Óz, a csodák csodája

est.hu:
10/10
|
olvasói
9/10 (4)
The Wizard of Oz
amerikai musical, 115 perc, 1939
Dorothy és Toto kutya elindul a sárga úton, felszedi a Madárijesztőt, a Bádogembert és a Gyáva Oroszlánt, boszorkányokat gyilkol, és Óztól, a nagy varázslótól azt kéri, hogy hazamehessen a fekete-fehér Kansasba.
színész:

Judy Garland (Dorothy)

Ray Bolger (a madárijesztő)

Jack Haley (a bádogember)

Bert Lahr (az oroszlán)

Billie Burke (Glinda)

Frank Morgan (Oz, a nagy varázsló)

Charley Grapewin (Henry nagybácsi)

Az örökérvényű mesék titka, hogy a legfontosabb dolgokat sűrítik egyszerű, de nagyszerű formulákba. Az Óz üzenete például: a barátság minden nehézséget legyőz, valamint: „mindenütt jó, de legjobb otthon”.

 
1939-ben, alig tíz évvel a hangosfilm születése után már el is készült a filmtörténet mindmáig talán legnépszerűbb musicalje. Dorothy a fekete-fehér Kansasból egy tornádó tölcsérében repül Óz birodalmába, majd az utazást a sárga ösvényen folytatva jut el Smaragdvárosba, hogy útközben igaz barátokra és sok-sok életbölcsességre tegyen szert, s megtalálja az igazi ösvényt a legcsodásabb helyre: haza, Kansasbe. 
 
A film hihetetlen költségvetéssel, számos rendezőt elhasználva, gigantikus díszletekben és hallatlanul sok ötletes trükk-kel teletömve mesélte el az L. Frank Baum népszerű gyerekkönyveiben megteremtett figurák kalandjait. A 16 éves Judy Garlandot Hollywood egyik legfényesebben ragyogó sztárjává tette, az Over the Rainbow című dalt pedig a filmtörténet egyik leghíresebb dalává. Hosszan sorolhatnánk a filmmel kapcsolatos „leg”-eket, de ehelyett elég ha felidézzük magunkban az elképesztő színorgiát, amit a Technicolor eljárás a vászonra varázsolt (s amit most teljes pompájában láthatunk a digitálisan felújított képeken); az örökérvényű melódiákat, amelyek hőseinket e mese road-movie-ban végigkísérik; a pompás táncos-komikusi teljesítményeket, melyekkel a Madárijesztő, a Bádogember és a Gyáva Oroszlán elkápráztat bennünket, nem is beszélve Toto kutya igen hiteles alakításáról. 
 
Kétségtelenül ez is egy olyan film, amit egyszerűen lehetetlen megunni, „because, because, because, because, the wonderful things it does...”. 
 
Kiadás
A lemezen a Technicolor minden csodáját újraélesztő, pompás, digitálisan teljesen felújított változatot találjuk, Dolby Digital 5.1-es új hangsávval, de választhatjuk az eredeti mono változatot is vagy a magyar mono szinkront is. 
 
Az egylemezes kiadás mellett egy háromlemezes csomag is megjelenik. Az audiokommentár ceremóniamestere Sydney Pollack, a közreműködők pedig John Fricke (a filmről még a mindennél is kicsit többet tudó történész), illetve archív felvételekről az egykori szereplők és családtagjaik. A vadonatúj, 2005-ben gyártott extrák között van egy 10 perces, az eredeti Óz-könyvek figuráinak állóképeivel illusztrált, felolvasott változat. A digitális felújításról egy sok-sok technikai információval is szolgáló 12 perces darab tudósít. Egy 30 perces filmben jelentős filmkészítők fejezik ki tiszteletüket az örökérvényű darab iránt, köztük Peter Jackson rendező (A Gyűrűk Ura trilógia) az Óz alkotóinak hihetetlen fantáziáját és a technikai megvalósítás csodáit dícséri. A 25 perces, a film hatását tárgyaló darabból pedig megtudhatjuk, hogy a Csillagok háborúja lényegében Óz-remake, míg az E.T. fordított remake. A szereplőkről (köztük a Totót alakító terrierről is!) pedig 2-2 perces mini életrajzi filmecskéket látunk, melyekből sok-sok titokra fény derül! 
 
Ezeken kívül természetesen megtaláljuk az extra lemezen a korábbi kiadásról már ismerős darabokat is: a film születésének 50. évfordulójára készített 50 perces dokumentumfilmet a film készítésének történetéről; a TCM által 2001-ben készített félórás filmet sok érdekes filmtörténeti adalékkal; 5 percnyi anyagot a film zeneszerzőjének amatőrfelvételeiből, melyeket a forgatás szüneteiben rögzített; kihagyott jeleneteket; a speciális effektek (például a tornádó) megalkotásához készített próbafelvételeket; híradófelvételeket az Oscar-díj átadásról; tengernyi képet a képgalériában; számos előzetest különböző korszakokból és hihetetlen mennyiségű hanganyagot zenei próbafelvételekkel, rádióműsorral, rádiójátékkal. 
 
A harmadik lemezen az íróról láthatunk kisfilmet, illetve összegyűjtötték a történet négy némafilm-változatát. 
 
A sok-sok anyagot meglepő módon tényleg érdemes végignézni, mert mindegyik darabkában új és új érdekes adalékok bukkannak fel, melyek méltón tanúsítják milyen mitikus szerepe van e filmnek az amerikai (és az egyetemes) kultúrában. Az extrákon (az audiokommentár kivételével) van magyar felirat.
 
The Wizard of Oz, 1939 * 98 perc * Fórum Home Entertainment * (0) 
tereza
2006.10.26
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.