Európa

est.hu:
9/10
|
olvasói
10/10 (17)
Mit keres 1945 végén, a legyőzött, megszállott, hóval borított és fagyos Németországban egy ifjú, idealista amerikai? Kik azok a werwolfok, és mit akarnak? És legfőképp: miért kell krétajelet tenni a kitisztított cipők sarkára?
A botrányhős Lars von Trier már 1991-ben, harmadik játékfilmjében is egy lidérces-példázatos történetet mesélt el. Az Európa szerelemmel és idealizmussal aláaknázott, bombasztikus, harsogóan látványos lázálom Németország „nulla évéről” és a világjobbító eszmék lenullázódásáról. Főhőse, a német származású, amerikai Leopold Kessler a második világháború után visszatér szülőföldjére, hogy az újjászületést és az újraépítést segítse. Kalauznak áll, vonatra száll, ám mindenütt kisiklott életekre talál. 
 
Aki csak a Dogville vagy a Manderlay alapján ismeri a dán filozófus-bohém rendezőt, netán a Dogma-mozgalom sajátos, önkorlátozó műveit látta, a korai Trier-művekben ugyanazt fogja látni - de másként. A most újra (illetve részben először) mozikba kerülő első Trier-trilógia, az Európa-hármasfogat zárófilmje - melyet nemsokára a Járvány, majd A bűn lélektana követ - túlburjánzóan stilizált, jéghideg és okos mestermű. Fekete-fehér képei a német expresszionista klasszikusokat idézik, rafinált háttérvetítések bolondítják a teret és az időt, lidérces árnyékok kísértenek; és az a néhány színes, véres-vörös betét, mely olykor feltűnik, nem csupán a szenvedélyt, de a közvetlen életveszélyt is jelzi ebben a hiperprecíz, didergetően látványos apokalipszisben. 
 
Erős film, okos film, fájdalmasan provokatív kortárs klasszikus. 
gorcsev
2006.10.04
|
Europa
dán-francia-svájci-svéd filmdráma, 117 perc, 1991
Lelkes amerikai fiatalember a háború utáni Németországban a werewolfok karmai közé kerül. Az európai egység születésének igaz története.
Rendező:

Lars von Trier

Forgalmazza: Másképp Alapítvány
(3 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.