Verdi: Rigoletto

A legendás Jean-Pierre Ponnelle operafilmjei a maguk idejében hatalmas népszerűségnek örvendtek, és nem egy közülük még ma is szórakoztató darab. Ez a Rigoletto azonban nem éppen az operafilm-készítés non plus ultrája, a hálátlan és nagyon nehéz filmes műfaj minden hibáját magán viseli.

Kapcsolódó cikkek

Ponnelle Rigolettója a vizuális túlkapások és a közelképek áldozata: a mantuai herceg udvarának káprázatos jelmezei és a díszletek moumentalitása helyenként sikeresen terelik el a figyelmet a lényegről, a szituációk helyenként erőltetett és ügyetlen kidolgozásáról. A közeli képek zavaróak, főként az elképesztően előnytelenül, fehér lepelbe öltöztetett, amúgy remek hangú Edita Gruberovát (Gilda) tüntetik fel meglehetősen rossz színben. És akkor még finoman fogalmaztunk.
 
A címszerepet éneklő svéd Ingvar Wixellről köztudomású, hogy nagyszerű színész, ennek Ponnelle nagy hasznát is veszi, viszont a vokális megformálás hagy némi kívánnivalót maga után. A bérgyilkos-testvérpár férfitagját, Sparafucilét a fiatal Ferruccio Furlanetto (manapság nagy basszusszerepek világhíres tolmácsolója) szinte felismerhetetlenre maszkírozva alakítja, üzembiztosan. 
 
A herceget az ereje teljében lévő Pavarotti adja, pimaszul, fölényesen, hangilag is imponálóan. Kétségtelenül ő a produkció főhőse, mondhatni megmentője. A karmesteren, Riccardo Chailly-n sem múlott semmi, és a Bécsi Filharmonikusok is a szokásos színvonalon teszik a dolgukat. 
  6/10   
1981 Hossz: 116 perc Kiadó: Universal Kép: 4:3, színes Hang: olasz sztereó és DTS, Felirat: angol, német, francia, olasz, spanyol, kínai 
szilgyo
2006.09.06
|


Film premierek

Ultra

francia-görög-magyar-német dokumentumfilm, 83 perc, 2017

Kingsman: Az Aranykör

amerikai-angol akcióvígjáték, 141 perc, 2017

Isten hozott Németországban

német vígjáték, 116 perc, 2016

Hetedik alabárdos

magyar vígjáték, 90 perc, 2017

A LEGO Ninjago film

amerikai-dán animációs film, 106 perc, 2017

47 méter mélyen

amerikai-angol-dominikai horror, 89 perc, 2017

Viktória királynő és Abdul

amerikai-angol életrajzi dráma, 106 perc, 2017

A kairói eset

dán-francia-német-svéd krimi, 106 perc, 2017
Ahol a héten érdemes...
Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged, szeptember 21 - 30.
 
 
szeptember 21 - 27.
 
Budapest, Átrium, szeptember 25. 19:30
 
Játék
Lehull az első hó Oslóban, és a rendőrök egy eltűnt nő után kezdenek nyomozni, aki után csupán a sála maradt, amit egy kertben épített hóember nyakába raktak. Az ügyhöz beosztott Harry Hole nyomozó súlyos dologra kezd gyanakodni: szerinte egy sorozatgyilkossal van dolguk...
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.