Kedvenc helyek

David Toop: Hangok óceánja

Az utóbbi időben mintha megmozdulni látszana a könnyűzenei könyvkiadás hazai állóvize, és a zenekari, előadói életrajzok, önéletírások után végre értékes szakkönyvek is megjelennek – a Hangok óceánja ennek újabb kiváló példája. Odalent az ambient – avagy Brian Eno cimborájának búvárkodása az elektronikus tánczene és úgy általában az úttörő, kísérleti, avantgárd zenék óceánjában.
Az 1976-ban Eno kiadójánál, az Obscure-nál startolt angol David Toop ambient körökben elismert zenésznek, zenei újságíróként – a New York Timesban és egyéb jeles lapokban – sűrűn foglalkoztatott publicistának, szakíróként pedig egyéni stílusú tekintélynek számít – eddig négy kötete jelent meg. Az 1995-ös keltezésű Hangok óceánja szubjektív (ennek megfelelően csapongó, emlékképszerű) összefoglalása, felvázolása a dub, a krautrock, az ambient, a kísérleti elektronikus zene, a kezdeti hiphop, az ős-techno, de leginkább úgy általában a módosult tudatállapotok elérését egyéb stimulánsok nélkül is megvalósító zenéknek. Konkrét zenetörténet helyett sokkal inkább számítsunk szöveggé alakított zeneleírásoknak, elképzelt világok éteri hangjainak, valamint modern tudományos és filozófiai gondolatmorzsáknak a közvetlen hangvételű ütköztetésére. A nehéz anyag magyarítását Zöld István többé-kevésbé jól oldotta meg. 
 
 
( Doppelganger Bt., 318 oldal, 2600 Ft )
Dömötör Endre
2006.10.03
|


Játék
Patrick deWitt nagysikerű regényéből készült ez a különleges hangulatú western, melyben egy testvérpár, Eli (Joaquin Phoenix) és Charlie Sisters (John C. Reilly) azt a megbízatást kapja, hogy végezzenek egy aranyásóval, aki meglopta főnöküket.
Ma este kilenckor Magyar Rhapsody Project a Mesterségek Ünnepén. A Bársony Bálint Sextett a magyar klasszikusokat modernizálja. . . . @mestersegekunnepe #magyarrhapsodyproject #barsonybalintsextett #klasszikusokjazzben #liszt #erkel #kodaly #bartok
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.