"Mondhatom, hogy ez a legeslegjobb felállás" - dEUS - Tom Barman interjú

1997-ben a Szigetes koncertjükön többedmagammal sikerült első hallásra a dEUS-ba bolondulnom, akik az évek során zenéjükkel - egy izgalmas szerető módjára - hol felpörgettek, hol elandalítottak, de mindig a tenyerükön hordoztak; majd eltűntek és megújulva tértek vissza. Egy éve jött ki a Pocket Revolution című albumuk, melyen a belga ötösfogat megmutatja, hogy Tom Barman vezetésével még mindig zseniálisan balanszíroznak a pop és az elborulós artrock között. A kortárs filmművészként is aktív Tommal a második Szigetes fellépés előtt beszélgettünk.
- Egy frissült felállással nemrég jelent meg a 4. lemezetek.Hogyan fogadják (el) a rajongók az új dEUS-t?  

Tom Barman: Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk eddig. Elég nehéz időszakot hagytunk a hátunk mögött, nagy mozgás volt a csapatunkban- tagok elhagytak minket, majd visszatértek, és újra leléptek. 1999-ben teljesen le is álltunk, majd 2004-ben aktiválódtunk újra. Komoly művészet volt újra mindent összerakni és beindítani. Hogy rövidre zárjam: végül találtunk pár nagyon nagy arcot, akikkel régebbről is ismertünk egymást. Az Evil Superstars-ból Mauro (Pawlowski- gitár, vokál- a szerk.) és Alan (Gevaert: basszusgitár, vokál), aki Chris Whitley-vel járta a világot- csatlakozott hozzánk.

- Milyen velük dolgozni? Könnyen kijöttök?

 

TB: A hegedűs-billentyűs Klaas-szal régóta játszunk együtt, Mauro-val pedig még az egyik zenei projektem, a Magnus kapcsán jöttünk össze. Mondhatom, hogy ez a legeslegjobb felállás, a kezdeti, ’9o-es évek elején kialakult csapathoz képest is. Ha megnézitek a koncertet, egyet fogtok érteni. Tavaly ilyentájt fejeztük be az albumot és az utóbbi egy évet turnézással töltöttük. 25 országban fordultunk meg szeptember óta.

- Másképpen nem is tudnád elképzelni az életed, ugye?TB:
Jó kérdés. Enélkül tényleg nem tudnék élni. (mosolyog) És ez az egyszerű válaszom rá.

- A mostani turnén eddig melyik fellépés volt alegemlékezetesebb?

TB: Sok jó koncertet adtunk, nehéz felelnem. De talán Izlandon fellépni volt a legizgalmasabb. Most jártunk Reykjavik-ban először, és nagyon rabul ejtett minket. Teltház előtt játszottunk, és az emberek őrjöngtek! Szerencsére mondhatom: eddig még csak jó show-kat hoztunk össze, mert úgy érezzük, nagyon rendben van a csapat. Felváltva játsszuk a régi és az új számokat is. Bár már nem is mondhatom, hogy újak a Pocket Revolution dalai- hiszen már egy évesek! Lassan el fogjuk kezdeni írni a következő anyagot, talán még augusztusban.

- Könnyen megy a dalszerzés?

 

TB: Nem igazán, nem vagyok túl termékeny. Nem vagyok az a típus, aki hamar összerak 14 dalt és kiválaszt 5 jót a végén. Inkább az vagyok, aki csak ötöt ír, és mind az ötöt fel is használja. Rengeteget dolgozom, de nem csak dalokkal foglalkozok. 2003-ban jött ki a legutóbbi filmem: Any way the wind blows címmel. 

 


- Lehet köze a Queen együttes Bohemian Rhapsody című klasszikusához, melynek ez a zárómondata?
 

TB: Csak véletlen az egybeesés. Ez a film olyan, mint egy 24 órás városi séta. Apró töredékek az emberek életeiből. 
 

- Reklámfilmeket is forgatsz? Állítólag egy nagyautógyártó cég felkért régebben…
 

TB: Az jó régen történt, és nem sült el túl jól. Nem vették hasznát. 
 

 -Nem lett elég kommersz?
 
TB: Pontosan.  
 

- A lemezkészítésnél is figyelnetek kell erre, hogy mennyirelegyetek populárisak?
 

TB: Mi mindig kísérletezgetünk, elég nyitott az elménk. Ez a belgákra inkább jellemző, mint például az angolokra. Pici országból jövünk, ahol szeretjük keverni az ízeket, a stílusokat. Nem nehezedik ránk egy akkora tradíció súlya, mint a britekre. Szeretjük a free jazzt a poppal keverni, a kemény rockot a balladával- és meg is tesszük. 
 

- Valahol olvastam rólatok, hogy szinte a belga kultúra utazónagykövetei vagytok. Belgaként létezni: inkább előny vagy hátrány a zeneivilágban?
 

