Magyarország díszvendég Valenciában, Csak szex New Yorkban

A 27. Valenciai Mustra díszvendége Magyarország, ebből az alkalomból kilenc magyar játékfilmet tűzött műsorára a katalán filmfesztivál. Goda Krisztina komédiáját eközben New Yorkban mutatta be a European Film Promotion az amerikai forgalmazóknak.
Magyarországot választotta díszvendégének az október 19-én kezdődött „Mostra de Valencia” filmfesztivál. A huszonhetedik alkalommal megrendezett katalán filmünnep ez alkalomból kilenc magyar játékfilmet tűzött műsorra, köztük négy elsőfilmet: Goda Krisztina, Vranik Roland, Antal Nimród és Mispál Attila első alkotását. A valenciai filmfesztiválon látható Böszörményi Zsuzsa, Deák Krisztina, Gárdos Péter, Horváth Putyi és Pejó Róbert egy-egy filmje is. 
 
A rendezvény díszvendége volt Böszörményi Zsuzsa, Horváth Putyi, Mispál Attila, valamint Gryllus Dorka, aki a Dallas Pashamende című film bemutatója kapcsán látogatott el a spanyol filmfesztiválra. Pejó Róbert filmjét a fesztiválbemutatót követően a spanyol mozik is műsorra tűzik. 
 
Az európai filmek népszerűsítésére létrehozott EFP (European Film Promotion) harmadik alkalommal mutatott be filmeket New Yorkban az amerikai filmforgalmazókat célzó szakmai vetítésen. A Tribeca moziban tartott vetítéssorozatra olyan európai filmek kaptak meghívást, melyek erős kereskedelmi potenciállal rendelkeznek. Az október 23-24-i vetítéseken négy filmet mutattak be. Egy német, egy lengyel és egy belga-francia mozifilm mellett a tavalyi év legnézettebb magyar romantikus vígjátékát, a Csak szex és más semmi című filmet is levetítették. 
 
Valladolidban ötvenegyedik alkalommal kezdődött a filmművészet sokszínűségét ünneplő nemzetközi filmhét. Az Arany Kalászért – mely a spanyol filmverseny fődíja – Kocsis Ágnes Friss levegő című filmje kelt versenyre. Az Európai Filmakadémia által Az év felfedezettje díjra jelölt alkotást Valladolidba elkísérte a főszereplő, Hegyi Izabella és Pusztai Ferenc producer is. A rövidfilmes mezőnybe Madarász István Előbb-utóbb című műve és Cakó Ferenc Levelek című animációja kapott meghívást. Mindkét alkotó személyesen mutatta be filmjét a spanyol közönségnek. Az információs programban vetítették – a rendező jelenlétében – Nemes Gyula Egyetleneim című filmjét, valamint egy igazi klasszikust is, Makk Károly Egymásra nézve (1982) című alkotását. 
 
Mar del Platában október 20. és 29. között rendezik meg a független film nemzetközi fesztiválját. Az argentin filmszemle „Bűnök és Vétkek” elnevezésű dokumentumfilmes versenyében Papp Gábor Zsigmond Az ügynök élete című alkotása kel versenyre. A Mar del Plata-i fesztiválra Bollók Csaba Miraq című játékfilmje is meghívást nyert. 
 
 
 
(Magyar Filmunió) 
2006.10.25
|


Film premierek

Erdei boszorkány - Tűzpróba

cseh-dán-magyar-norvég fantasy, 90 perc, 2018

Undipofik

amerikai-kínai animációs film, 87 perc, 2019

John Wick: 3. felvonás - Parabellum

amerikai akciófilm, 130 perc, 2019

Szívek királynője

dán-svéd filmdráma, 127 perc, 2019

Éter

lengyel-litván-magyar-olasz-ukrán történelmi dráma, 118 perc, 2018
Játék
Egy nap Maggie, a tinédzser megkéri Sue Annt, a magányos nőt, hogy vegyen neki és pár barátjának piát, és Sue Ann kapva kap az esélyen, hogy szert tegyen pár gyanútlan, ám nála fiatalabb barátra.
Filmek a TV-ben
18:50
Puzzle
amerikai film, 2018
19:00
Bölcsőd lesz a koporsód
amerikai akciófilm, 2003
19:00
Vérbosszú a sitten
amerikai akciófilm, 2015
19:05
A kábelbarát
amerikai vígjáték, 1996
19:30
Az Igazság Ligája
amerikai fantasztikus akciófilm, 2017
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.