Kísértet Lublón

est.hu:
5/10
|
olvasói
(0)
magyar filmdráma, 94 perc, 1976
Kísértet járja be Lubló utcáit: Kaszparek Mihály borkereskedő hűtlen feleségét riogatja. Az Álmosvölgy legendájának magyar megfelelője Mikszáth Kálmán regénye alapján.
rendező:

Bán Róbert

Kísértet terjeszti-e a hamis aranypénzeket a fura eseteiről híres Szepességben, vagy egyszerű gazemberség van a dologban? Hát persze, hogy az utóbbi - derül ki a Mikszáth-regény alapján készült, kosztümös filmből.
A hetvenes évekbeli magyar filmgyártás, mielőtt a nyolcvanas évekre a szórakoztató műfajok terén erős sorvadásnak indult volna, szemérmesen kacérkodott a nyugati mintákkal. Az oroszlán ugrani készül akciófilmje, a Defekt thrillere mellett a Kísértet Lublón például az Angliában, illetve Olaszországban a hatvanas években divatos gótikus-romantikus horror hazai képviselőjének tekinthető. 
 
Ebben is egy klasszikus irodalmi mű szolgált alapul, Mikszáth Kálmán kisregénye, amely a szerzőre oly jellemző kalandos-tréfás modorban mesél el egy különös történetet a Felvidék habókos lakóiról, ezúttal a történelmi Magyarország egyik legészakibb városából, 1718-ból. A film hangulatának cseppet sem árt, hogy a forgatás a csonka Magyarország patinás városkájában, Kőszegen folyt, a sokszor túlzó színjátszás és a statikus rendezés annál inkább. 
 
A rejtély fokozatos kibontakozása tartja fenn a feszültséget: cinikus rendőrfelügyelő (Garas Dezső) nyomoz a kísértetként visszajáró borkereskedő (Cserhalmi György) után, aki háztetőkről vagy a lovát hátrafelé megülve riogatja a babonás helybelieket, közben titokzatos özvegyként a hetvenes évek mozidívája, Bordán Irén vonja magára a férfiszereplők és a kamera tekintetét. 
 
Miközben a kor politikai elvárásainak megfelelően a materialista propaganda kellő kidomborítást kap, a forgatókönyvírók kevésbé figyeltek a két főszereplő párharcának kidolgozására, így nem a színészek teljesítményén múlik, hogy sem a borospincebeli, sem a végén az erdőszéli Garas-Cserhalmi lövöldözés nem lesz éppen egy Pacino-De Niro duett Szemtől szemben módra. 
 
Kiadás
Nemes egyszerűséggel a film található a lemezen, úgy ahogy 1976-ban is láthattuk. 
 
Kísértet Lublón, 1976 * 94 perc * Dotkom Média * (12) 
nelson
2006.08.12
|


Film premierek

Kölcsönlakás

magyar vígjáték, 98 perc, 2019

Hidegháború

angol-francia-lengyel romantikus filmdráma, 88 perc, 2018

Boldog halálnapot! 2.

amerikai horror, 100 perc, 2019

Az a nap a tengerparton

angol romantikus filmdráma, 110 perc, 2017

A Maria Callas-sztori

francia dokumentumfilm, 119 perc, 2017

Alita: A harc angyala

amerikai-argentin-kanadai sci-fi, 122 perc, 2018
Játék
Hős volt vagy gazember? A szabadságharc árulója vagy legkiválóbb katonája? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a kiállítás.
Filmek a TV-ben
18:10
Három pici és egy nagyobb
német vígjáték, 2013
18:15
18:15
A csodálatos Pókember 2.
amerikai akciófilm, 2014
18:25
A setét torony
amerikai fantáziawestern, 2017
18:30
Hawaii
román film, 2017 (feliratos)
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.