Emlékfilm az ’56-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójára

m1, m2, Duna, október 23., 20h
„Köszönet a szabadság hőseinek - a forradalom és a szabadság születésének története táncban és szerelemben elmesélve” címmel forgat filmet az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójára Jordán Tamás, Kamarás Iván és Fullajtár Andrea.
A Nemzeti Színház igazgatójának rendkívül közel áll szívéhez a téma, hiszen a történelmi esemény idején kiskamasz volt, és élesen emlékszik a történtekre.

„Nagyon szeretek az ’56-os témával foglalkozni, mert úgy érzem, sokmindent tudok róla. 13 éves voltam akkor. Édesapámmal és testvéremmel például kint voltunk a Sztálin szobor ledöntésénél, és részese voltam annak, hogy az emberek boldogok, mert hatalmas változás következett be. Azt mondják, hogy ahány ember, annyi ’56. Bár osztom ezt a nézetet, mégis csak olyan ’56-os filmben szerepelek, amely szerintem hitelesen dolgozza fel a történteket. A Köszönet a szabadság hőseinek című produkció ilyen, éppen ezért szívesen dolgozom benne. Éjszaka forgattunk, ami ugyan különösen fárasztó, de egyben roppant élvezetes is” – mondja Jordán Tamás.

A történet címszereplője Miklós, 70 év körüli budapesti férfi, aki részese volt az ’56-os októberi eseményeknek. 2006 októberében az ő emlékképeiben jelennek meg a forradalom epizódjai, benne fiatalkori önmagával. A két idősík két különböző korú szereplője hol egyszerre, hol külön-külön van jelen a történetben; így vezetik végig a nézőt a néhány nap emlékezetes eseményei között. A másik főszereplő, Kamarás Iván nagyon élvezte a forgatást, mert a korabelivé változott téren úgy érezte, mintha valóban részese lett volna az ’56-os eseményeknek.

„Nagyon megtisztel, hogy felkértek erre a szerepre, mert szívesen veszek részt történelmi filmekben. A Ludovika tér korabelivé változott, úgy éreztem magam, mintha a forradalom kellős közepén lennék. A rengeteg ember, a lengő zászlók és a hatalmas tankok miatt olyan volt a forgatás, mint egy időutazás. Külön élmény volt számomra, hogy tankban is forgathattam, mert még soha nem láttam lánctalpast belülről” – meséli lelkesen Kamarás Iván.

1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit felelevenítő Köszönet a szabadság hőseinek című film október 23-án 20 órától az MTV 1-es és 2-es csatornáján, valamint a Duna Televízióban lesz látható. A produkciót Silló Sándor rendezése és Román Sándor kétszáz fős tánckarra alkotott koreográfiája teszi emlékezetessé.

2006.10.12
|


Filmek a TV-ben
18:15
Monster Trucks - verdaszörnyek
amerikai-kanadai akcióvígjáték, 2016
18:15
Lesülve
görög-német romantikus vígjáték, 2016 (feliratos)
18:20
18:40
Harry és fia
amerikai filmdráma, 1984
18:50
Három szökevény
amerikai vígjáték, 1989
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
13:15
Kókusz Kokó, a kis sárkány
2015, 36. rész: Oscar nem emlékszik
13:15
Nicky Ricky Dicky és Dawn
III. évad, 303. rész
13:18
Jarmies
II. évad, 14. rész
13:25
Bűvös varázskardok
2016, 13. rész: Gotta Get Grup To Get Down
13:25
Majrés mókus
I. évad, 16. rész: A zöldség nem zöldség
Játék
„All you need is love” énekli a Beatles 1967-ben nemcsak koncerteken, a rádióban, de már a televízióban is. Az első egész világot behálózó élő tévéközvetítést több mint négyszáz millióan nézik izgatottan a Földön.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.