Kedvenc helyek

Motörhead – Hús krumplival

a Pesti Est kisinterjúja
A fennállásának harmincadik évfordulóját a Stage Fright DVD-vel ünneplő legendás brit hard rock zenekar, a basszista-énekes Lemmy Kilmister vezette Motörhead az új évezredben is megbízhatóan szállítja két évente új stúdióalbumait: a 2002-es Hammered és a 2004-es Inferno után 2006-ban a remek Kiss Of Death bővítette diszkográfiájukat. A lemez anyagát a trió a magyar közönségnek is bemutatta a Tokaj melletti Hegyalja Fesztiválon, ahol Phil Campbell gitárossal beszélgettünk, aki már több mit két évtizede ott penget Lemmy mellett .

Linkek


Kapcsolódó cikkek

- Hogyan kaptátok „a világ leghangosabb zenekara” titulust? 
 
- Mások mondják rólunk ezt. Elég zajos zenekar vagyunk, ez tény, de nem törekszünk arra, hogy mi legyünk a leg... Egyszer láttam egy Bryan Adams-fellépést – na az volt életemben a leghangosabb koncert (nevet).  
 
- Tudnál mondani pár szót a Kiss Of Death című új albumotokról?  
 
- Fölöttébb jó lemez lett. Van annyi távolságunk az albumtól már, hogy azt mondhassam: ez a legjobb, amit valaha készítettünk. Szerintem egy eléggé erős versenyző, nagyon ütős dalokkal. Lesz olyan népszerű, mint az Inferno, talán még egy kicsit népszerűbb is.  
 
- Hogyan írjátok a dalokat?  
 
- Lemmyék szerzik a szövegeket, én meg a zenék nagy részét. Igazán meghitt közöttünk a kapcsolat, teljes mértékben megbízunk egymásban. Már elég régóta dolgozunk együtt, és nagyon jól működünk. 
 
- Mi az a mágikus titok, ami segít titeket fiatalnak maradni? Talán lepaktáltatok az ördöggel…? 
 
- Ez igazán nem titok, hanem inkább egy őszinte szövetség, ami összeköt minket. Egy triumvirátus. Mi csak ébren tartjuk a fényt hármunk között, és azt a zenét játsszuk, amit szeretünk. Így jön létre köztünk az egyensúly. A legfontosabb dolog nem másoknak írni, hanem magunknak.  
- Mit jelent neked a rock? 
 
- Ohh… A rock? Minden, amit csinálok, szerintem. Világéletemben a rockban éltem, azt játszottam. Nem tudom, hogyan lehetne definiálni a rockot. Talán egy életmód: ahogyan lélegzel, eszel, iszol…  
 
- Mit gondolsz, megváltozott ennek a zenének a stílusa? 
 
- Igen, igen. Hiszen a zene is nap mint nap megújul. De ami fontos: mi nem változtunk, mi vagyunk a Motörhead. Tudod, minden zene olyan, mint egy ételfajta. A Motörhead olyan, mint a hús krumplival, és ez jó.  
 
- A Whorehouse Blues című dalotokban arról meséltek, hogy a csatornából jöttetek, a zene hozott össze titeket, városról városra jártok, körbeutazzátok a világot … Ez lenne a lényeg? 
 
- Csak részben. 
 
- Kényes kérdés: ki örökölhetné trónotokat? Kinek adnátok át a stafétát, ha eljön az idő? 
 
- Gőzöm sincs róla. Szerencsére nagyon sok édes fiatal kölyök van. De megvallom: soha, senki… senki nem lehet egy új Motörhead. Soha. Tudod, azért nagy különbségek vannak a zenekarok közt. Ötven év elteltével talán egy másik csapat, hasonló zenével, lehet hasonló rockzenekar. De igazából nem tudom, jelenleg nem ismerek senkit annyira. 
 
- Milyen gyakran borotválkozol? Van saját borbélyod? 
 
- Mindennap, de nincsen szükségem saját borbélyra. 
 
- Sokszor felléptetek már nálunk, legutóbb két évvel ezelőtt a Vekeri-tó Fesztiválon. Milyen benyomásokat szereztetek Magyarországról?  
 
- Nagyon frankó helynek tartjuk, még ha nem is járunk errefelé túl gyakran. Egyszer volt itt egy jó kis motorbalesetem. Akárhányszor jövünk Magyarországra, mindig tökéletes bulikat nyomunk, amiket igazán élvezünk. A Vekeri Fesztiválon és Tokajban is olyan volt, mintha mondjuk Göteborgban, Svédországban játszottunk volna. (a Motörhead harmadik tagja, a hokijátékosból világhírű dobossá vált Mikkey Dee, aki 1992-ben csatlakozott Lemmyékhez, svéd állampolgár – a szerk.)  
 
- Szereted a magyar lányokat? 
 
- Igen, nagyon is
 
- Volt valaha valami kis afférod velük? 
 
- Igen. Jöhet is a következő kérdés! 
 
- Van valami üzeneted van a magyarok számára? 
 
- Kövessétek a Motörheadet! Ha nem teszitek, az a ti bajotok lesz. Mi mindig itt leszünk, és hangosak leszünk! 
Müller Anna Ráhel
2006.09.28
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.