Flyboys – Égi lovagok

est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (31)
Az első világháborúról szóló filmek eléggé alul vannak reprezentálva a második világháború témáját feldolgozó alkotásokhoz képest. Ezen az aránytalanságon próbál egy kicsit javítani a Flyboys – Égi lovagok, amely a történelem első vadászpilótáinak, a Franciaországban 1916-tól harcoló amerikai önkénteseknek, a Lafayette osztag tagjainak állít emléket.
Az első világháborúról még az iskolában is azt tanultuk, hogy ez volt talán az utolsó igazi hősies háború, ahol nem beteg ideológiák nevében, egyenlő felek harcoltak, és a fair playt olyan komolyan vették, hogy a pilóták díszkört repültek lelőtt ellenségük emlékére. Ilyen becsületes gesztusokat láthatunk bőséggel Tony Bill filmjében is, amely valódi első világháborús hősök igaz története alapján készült, középpontjában pedig egy elszegényedett arizonai farmerből lett fiatal és bátor pilóta, Blaine Rawlings áll (a Josh Hartnettnek álcázott James Franco játssza). 
 
A Flyboysban nemcsak a vegyes csapat tagjainak különös motivációit és szokatlan kabaláit ismerhetjük meg (például egy házi kedvencként tartott oroszlánt), de látványos repülős égi csatajelenetekben és már-már westernfilmes pilótapárbajokban is részünk lehet – tulajdonképpen ezek alkotják a film gerincét. Az Égi lovagokban van ugyan egy halvány romantikus szál is, de ez olyannyira elsikkad a harcokhoz képest (voltaképpen csak a főhős motivációit árnyalja), hogy a Flyboys inkább amolyan igazi fiús film – a történelem, a repülő csodák és a légi küzdelmek iránt érdeklődő fiataloknak. 
fürkész
2006.10.26
|
Flyboys
amerikai-francia háborús film, 139 perc, 2006
Az első világháborúban Franciaországban önkéntesként harcoló amerikai vadászpilótáknak emléket állító nagyszabású, látványos háborús film sok égi csatával és kevés szerelemmel, amerikai és francia sztárokkal.
Rendező:

Tony Bill

Színész:

James Franco
(Blaine Rawlings)

Jean Reno
(Thenault kapitány)

Martin Henderson
(Reed Cassidy)

David Ellison
(Eddie Beagle)

Tyler Labine
(Briggs Lowry)

Philip Winchester
(William Jensen)

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2006. november 2.
(8 kép)


Film premierek

Családi bunyó

amerikai-angol vígjáték, 108 perc, 2019

Itt járt Britt-Marie

svéd filmdráma, 94 perc, 2019

Apró mesék

magyar thriller, 112 perc, 2019

Szabadúszók

francia vígdráma, 122 perc, 2018

A királynő kutyája

belga animációs film, 92 perc, 2019
Játék
A western műfajt már sokszor temették, de időről időre mindig akad egy alkotó, aki megmutatja, hogy van még kraft a pisztolyforgató cowboyokban.
Filmek a TV-ben
18:10
Koronát Izabellnek
német vígjáték, 2006
18:15
Brad helyzete
amerikai vígjáték, 2017
18:35
A harcos
amerikai sportfilm, 2010
18:45
Utánunk a Tűzözön
amerikai akciófilm, 1996
18:55
Állvány
izraeli film, 2017 (feliratos)
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.