Kedvenc helyek

Freddie Mercury: Lover Of Life, Singer Of Songs

A Queen néhai énekese, Freddie Mercury 2006 szeptemberében lenne hatvanéves. Az évfordulóhoz időzített The Very Best Of Freddie Mercury Solo válogatásalbummal párhuzamosan – annak alcímével megegyező címen – egy DVD is megjelent, melyet szépen odatehetünk a Queen-sorozat mellé (Greatest Video Hits 1, Greatest Video Hits 2, Live At Wembley Stadium, Queen On Fire – Live At The Bowl).
A kétlemezes kiadvány első korongjára a 2000-ben forgatott Freddie Mercury – The Untold Story című televíziós dokumentumfilm került, melyben családtagok, iskolatársak, barátok, szeretők, zenészkollégák, producerek és ruhatervezők elevenítik fel Freddie-vel kapcsolatos emlékeiket. A kis Farrokh Bulsara gyermekkorát, a Zanzibár szigetén és Indiában töltött időszakot játékfilmes eszközökkel eleveníti fel a két rendező (az énekessel és zenekarával a nyolcvanas években rendszeresen együtt dolgozó együtt dolgozó német DoRo tandem, Rudi Dolezal és Hannes Rossacher), de magáról a Queen karrierjéről viszonylag kevés szó esik – ez Freddie története, melyből az AIDS-betegként leélt utolsó évek sem maradnak ki. A DVD-kiadvány második lemezére kerültek az énekes 1984 és ’88 közti szólómunkáihoz készült videoklipek, köztük a több szempontból is jelképes The Great Pretender (mely stílszerűen korábbi Queen- és szólóklipek jeleneteit játssza újra), illetve a Monserrat Caballé operaénekesnővel közös duettek előadásai.
QQQ 
 
 
EXTRÁK 
 
A dokumentumfilmhez rendezői audiokommentár is választható, továbbá megtekinthetünk egy 18 perces kisfilmet a zanzibári és indiai forgatásról. A videoklipekhez is kapunk kommentárt a rendezőktől, továbbá három sikerdalból eltérő klipverziók is szerepelnek: a koncertváltozatban látható Barcelona, az öltözői hülyéskedéssel bővített The Great Pretender és a Living On My Own klubremixe. Szintén a második korongon kapott helyet Freddie legutolsó filmen rögzített interjúja 1987-ből (7 percben), három nyolcvanas évekbeli producerének visszaemlékezései (35 percben), egy kisfilm az énekes Montreux-ban felállított szobrának elkészítéséről és felavatásáról (12 percben, melynek a felét a cseh szobrásznővel készített interjú teszi ki), továbbá egy interaktív fotógaléria (ez a DVD-ROM szekció csak számítógépen tekinthető meg). Dicséretes, hogy minden szöveges hangsávhoz – tehát az audiokommentárokhoz is – választható magyar felirat, bár a fordítás néha béna (a szeropozitív például „zéró pozitív” lesz, a gay mindenhol csak „homokos”, de az androgün és camp szavak is elvéreznek). A kiadványhoz egy 16 oldalas füzetke is tartozik. 
QQQQ 
 
2006  Hossz: 112 + 38 perc  Kiadó: EMI  Hang: angol sztereo + DTS  Felirat: angol, német, magyar  
Déri Zsolt
2006.09.23
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma este az Akvárium klubban Adam Naas. Nézzétek csak, ő az új Lenny Kravitz. #adamnaas #koncertajanlo#programajanlo #akvariumklub
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.