Kísértet Lublón

est.hu:
5/10
|
olvasói
(0)
magyar filmdráma, 94 perc, 1976
Kísértet járja be Lubló utcáit: Kaszparek Mihály borkereskedő hűtlen feleségét riogatja. Az Álmosvölgy legendájának magyar megfelelője Mikszáth Kálmán regénye alapján.
rendező:

Bán Róbert

Kísértet terjeszti-e a hamis aranypénzeket a fura eseteiről híres Szepességben, vagy egyszerű gazemberség van a dologban? Hát persze, hogy az utóbbi - derül ki a Mikszáth-regény alapján készült, kosztümös filmből.
A hetvenes évekbeli magyar filmgyártás, mielőtt a nyolcvanas évekre a szórakoztató műfajok terén erős sorvadásnak indult volna, szemérmesen kacérkodott a nyugati mintákkal. Az oroszlán ugrani készül akciófilmje, a Defekt thrillere mellett a Kísértet Lublón például az Angliában, illetve Olaszországban a hatvanas években divatos gótikus-romantikus horror hazai képviselőjének tekinthető. 
 
Ebben is egy klasszikus irodalmi mű szolgált alapul, Mikszáth Kálmán kisregénye, amely a szerzőre oly jellemző kalandos-tréfás modorban mesél el egy különös történetet a Felvidék habókos lakóiról, ezúttal a történelmi Magyarország egyik legészakibb városából, 1718-ból. A film hangulatának cseppet sem árt, hogy a forgatás a csonka Magyarország patinás városkájában, Kőszegen folyt, a sokszor túlzó színjátszás és a statikus rendezés annál inkább. 
 
A rejtély fokozatos kibontakozása tartja fenn a feszültséget: cinikus rendőrfelügyelő (Garas Dezső) nyomoz a kísértetként visszajáró borkereskedő (Cserhalmi György) után, aki háztetőkről vagy a lovát hátrafelé megülve riogatja a babonás helybelieket, közben titokzatos özvegyként a hetvenes évek mozidívája, Bordán Irén vonja magára a férfiszereplők és a kamera tekintetét. 
 
Miközben a kor politikai elvárásainak megfelelően a materialista propaganda kellő kidomborítást kap, a forgatókönyvírók kevésbé figyeltek a két főszereplő párharcának kidolgozására, így nem a színészek teljesítményén múlik, hogy sem a borospincebeli, sem a végén az erdőszéli Garas-Cserhalmi lövöldözés nem lesz éppen egy Pacino-De Niro duett Szemtől szemben módra. 
 
Kiadás
Nemes egyszerűséggel a film található a lemezen, úgy ahogy 1976-ban is láthattuk. 
 
Kísértet Lublón, 1976 * 94 perc * Dotkom Média * (12) 
nelson
2006.08.12
|


Film premierek

Toy Story 4.

amerikai animációs film, 100 perc, 2019

Casanova - Az utolsó szerelem

francia történelmi dráma, 98 perc, 2019

Gyerekjáték

amerikai horror, 90 perc, 2019

Csekély esély

amerikai vígjáték, 125 perc, 2019
Játék
AZ A BAAAJ... …hogy Kiki nem szeret kirándulni. És hogy anya mindig sokat dolgozik. És hogy a nagyi háza teli van pókokkal. És még annyi minden más is!
Filmek a TV-ben
21:45
Desperado
amerikai akciófilm, 1995
22:00
Könyvklub
amerikai vígjáték, 2018
22:00
Charlie angyalai
amerikai-német akcióvígjáték, 2000
22:45
11:14
amerikai thriller, 2003
22:55
Egy jó házasság
amerikai thriller, 2014
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.