Kedvenc helyek

Pink Floyd: Pulse

A Live At Pompeii, Live 8 és The Pink Floyd & Syd Barrett Story kiadványok után újabb extrákkal bővített díszes DVD-nek örülhetnek a Pink Floyd-rajongók, legalábbis azok, akik a zenekar David Gilmour vezette, Roger Waters nélküli (1985 utáni) felállását is hajlandóak legitimnek elismerni: hosszas csúsztatgatás után ugyanis végre megjelent az 1994-es turnén rögzített Pulse koncertfilm DVD-kiadása, két lemezen (ami mellé az azonos című dupla koncertalbumot is újra kiadták).
A londoni Earls Courtban rögzített műsor a Pink Floyd alapító frontembere, Syd Barrett előtt tisztelgő 1975-ös többtételes Shine On You Crazy Diamonddal nyit (bár a koncertelemezen ezután stílszerűen következő Barrett-szerzemény, a több mint két évtized után előszedett Astronomy Domine a koncertfilmbe sajnos nem került be), majd egy háromnegyed órában át kell esnünk a „Gimour-korszak” – az 1987-es A Momentary Lapse Of Reason és 1994-es The Divison Bell albumok – dalain, illetve az 1979-es The Wall megaslágerén, az itt önmagában suta és üres Another Brick In The Wall part 2-n, hogy aztán végre egy újabb mesterművet halljunk, az 1971-ből való instrumentális One Of These Days képében (ami a Pulse CD-változatán nem szerepel). A második korongra az 1973-as The Dark Side Of The Moon nagylemez teljes anyagának pedáns előadása került, illetve a ráadás a Wish You Were Here-rel és A Fal két kulcsdalával, a Comfortably Numbbal meg a Run Like Hell-lel. A hangzás monumentális, a három megmaradt Pink Floyd-tag mindegyikének van kisegítő zenésze (a dobos Nick Mason mellett ugráló másik ütőhangszeres egy pojáca!), a Waterst basszusgitárosként helyettesítő fiatalember néha énekelhet is, időnként megjelenik egy szaxofonos is, a három vokalistanő (köztük Sam Brown) pedig szépen és sorban osztozik a klasszikus The Great Gig In The Sky vokáltémáin. A lézerek, az ötméteres tükörgömb és a nézőtér fölött átrepülő, majd felrobbanó repülőgépmodell mellett előkerül show-elemként a felfújható malac is, noha annak származási helyéről, az 1977-es Animals albumról ez a Gilmour-féle formáció ezúttal sem játszik egyetlen hangot sem.   
QQQ 
 
EXTRÁK 
 
Négy további szám – csupa 1987-es és ’94-es darab – az 1994-es turnéról készült változó minőségű bootleg videókból válogatva. A turné menetrendje és színpadtervei. A koncertek alatt a háttérben vetített kisfilmek külön, némelyikből több verzió is. 13 percnyi home video minőségű videofelvétel a turné mindennapjairól, továbbá kétpercnyi összeállítás a stáb mókamesterének, a lézertechnikus Wiggynek a sörözéseiről. Fotógaléria 64 képpel. A koncertfilmben szereplő dalok eredeti verzióit tartalmazó Pink-Floyd-albumok és a Pulse kiadványcsalád borítóképei. A Pulse 1995-ös tévéreklámja. A Gilmour-korszak két videoklipje (Learning To Fly – 1987, Take It Back – 1994). A Pink Floyd 1996-os beiktatása a Rock & Roll Hírességek Csarnokába, a Smashing Pumpkins-vezér Billy Corgan személyes hangú bevezetőjével, illetve az utána Gilmour, Wright és az akusztikus gitáron beszálló Corgan által trióban előadott Wish You Were Here-rel. Mindehhez a tokban még egy nyolcoldalas füzetke és Gilmour On An Island című 2006-os albumának reklámképeslapja. 
QQQQQ 
 
2006  Hossz: 73+71 perc  Kiadó: EMI  Hang: angol 5.1 (448 kbps / 640 kbps) 
Déri Zsolt
2006.08.25
|


Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.