Florida, a paradicsom

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (6)
Amerika a vég nélküli lehetőségek, a pénz és a csábító ígéretek földje, ahol még a kis hazánkból szakadt csóró arcokra is rámosolyognak az istenek, és egyenesen a paradicsomba vezetgetik szerencsétlen kivándorlóinkat.
Akár így is kezdődhetne egy hollywoodi maszlagmozi, Jarmusch azonban nem dolgozik sekélyes alapanyaggal, ha ő valamihez hozzányúl, az garantáltan mélyvíz. Szóval hőseinket a legkevésbé sem fenyegeti a boldog és gondtalan életbe való beletunyulás. Willie, aki eredetileg Molnár Béla néven látta meg a napvilágot, évekkel ezelőtt az itthoni nyomorból a New York-iba menekült. Lepukkant életét kisstílű kártyacsalásokból próbálja fenntartani hasonlóan reménytelen kilátásokkal küszködő barátjával, Eddie-vel együtt. Azonban a mindennapok rutinpocsolyáját egy csapásra felkavarja a messziről érkező kuzin, Éva, akit szintén a jobb remények sodortak ilyen messzire. Miután a lány végigtapicskolt Willie önérzetén úgy dönt, hogy inkább nénikéjükhöz költözik Clevelandbe, és ott próbál szerencsét.
 
Willie és Eddie egy anyagilag meglehetősen jól jövedelmező kártyaparti után – jobb dolguk híján – felkerekednek, hogy meglátogassák az időközben munkába állt rokont, és elcsábítsák magukkal Floridába, ami maga a testet öltött paradicsom, legalábbis a fejükben. Innen indul a jellegzetes fekete road movie, ami lassú, ráérős tempójában és sötét látványvilágával olyan pofont ad az amerikai álomnak, hogy öröm nézni. Jarmusch olyan képet fest az ígéret földjéről, ami egyáltalán nem zsírozza tovább az eltúlzott országimage-t, sőt!
 
Bár a fő a csapásvonal mégiscsak a lelkekben rejlik; az otthontalanság, kiábrándultság és csalódottság talán egyetlen másik filmben sem lett ennyire finoman felhordva a vászonra. Különc figuráiba, megejtő szellemességébe és gyönyörű édes-bús képeibe szinte azonnal bele lehet szeretni; nem is csoda, hogy annak idején egy rakás filmes díjat gyűjtött be. 
 
macsek
2006.09.05
|
Stranger than Paradise
amerikai filmszatíra, 90 perc, 1984
Magyar bevándorló lány viszontagságai a nyugdíjas tisztviselők mintaállamában. Az Éjszaka a földön és a Halott ember rendezőjének korai filmje.
Rendező:

Jim Jarmusch

(5 kép)


Filmek a TV-ben
18:15
Szökevény hercegnő
amerikai-kanadai romantikus film, 2015
18:30
Kislány a küszöbön
német vígjáték, 2011
18:40
A tenger szívében
amerikai kalandfilm, 2015
18:50
Zöld Lámpás
amerikai akciófilm, 2011
18:50
Ragyogó világ
japán romantikus filmdráma, 2017 (feliratos)
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
06:20
Wissper
angol animációs filmsorozat, Pingi játékok, 2015
06:20
A bajkeverő majom
VIII. évad, 1. rész: A markológép
06:20
Mancs őrjárat
III. évad, 321. rész: Kutyiutánzó papagáj
06:25
Gumball csodálatos világa
2011, 441. rész: A csaló
06:25
The Avatars
I. évad, 6. rész: Fantasztikus hármas
Játék
Világszínvonalú programok, nemzetközi hírű fellépők és csodálatos helyszínek!
JÁTÉK!!! Ma kerül ki a lelőhelyekre a legújabb Pesti Est. Fotózkodj vele bárhol a városban, használd a #pestiestles hashtaget, és mi tuti megajándékozunk egy pesti program belépővel! . . . #jatek #nyeremenyjatek #játék #posztolj #szelfizzpestiesttel
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.