A parkolás művészete

est.hu:
6/10
|
olvasói
7/10 (7)
Vannak foglalkozások, melyek gyakorlói végképp kizárják magukat a közkedvelt és mindenki által megbecsült emberek tágas köréből. Ilyenek például a sintérek, a BKV- és APEH-ellenőrök, a partjelzők vagy éppenséggel a parkolóőrök.
Igaz, a definícióval kicsit zavarban vagyok, hogy akkor most közterület-felügyelő vagy parkolóőr-e a helyes megjelölés, de a lényeg, hogy a kis piros csomagok elhelyezőiről, a tetemes bírságok kiszabóiról beszélünk, akiket egyformán rühellnek idehaza, Japánban vagy Izlandon. De maradjunk inkább filmünk témájánál, a kanadai példánál, ahol szintén könnyen esnek az erőszak áldozatául a jóravaló, de mégiscsak furcsa jellemű parkolóőrök - pedig ott, kis balkáni hazánkkal ellentétben, még van is némi kultúrája a parkolásnak. Hősünk, a lelkes, találékony, de jócskán amatőr filmrendező sem kedveli a parkolóőröket, jómaga is többszörös szabálysértő, így elhatározza, hogy egy dokumentumfilmben a mélyére ás a témának, azzal a kevéssé titkolt szándékkal, hogy nevetségessé teszi interjúalanyait. Ám ahogy ő és egyre kevésbé lelkes csapata egyre jobban megismeri a munkáját halálosan komolyan vevő „közellenséget”, maguk is kezdik másként látni a parkolást, és amikor a parkolóőrök „guruját” gyanús baleset éri, a történet kezd egyre bizarrabb fordulatokat venni. 
 
Ez kérem egy áldokumentumfilm, vagyis kéretik mindent csak majdnem komolyan venni, álszereplőink pedig először kissé irritálóan idétlenkednek a kedvünkért, de mire belemelegednek, addigra mi is megkedvelhetjük az utca névtelen hőseit. 
 
Vízer
2006.09.20
|
The Delicate Art of Parking
kanadai vígjáték, 86 perc, 2003
Áldokumentumfilm egy csapatnyi munkamániás parkolóőrről, és az őket megörökítő holt amatőr filmesekről, kissé lökött kanadai humorral és a valóságból is ellesett pillanatokkal.
rendező:

Trent Carlson

Forgalmazza: Szimpla City
(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
22
K
23
Sze
24
Cs
25
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.