Magyarország díszvendég Valenciában, Csak szex New Yorkban

A 27. Valenciai Mustra díszvendége Magyarország, ebből az alkalomból kilenc magyar játékfilmet tűzött műsorára a katalán filmfesztivál. Goda Krisztina komédiáját eközben New Yorkban mutatta be a European Film Promotion az amerikai forgalmazóknak.
Magyarországot választotta díszvendégének az október 19-én kezdődött „Mostra de Valencia” filmfesztivál. A huszonhetedik alkalommal megrendezett katalán filmünnep ez alkalomból kilenc magyar játékfilmet tűzött műsorra, köztük négy elsőfilmet: Goda Krisztina, Vranik Roland, Antal Nimród és Mispál Attila első alkotását. A valenciai filmfesztiválon látható Böszörményi Zsuzsa, Deák Krisztina, Gárdos Péter, Horváth Putyi és Pejó Róbert egy-egy filmje is. 
 
A rendezvény díszvendége volt Böszörményi Zsuzsa, Horváth Putyi, Mispál Attila, valamint Gryllus Dorka, aki a Dallas Pashamende című film bemutatója kapcsán látogatott el a spanyol filmfesztiválra. Pejó Róbert filmjét a fesztiválbemutatót követően a spanyol mozik is műsorra tűzik. 
 
Az európai filmek népszerűsítésére létrehozott EFP (European Film Promotion) harmadik alkalommal mutatott be filmeket New Yorkban az amerikai filmforgalmazókat célzó szakmai vetítésen. A Tribeca moziban tartott vetítéssorozatra olyan európai filmek kaptak meghívást, melyek erős kereskedelmi potenciállal rendelkeznek. Az október 23-24-i vetítéseken négy filmet mutattak be. Egy német, egy lengyel és egy belga-francia mozifilm mellett a tavalyi év legnézettebb magyar romantikus vígjátékát, a Csak szex és más semmi című filmet is levetítették. 
 
Valladolidban ötvenegyedik alkalommal kezdődött a filmművészet sokszínűségét ünneplő nemzetközi filmhét. Az Arany Kalászért – mely a spanyol filmverseny fődíja – Kocsis Ágnes Friss levegő című filmje kelt versenyre. Az Európai Filmakadémia által Az év felfedezettje díjra jelölt alkotást Valladolidba elkísérte a főszereplő, Hegyi Izabella és Pusztai Ferenc producer is. A rövidfilmes mezőnybe Madarász István Előbb-utóbb című műve és Cakó Ferenc Levelek című animációja kapott meghívást. Mindkét alkotó személyesen mutatta be filmjét a spanyol közönségnek. Az információs programban vetítették – a rendező jelenlétében – Nemes Gyula Egyetleneim című filmjét, valamint egy igazi klasszikust is, Makk Károly Egymásra nézve (1982) című alkotását. 
 
Mar del Platában október 20. és 29. között rendezik meg a független film nemzetközi fesztiválját. Az argentin filmszemle „Bűnök és Vétkek” elnevezésű dokumentumfilmes versenyében Papp Gábor Zsigmond Az ügynök élete című alkotása kel versenyre. A Mar del Plata-i fesztiválra Bollók Csaba Miraq című játékfilmje is meghívást nyert. 
 
 
 
(Magyar Filmunió) 
2006.10.25
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:10
Akik dolgoznak
svájci film, 2018
18:25
Az utolsó akcióhős
amerikai akcióvígjáték, 1993
18:30
Cowboyok és űrlények
amerikai sci-fi akciófilm, 2011
18:45
Dolgozó lány
amerikai vígjáték, 1988
18:50
Nyomás utána!
olasz-amerikai akcióvígjáték, 1983
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.