Kedvenc helyek

Eagles Of Death Metal: Death By Sexy

est.hu:
8/10
|
olvasói
(0)
(Downtown)

Valahol a kaliforniai Palm Desertben egy forró kilencvenes évekbeli hajnalon ez a meggondolatlan mondat hagyta el egy erősen ittas fazon száját: „A Poison az death metalt játszik.”. „Igen, a Poison a death metal Eaglese” – replikázott egy bizonyos Jesse Hughes. Azóta eltelt csaknem egy évtized, és Hughes már második garázs-rockos nagylemezét jelenti meg Eagles Of Death Metal nevű zenekarával, melyben régi haverja, a Queens Of The Stone Age-frontembere, Josh Homme dobol. Akkor hogy is van ez?
A Poison természetesen nem death, csak glam beütésű hair metal, a country-rockos Eagles pedig (korai értékes korszaka ellenére) a ciki szinonimája egyes körökben, az Eagles Of Death Metal viszont tényleg klasszikus, minimalista garázs-rockot nyomat, vicces kiszólásokkal. A gitáros-énekes Josh Homme még a bevezetőben vázolt buli után, a Kyuss szétesésének idején alakította ezt hobbizenekart Jesse Hughes nevű középiskolai osztálytársával. Hughes volt az énekes-gitáros, Homme a dobos, első hivatalos szereplésük pedig az 1998-as Desert Sessions, Vols. 3 & 4 albumon esett meg, de aztán beindult a Queens Of The Stone Age (a cím nélküli első album 1998-ban jelent meg), és aztán annyira beindult, hogy a korszak legfontosabb rockzenekara lett (Rated R – 2000, Songs For The Deaf – 2002). A QOTSA első leállást a másik fő-Queen, Nick Oliveri basszista-énekes Mondo Generator nevű oldalági zenekarával orvosolta, Homme pedig levezényelt egy újabb sztárparádés sivatagi showt (The Desert Sessions 9 & 10  – 2003), majd törlesztett régi barátjának is: az Eagles Of Death Metal Peace, Love, Death Metal című 2004-es első nagylemeze szórakoztató garázs-rockot tartalmazott, de igazán kiemelkedő dalokat nem. Aztán folytatódott a QOTSA-szál (Homme kirúgta Oliverit, és elkészítette a a 2005-ös Lullabies To Paralyze-t), de az sejthető volt, hogy az EODM sem egyszeri kaland marad.  
 
Nos, az Eagles Of Death Metal második eljövetele nemcsak az elsőnél erőteljesebb, de általánosságban is elmondható az új albumról, hogy nagyszerű munka, helyenként jól megfűszerezett, ám többnyire minimalista, slágeres garázs-rockkal, és egy egész sor emlékezetes dallal – olyanokkal, mint az I Want You So Hard (Boy’s Bad News) nyitó kislemezslágere, vagy a Distillers-főnökasszony Brody Dalle és a QOTSA-főnök Josh Homme románcát és családalapítását elregélő The Ballad Of Queen Bee & Baby Duck. Lökött, de a címmel önazonos módon szexi zene, zakatoló dobokkal, dörmögő basszussal, gerjedő gitárokkal, kalimpáló zongorával, ’húú-húú’ és magas hangú vokálokkal. Tömör gyönyör, lendületes attak, és bár még mindig vicc, de már messze nem szezonális. 
Dömötör Endre
2006.11.01
|


Játék
A Die Krupps legutóbb a Front Line Assembly vendégeként járt nálunk, most azonban headlinerként érkezik a Hajóra.
Hol vannak kedd este a magyar színházak képviselői? A foto a @trafohouse fb oldaláról van #tuntetes #akulturanemzetialap
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.