Egyetleneim

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (54)
A generációs nosztalgiafilmek és a nemzedéki közérzetfilmek a hetvenes-nyolcvanas évek óta jelentős, egészen napjainkig nyúló hagyománnyal bírnak nálunk; hogy mennyire eleven ma is ez a tradíció, ahhoz elég csak megnézni Nemes Gyula Egyetleneim című debütáló nagyjátékfilmjét, amely a magyar X-generáció világát mutatja be.
A sztori középpontjában egy bulizásba bódult fiatal fiú áll, aki a sok mellément próbálkozást követően találkozik élete szerelemével, de végül ez a kapcsolata is alagútba fut. 
 
Nemes Gyula inkább próbál hangulatokat közvetíteni, mint történetet mesélni. A prágai filmfőiskolán végzett rendező már korai kisfilmjeiben világossá tette, hogy nem a standard meseszövés és a nézőbarát képalkotási technikák embere, kiváltképpen az Egyetleneim előtanulmányának tekinthető, alig félórás Papagáj című opusa jelezte ezt. Akik látták a meglepő kiállítású Papagájt, azok tudják, hogy nagyjából mire számíthatnak: soványka történetre, csak ritkán felhangzó, kurta dialógusokra, egy-két másodperces minimálsnittekre, rendhagyó kameraállásokból készült felvételek tömegére. Az Egyetleneim, mi tagadás, meglehetőst kócos dramaturgiájával és a retinát alaposan próbára tévő vizuális stílusával aligha pályázhat az év filmje címre, de az az egzaltáltság, amit közvetít, már-már dokumentumértékű: Nemes Gyula a kilencvenes évek magát bulizásban önmegvalósítani igyekvő nemzedékéről tudósít, mégpedig kendőzetlenül. 
Homolka
2006.08.23
|
magyar vígjáték, 76 perc, 2006
Egy szoknyabolond utolsó napjai és nagy szerelme. Több száz lány és több ezer snitt radikális városi népzenével.
Rendező:

Nemes Gyula

Forgalmazza: Budapest Film
(9 kép)


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
A leghatalmasabb élőlény, amely valaha is létezett, most visszatér, hogy megküzdjön számos gigantikus szörnyeteggel ebben a földrengető folytatásban.
Filmek a TV-ben
18:10
Fokvárosi nyár
német romantikus film, 2010
18:20
Sarkvidék
izlandi film, 2018
18:25
Waterworld - Vízivilág
amerikai kalandfilm, 1995
18:25
Mario
svájci film, 2018
18:40
Országúti bordély
amerikai filmdráma, 2010
Már játsszák a mozik a FOMO - Megosztod és uralkodsz című filmet egy durvára sikerült buli következményeiről. @fomo.amozifilm #moziajanlo #moziajánló #fomo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.