Kedvenc helyek

Ralph Hulett – Jerry Prochnicky: Whole Lotta Led

A hetvenes évek hajnalának egyik legfontosabb zenekaráról, a szőrös évtized legnagyobb hard rock mamutjává növő Led Zeppelinről rengeteg könyv jelent már meg, köztük több remek és fontos munka is. Ralph Hulett és Jerry Prochnicky műve nem igazán tartozik közéjük.
Bár a borítón két szerző neve olvasható, idővel kiderül, hogy az egyes szám első személyű narráció mögött a nosztalgikusan csapongó Hulett áll, aki a Led Zeppelin (és a könyv megelőző egyötödében a gitárhős Jimmy Page korábbi együttese, a Yardbirds) történetének felvázolásával párhuzamosan személyes kis élményeit, például szörfös kalandjait, amatőrzenész próbálkozásait és más előadók koncertjein szerzett tapasztalatait is megosztja az olvasóval, miközben néha megemlíti Prochnickyt is, akinek emlékeiről – számtalan egyéb újságíró, fotós, haver, groupie és mezei rockrajongó élménymorzsái mellett – idézőjelek között értesülhetünk. A magyar kiadásba kevés fotó került át, és sikerült a borítón a címet, a belső sormintán meg egy tucatszor a néhai John Bonham dobos nevét is elírni a kapkodásban, de mindezt rögtön megbocsátjuk, ha tudjuk, hogy a Cartaphilus a hazai könnyűzenei könyvkiadás mostoha ügyét hősiesen felvállalva – Kurt Cobain, Miles Davis, Eric Clapton, Jim Morrison és a Red Hot Chili Peppers (By The Way) után – Jimi Hendrix, Frank Zappa, Janis Joplin és Keith Richards életrajzát, sőt John Lydon (Johnny Rotten) önéletrajzát is megjelenteti hamarosan! 
 
 
( Cartaphilus Könyvkiadó, 288 oldal, 3800 Ft
Déri Zsolt
2006.09.08
|


Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.