Kedvenc helyek

Jet: Shine On

est.hu:
7/10
|
olvasói
(0)
(Atlantic / Warner)

A 2001-2002 táján beindult garázs-rock reneszánsz a világ túlsó felén is feldobott egy sor zenekart. Azóta a tagcserék és betegség sújtotta ausztrál Vines is, illetve a bukáson és kegyvesztettségen túllépő új-zélandi Datsuns is két évente kihozza menetrendszerű albumát, de az Are You Gonna Be My Girl című slágerrel befutott melbourne-i Jetnek mégis három teljes év kellett, mire elkészült a Get Born folytatásával.
A Cester fivérek, a gitáros-énekes Nic és a dobos-vokalista Chris vezette kvartett 2003-ban azzal tűnt fel, hogy milyen vagányan és ügyesen volt képes átmenteni a mai színtérre a Beatles és a Rolling Stones – továbbá helyi adalékként az AC/DC – zenei világát (miközben a világ különböző részein különböző reklámkampányok aláfestő zenéjeként megaslágerré váló Are You Gonna Be My Girl lényegében az Iggy Pop-féle Lust For Life-ot koppintotta). Az új albumon eltolódtak a hangsúlyok: a tökös Stones- és AC/DC-vonal csupán három-négy számban manifesztálódik, és a Beatles-szabálykönyv, pontosabban annak elnehezült Oasis-féle olvasata válik uralkodóvá. Mindez nem véletlen, hiszen Cesterék a Gallagherék – egy másik Beatles-rajongó testvérpár – vezette Oasis előzenekaraként turnéztak, és az utóbbi időben a producerük is közös Dave Sardy személyben. A sötét borító mögé bújtatott Shine On a nyitó és záró szerzeménnyel, illetve a középre helyezett címadó dallal (amit a Cester fivérek apjának halála ihletett) továbblépést hirdet, de a Holiday és a kislemezre kimásolt Put Your Money Where Your Mouth Is lüktetésével egész ígéretesen induló album hamar irányt téveszt és csak a kétharmada táján talál magára, hogy a Stand Up és a Rip It Up erejével, illetve a Shiny Magazine és az Eleanor finomságával bizonyítsa: van még remény a Jet számára.
Déri Zsolt
2006.10.17
|


Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Gül Baba kulturális fesztivál mától vasárnapig. Türbe, rózsák, kiállítás és sok zene- Budapest és a török kultúra. #gulbaba #gulbabakultfeszt
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.