsek
2006.08.11
|
magyar filmszatíra, 90 perc, 1992
Egy ferencvárosi bérház démoni hétköznapjai. A Szigony utca lakói a Gólya presszóban múlatják az időt. Rejtői humor az ezredvégen.
Rendező:

Szomjas György

(6 kép)


Filmek a TV-ben
18:05
Egy veszedelmes elme vallomásai
amerikai filmdráma, 2002
18:15
Szólíts a neveden
olasz romantikus film, 2017
18:20
A tehetség
amerikai filmdráma, 2017
18:30
Vírus
amerikai akciófilm, 1995
18:40
Változások kora
amerikai-angol filmdráma, 1995
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
15:30
Tini titánok, harcra fel!
2013, 1109. rész: Spice Game
15:30
Mr. Bean
2015, 20. rész: Esküvő
15:32
Pingu
IV. évad, 4. rész: Pingu 04 1004 - Pingu And The Big Fish
15:35
Tündéri keresztszülők
VI. évad, 83. rész: Felelőségteljes küldetés / Haj-baj
15:38
Sam, a tűzoltó
IX. évad, 5. rész: Fireman Sam 09 1005
Játék
Sherlock Holmes, a világ első magándetektívje mindig olyan furcsa volt, hogy az már vicces. Will Ferrell szerencsére nem tiszteli a tekintélyt – egy Saturday Night Live szkeccsben már bebizonyította, hogy milyen volna Holmes, ha ő játszaná.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.