Kedvenc helyek

Sergent Garcia: Mascaras

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (1)
(Virgin / EMI)

Manu Chao haverja, a spanyol-francia-algériai ősöktől származó Garcia Őrmester ötödik lemezénél tart: az 1997-es Viva el Sargento! című remek bemutatkozás után az 1999-es Un Poquito Quema'o albumra forrásig hevítette salsamuffinját, amit aztán a 2001-es Sin Fronteras idején sziesztára csendesített. A 2004-es La Semilla Escondida ismét csúcsmű lett, a mostani Mascaras pedig egy megbízható mesterember munkája.
Bruno „Sergent” Garcia elég sok mindent letett már az asztalra, sőt eddigi katalógusából már egy Best Of válogatáslemez is megjelent 2004-ben. Ennek érdekessége, hogy tartalmazza a Seremos című dalt is, amit hősünk a Maliból származó Amadou & Mariam párossal készített, a fekete duó első nagykiadós nemzetközi kiadványára, a 2002-es Wati albumra (csak hogy világos legyen: ő előbb „fedezte fel” a megejtően szépen daloló világtalan zenészházaspárt, mint Manu Chao, aki a 2004-es Dimanche a Bamako idején dolgozott velük).  
 
Ami a Mascaras című új Sergent Garcia-albumot illeti, a jamaikai, kubai, afro-kubai stílusokat európai megoldásokkal és hangzásokkal keverő Őrmester most Mexikóban szakított időt turnéjából némi stúdiózásra, majd Európában fejezte be az anyagot. Ezúttal a városi zene (főképp a külvárosokban hallható urbánus folklór, azon belül is a manapság Közép- és Dél-Amerikában divatos „mutáns” műfajok, mint például a reggaeton vagy a cumbiamuffin), a tradicionális és a modern megszólalások összeillesztése foglalkoztatta leginkább. Nos, gépi hangok itt-ott valóban megszólalnak új albumán, ám olyan sok újdonság mégsem tapasztalható az előző alkotáshoz képest. A Mascaras kissé tehát megtorpanás – bizonyos pontjain önismétlés – az életműn belül, de még így messze a műfaj átlaga feletti, szórakoztató, táncba hívó, vidám háromnegyed óra. A döntően spanyol nyelvű (néhány francia, valamint egy angol szövegű szerzeményt is tartalmazó) anyagból kiemelkedik a nyitó, harmonikás, ringatózó cumbia (Dulce Con Chile), a mambós Pintame, a roots reggae-s Non Words és a zörejekkel díszített Tantas Cosas című ballada. 
Dömötör Endre
2006.10.03
|


Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Mától a mozikban az Ad Astra, ennek apropóján exkluzív interjunk a Pesti Estben és az est.hu-n. Link bióban, kedvcsináló sztoriban! #bradpitt #adastramovie #bradpittinterju
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.