Kedvenc helyek

Nelly Furtado: Loose

est.hu:
9/10
|
olvasói
9/10 (4)
(Geffen / Universal)

Az 1978-as születésű, portugál származású kanadai dalszerző-énekesnő, Nelly Furtado az I'm Like A Bird, Turn Off The Light és Shit On The Radio című slágereket tartalmazó 2000-es Whoa, Nelly! album üde pop-eklektikája után 2003-ban már kismamaként tért vissza az érettebb, ábrándosabb, world music beütésű Folklore-ral, mostanra viszont szakított DJ-pasijával (ahogy eddigi fő zenei segédeivel, a Track & Field producerduóval is), és hároméves kislánya sem akadályozza meg abban, hogy tüzes R&B-nőstényragadozóként arassa karrierje eddigi legnagyobb sikereit – Timbaland hathatós támogatásával.
Timbaland (született: Timothy Mosley, 1971) az amerikai hiphop/R&B egyik legnagyobb hatású producere, akitől az utóbbi években örök női tükörképe, Missy Elliott (Miss E... So Addictive, Under Construction, This Is Not A Test!) és ifjú védence, Bubba Sparxxx (Dark Days, Bright Nights, Deliverance) kivételével már nem sokan kapnak kvázi-teljes albumokat, Nelly azonban kapott. A szuperprofi számai között apró spontán közjátékokat is megőrző Loose így legalább annyira Timbaland-album lett, mint Nelly Furtado-lemez, sőt az első felében (a nyitó Afraidtől a Maneater és a Promiscuos Girl párhuzamos listavezető urban megaslágerein át a spanyol nyelvű No Hay Igual reggaetonjáig) talán túlságosan is Timbaland-album. Az énekesnő igazi erőségét adó eklektika csak az anyag második felében tud előtörni valamelyest: a kolumbiai dalnokkal, Juanesszel kétnyelvű duettben előadott Te Busque, a slágerszerző-producer Rick Nowlesszel készített In God’s Hands és Somebody To Love (az európai kiadás latinos bónuszdala), illetve a Coldplay-vezér Chris Martinnal írt, de az ő vokáljától kiadója kérésére megfosztott All Good Things (Come To An End) című záródal mellett itt még a Timbaland-darabok – a nyolcvanas évek Madonna-slágereit idéző Do It, a bevezetőjében „a te ütemeid az én érzelmes vokáljaimmal, érzelmes akkordváltásokkal” ars poeticát megfogalmazó, indiai ízekkel spékelt Wait For You és a hasonló hangvételű Say It Right – is lazábbak.
Déri Zsolt
2006.08.17
|


Játék
Egy állomáson várakozó szép család helyett inkább másról szóljon e történet. Háromévesen jelentették be az eltűnésünket.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.