TB: Nehézség abból a szempontból, hogy nagyon keményen meg kell dolgoznunk az ismertségért. Mi nem egy olyan egzotikus országból származunk, mint pl. Magyarország vagy Finnország. Ezek a nevek sokkal többet, különlegesebbet mondanak az embereknek, hamarabb beindítják a képzelőerejüket. A miénk egy pici ország, a világ nem sokat tud rólunk. Pont tegnap nyertünk két aranyérmet az EB-n, ennek örülök. De flamandnak lenni előny is, mert mint már mondtam: elég szabadon gondolkodunk, mindenben könnyebben el tudunk mélyedni, illetve fel is tudunk oldódni. 
 

- Az anyanyelveden szoktál énekelni?


TB: Igen. Egy holland sráccal, Guy van Nueten billentyűssel léptem fel, aki a szólóestjeimen kísért. Szeretek időnként visszatérni a gyökereimhez. Játszom azért mások dalait is: Joni Mitchell-t is, Nick Drake-et, Captain Beefheart-ot. Nagyjából 35 estet adtunk, amik nagyon jól sikerültek. Egy dupla cd-t is megjelentettünk az élő felvételekkel. Ha van egy kis időm, ilyesmivel szeretem eltölteni: a közönségnek énekelni, játszani, és a saját örömömre is. De most állnak a szólóprojektjeim, a dEUS annyira leköti minden erőmet; lassan ugye készülne az új album, most zajlik a turné- más nem fér bele az életembe jelenleg.

- És - a neves remixer-producerrel, CJ Bolland-dalközös elektronikus munkád - a Magnus?
 

TB: Nagy buli volt együtt dolgozni, semmi nyomás nem volt rajtunk. Sokat dj-ztem is, raktam össze a jobbnál jobb szetteket. Szeretném a jövőben is folytatni ezt a vonalat, és tervezünk egy új Magnus-lemezt is kihozni. 
 

- Nehéz téged a dj-pult mögött elképzelni, annyirar&r-arc vagy..
 

TB: Köszi..(szomorkodást mímel)..pedig tényleg jól nyomom!  

 

- Nem cikizésből mondtam: ez inkább kellemes meglepetés! Bíromaz elektronikus zenéket.
 

TB: Mikor lemezeket pakolok, végig táncolok és éneklek. Úgy nézek ki, mint egy totális idióta, nem mint egy tipikus faarcú dj.  
 

- Csomó fesztiválon léptetek már fel. Kivel volt a legnagyobbélmény egy színpadon szerepelni?
 

TB: A Queens of the Stone Age-ről mondhatom ezt el. Az utóbbi pár évben ők lettek a kedvenc zenekarom. Hihetetlenek! Nagyon szexi, ahogy játsszák a rockzenét! És a Tool. Hatalmas rajongójuk vagyok.  
 


- Ma pedig a Radiohead előtt játszotok..
 

TB: Természetesen ez is nagy megtiszteltetés. 10 éve nem láttam őket, végre most megnézhetem.  

 

- E turné után várhatunk egy újabb koncert dvd-t?

TB:
Dolgozunk rajta, szépen gyűlnek az anyagok. Valamikülönlegeset szeretnénk majd kihozni belőle, hogy ne olyan legyen, mint egy szokványos koncertfelvétel. Töröm a fejem a koncepción.

- A klipjeiteket te rendezed?
 

TB: Már nem vagyok rá hajlandó. Megkérek rá valaki mást, mert túl nagy meló rendezni is és szerepelni is benne egyszerre. Úgy énekelni, hogy mindenki jól néz ki, én meg nyúzott vagyok- ez nem pálya. Jól akarok kinézni a klipben. 

- Érdekel a kortárs művészet? Figyelemmel tudod néhakísérni?
 

TB: Igen, rendszeresen veszek könyveket, és múzeumokba is eljutok azért.

- Budapesten is jut rá idő?
 

TB: Tegnap jártuk a várost, még akkor szép idő volt. 3 órát sétáltunk. Amit láttunk, nagyon tetszett. 
 


- Meddig tudtok maradni? Hétfőn jó cimborád, Brian Molko a Placeboval lép fel a Szigeten…


TB:
Sajnos vasárnap már elutazunk, de ha interjúzol vele, mondd meg neki, hogy nagyon üdvözlöm.

 

koncertfotók: Zaletnyik Tamás

SistAir Dew
2006.08.13
|


Film premierek

Élesítve

angol akcióthriller, 98 perc, 2017

Vuk

magyar animációs film, 76 perc, 1981

Transformers: Az utolsó lovag

amerikai sci-fi, 151 perc, 2017
Játék
A Nobel-díjas Boris Pasternak Zsivágó doktor című regényén alapuló musical megérkezett Magyarországra is!
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.