A bűn lélektana

est.hu:
9/10
|
olvasói
6/10 (17)
Egy elhasznált arcú exzsaru, aki több mint tíz év távollét után tér vissza Kairóból Európába, hogy egy titokzatos gyerekgyilkosság-sorozat tettesét felkutassa. Egy idős nyomozó, hősünk mestere, aki könyvet is írt a sorozatgyilkosok lélektanáról.
Egy szép arcú ázsiai lány, aki egyszerre csábító és áldozat. Egy hipnotizőr, egy boncmester, néhány fura epizodista, továbbá maga a titokzatos gyilkos - fura kompánia egy zavarba ejtő filmben. 
 
A bűn lélektana Lars von Trier első játékfilmje. Bonyodalmas, hallucinatorikus, sűrű szövésű darab. Igen rafinált, igen tehetséges és meglehetősen provokatív munka, a nyolcvanas évek közepi európai posztmodern egyik emblematikus darabja, amelyben mintha a Szárnyas fejvadász neonfényes negatív utópiája és Tarkovszkij meditatív művészete adtak volna egymásnak randevút. 
 
Trier szerzői thrillere egyben az Európa-trilógia kezdődarabja. Nem véletlenül: a szuggesztív bűnfilm titkos főhőse az elhagyott, elkárhozott, bűnös-áldott kontinens, Európa. Nem tudjuk, pontosan mikor is játszódik a történet: talán egy fiktív közeljövő háborúpuszította Európájában; a lényeg a hideglelős atmoszféra, az esőáztatta örök éjszaka, a borús, ködös és vizenyős miliő, melyet fénycsóvák és foszforlámpák világítanak be - de ettől csak tovább sűrűsödik a homály, nő a káosz és bonyolódnak a szálak. 
 
Briliáns látványvilág, nyomasztó hangulat: aki szereti az agyalós sztorikat és értékeli a mégoly művészi manírokat, ebben a filmben nyogodtan és teljesen elveszhet. 
gorcsev
2006.10.18
|
Forbrydelsens element
dán-svéd filmdráma, 104 perc, 1984
Lottógyilkosságok fertőzik a levegőt. A nagydarab nyomozó hosszú száműzetés után tér vissza, hogy felderítse a monokróm rejtélyt.
rendező:

Lars von Trier

Forgalmazza: Másképp Alapítvány


Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
Fekete Jenő a hazai bluesélet veteránja, akit a nagy öregek közül mindenki ismer.
Filmek a TV-ben
18:10
Viszlát, Christopher Robin
angol életrajzi film, 2017
18:10
Ízlésficam
amerikai vígjáték, 2006
18:20
Út a Marsra
mexikói kalandfilm, 2017 (feliratos)
18:35
Thelma
norvég horror, 2017
18:45
Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi
amerikai akciófilm, 2001
Ma este kilenckor Magyar Rhapsody Project a Mesterségek Ünnepén. A Bársony Bálint Sextett a magyar klasszikusokat modernizálja. . . . @mestersegekunnepe #magyarrhapsodyproject #barsonybalintsextett #klasszikusokjazzben #liszt #erkel #kodaly #bartok
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.