Berlioz: A trójaiak

Az opera műfaja iránt kevésbé érdeklődők szemében egyértelműen Wagner operái a leghosszabbak és a legunalmasabbak. A valóságban persze ez egyáltalán nem így van, hiszen például Berlioz A trójaiak című mamutművének is bérelt helye van a gigantikus opuszok Pantheonjában.
Hector Berliozról köztudott, hogy zseniális hangszerelő volt, azonban zeneszerzői minőségében néhány népszerű, ma is sokat játszott mű (leginkább a Fantasztikus szimfónia) kivételével nem alkotott igazán maradandót. Színpadi művei közül már csak szédítő hosszúsága miatt is kiemelkedik A trójaiak című ötfelvonásos grand opera. 
 
A trójaiak két, sok szempontból önálló életet élő részből áll: az első Trója ostromának, Cassandra halálának és Aeneas menekülésének krónikája, a második pedig a trójaiak karthágói kalandjairól szól és Aeneas és Didó királynő tragikus végű románcát taglalja. A szerteágazó, sok-sok epizódból álló történethez Berlioz nem írt, nem írhatott egységes muzsikát: a drámai részek mellett sok a hangulatfestő elem, a francia nagyoperában elengedhetetlen kórusbetét és balettzene. 
 
A Decca lemezkiadó felvételének a legnagyobb erőssége a nagyszerű zenekar. Charles Dutoit irányítása mellett a zenei világban nem nagy presztízzsel bíró Montreali Szimfonikus Zenekar helyenként fantasztikus minőségű játékot produkál. Sajnos a szólisták nem érik el a nemzetközi elit színvonalát: Aeneast Gary Lakes sokszor meglehetősen színtelenül énekli, Francoise Pollet Didójából pedig hiányzik az igazi átütőerő. A legjobban Deborah Voigt teljesít Cassandra szerepében, ez azonban kevés ahhoz, hogy meghatározó felvétel váljék a lemezből. 
 
Berlioz: A trójaiak 
Vezényel: Charles Dutoit 
Universal - Decca, 4 CD 
szilgyo
2006.09.25
|


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.