Kelly hősei

est.hu:
8/10
|
olvasói
(0)
A háborút gúnyosan idealizáló, veretes darab, rendíthetetlen, nagyon cool arcokkal - avagy aranyláz a vad nyugat-európai partraszállásnál. Festői, francia táj adja a hátteret merész katonai hadműveletnek, melyben a jenki katonák halállazán mutatják meg, mennyire profik. Az arcvonal mögé egy eszelős tervvel behatoló, maroknyi felszabadító erő mozgatórúgója jelen esetben nem a puszta dicsőség, hanem egy aranyrudakkal teli bank messze a frontvonalak mögött.

 
A szövetségesek élére három karakteres fazon kerül. A halkszavú ötletgazdát, Kellyt Clint Eastwood játssza, akinek a rohamsisak is legalább olyan jól áll, mint a cowboykalap. Róla a legtöbbet nácivallató furfangos módszere árulja el: kínzóeszközök nélkül közel ájulásig whiskyzteti áldozatát, akinél hat az igazságszérum és kikotyogja az aranyat érő információkat. 
 
A Bazi Joe nevű G.I. Joe, akit Telly „Kojak” Savalas alakít, pornófilmet(!) vételez a legényeinek. Ő hozza a tapló, bővérű fazont, akinek nyalóka helyett a rágógumi és a trágár szavak a szériatartozékai. A többször lebuzizott Csodabogár (Donald Sutherland) már a nyitójelenetben is egy francia lánnyal cicázik, és amúgy tényleg életművész. Csatajelenetben a tankjának hangszórójából szól a buzdító hawaii-gitáros zene - hiába, az övéi „emberek, érző lélekkel”. 
 
Brian G. Hutton rendező westernhagyományok szerint zárja a filmet egy párbajt imitáló kulcsjelenettel, melyben a nagy hármas végső leszámolásra készül az ellenséggel. Ha még a szocializmusban lennénk, amikor is ez a film beszivárgott hozzánk (1984-ben), azt írnám, hogy „a rothadó, pénzimádó Nyugat alkonyának aranyhídja” e film: egy viccesen önfényező, pozitív kisugárzástól túlcsorduló, lebilincselő, háborús emlékmű. 
 
Kiadás
Az extra egy előzetes. A hang magyar mono és angol DD 5.1. 
 
Kelly’s Heroes, 1970 * 138 perc * Fórum Home Entertainment * (12) 
ŐrmestAir
2006.09.29
|
Kelly's Heroes
amerikai filmdráma, 138 perc, 1970
Rendező:

Brian G. Hutton

Színész:

Clint Eastwood
(Kelly)

Telly Savalas
(Big Joe)

Donald Sutherland
(Oddball)

Don Rickles
(Crapgame)

Carroll O'Connor
(Colt tábornok)

Gavin MacLeod
(Moriarty)

Harry Dean Stanton
(Willard)

Stuart Margolin
(Little Joe)

Richard Davalos
(Gutowski)Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.