Fábry Sándor magángyűjteménye

Ő az, aki talán külön bemutatásra nem szorul. Az ország első számú showmanje, a média megkerülhetetlen megmondóembere, humorista, dizájnkutató, botrányhős- és a sort sokáig folytathatnánk. Fábrysanyiról -mert mindenki így hívja- talán kevesebben tudják, hogy pályáját dramaturgként kezdte, forgatókönyvet írt több filmhez is (Ördög vigye, Megint tanú, Szeressük egymást gyerekek!) majd színészként is feltűnt pár kultikus alkotásban (Roncsfilm, Tündérdomb, Zsiguli...). Esti Showderjének legütősebb pillanatait mostantól dvd-n is élvezhetjük.
Önt megérintette-e a dvd-láz? 
 
Egyelőre nem nagyon, de lejátszót beszereztem már. Az én filmarchívumom jelentős része még szalagon van. Nemrég egy 8-10 éve felvett filmet próbáltam lejátszani, és meglepve tapasztaltam, hogy alig tudom. Szembe kell nézni azzal a lehetőséggel, hogy a VHS-kazetták tönkremennek. Nem tudjuk, hogy meddig tarthatóak el. A dvd tartósabbnak bizonyul. 
 
De vásárolt már lemezt? 
 
Persze, vettem azért egynehány dvd-t már. Ez azért történt, mert én magamtól nem nagyon megyek be egy plázába, de most dedikáció céljából tartózkodtam az egyik nagy bevásárlóközpontban, és meglepően jó filmeket találtam a legolcsóbb, tehát a leárazott, akciós kínálatban. Régi cseh filmeket, a Bukás-t, szóval mindenfélét. Amúgy utálok turkálni. Csak ha már épp ott jártam és vártam a „kedves beutaltakra”, akkor kínomban ezzel foglalkoztam. 
 
Mennyi lemezből áll a gyűjteménye? 
 
15 filmből. Most egyszerre vettem meg ennyit. Emellett az ember utazása során is vesz valamilyen dvd-t. Illetve vannak tematikus dvd-im is: szereztem egyet például, amikor lovagolni akartam tanulni. A filmeket most kezdtem el gyűjteni. 
 
A filmek közül valamelyiket, amelyen annak idején ön is dolgozott, megszerezte dvd-n? 
 
A Tanú 2 (Megint tanú - a szerk.) például megjelent, meg is néztem. Csak hát nem sikerült olyan jól, azért gondoltam, hogy mégsem veszem meg. 
 
Otthon jut ideje filmet nézni? 
 
Minden filmen elalszom otthon, ezt én becsületszavamra mondom magának. A tartalmától, a napszaktól és a fáradtsági fokomtól függetlenül nekem még filmet televízióban végignézni nem sikerült. Ezért is előnyösebb a dvd, mert azt onnan, ameddig bírtam, másnap tudom folytatni. Legutóbb egy Volker Schlöndorff-filmbe aludtam bele, A kilencedik nap című alkotásába. Kitartottam, kitartottam, néztem, néztem- és aztán belealudtam. 
 
Az otthoni filmnézés mellett moziba például szokott járni? 
 
Nyílt egy kis mozi Szentendrén, a volt pártházban, a neve: P’ART. Magánkezdeményezésből jött létre, és nagyon szépen alakították ki. Minden, amiért nem kell Pestre bejönni, az nekem aranyat ér. Én is vásároltam ott széket, úgyhogy én oda ingyen járhatok másodmagammal moziba. Ez most egy lendítő erő, mert ha az ember végre hazaér Leányfalura, utána még egyszer bejönni Pestre- az nagy nehézség. De Szentendrére kifejezetten szeretünk moziba járni. 
 
Saját műsorát vissza szokta nézni? 
 
A Dizájn Center című könyvemhez kollektív munkával készítettünk egy dvd-t is. Ezen megjelentek a legjobb Dizájn Center-adás részletei is, és most a monológból is kiadtunk egy válogatás dvd-t. Az adások válogatását teljes egészében a fiúkra, a munkatársaimra bíztam. Nekünk kéthetente egy műsort kell produkálnunk az Esti Showderbe, egy 30 perces monológgal, amelyben benne van a dizájn center is. Őket annak idején a Humorfesztiválról horgásztam ki; nagyrészük most már maga is fellépő ember: Kőhalmi Zoltán építészmérnök és dr. Litkai Gergely a Godot Dumaszínházban lépnek fel. Aranyosi Péter, Kövesdi Miklós Gábor, aki szintén díjazottja volt a Humorfesztiválnak, 8 évvel ezelőtt. Segített még Tóth Tibor rendszeres kabarészerző is. Csatlakozott még Királyvári Zsolt, akit a kedves nézők talán az egyik sörreklámból is ismerhetnek már. Ez a dvd-összeállítás tulajdonképpen a gyerekek vállalkozása, én még a honoráriumomról is lemondtam az ő javukra. 
 
Ennyire kedveli őket? 
 
Igen, ők az Esti Showder sikeréhez már régóta úgy adják hozzá a tehetségüket, hogy igazából sem nagy dicsőség, sem komoly anyagi elismerés nem illeti őket. Úgy gondoltam, hogy itt egy jó alkalom, hogy ezt revanzsáljuk. Általában úgy történik, hogy a monológ 2/3-át én írom, 1/3-át ők, de valamikor megfordul az arány. Ez attól függ, hogy kéthetente történik-e velem elég érdekesség. Nyilván a műsornak az az erőssége, hogy ha arról beszélek, ami velem esik meg. Azt mondják, hogy a nézők ezt szokták leginkább szeretni. 
 
Ön szerint is jól sikerült a végső összeállítás? 
 
Nevetni fog: én ezt még csak félig láttam! De megbízom bennük. 
 
Milyen érzés visszanéznie önmagát? 
 
Nagyon furcsa. Belenéztem, és akkor vettem észre, hogy időnként milyen jó ötleteink voltak, amelyeket folytatni lehetne. Hát, azért is furcsa, mert az ember ugye azt hiszi, meg azt is mondják neki, hogy: „Sanyi, te semmit sem változol”. Hát: nem, a fenét nem. Valószínűleg ez az egyik oka, hogy igazából nem szeretem ezeket az anyagokat visszanézni. De vissza kell, mert sok olyan rejtett dolog, vagy motívum van bennük, amit azóta elfelejtettünk; elhagytunk olyan ötlet-típusokat, amelyeket még érdemes lenne használni. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Air
2006.10.30
|


Film premierek

Vad Balaton

magyar természetfilm, 65 perc, 2018

Veszett vidék

ausztrál western, 113 perc, 2017

Senki sem tökéletes

belga-francia vígjáték, 101 perc, 2017

Jönnek a kacsák!

amerikai-kínai animációs film, 91 perc, 2018

Ghostland - A rettegés háza

francia-kanadai horror, 91 perc, 2018

Éjjeli napfény

amerikai romantikus filmdráma, 90 perc, 2018
Játék
Amikor három szülő rájön, hogy a lányaik paktumot kötöttek, mely szerint el fogják veszteni a szüzességüket az érettségi banketten, titkos, egy éjszakás akciót terveznek a tinik tervének meghiúsítására.
Filmek a TV-ben
H
16
K
17
Sze
18
Cs
19
20:30
A hegedűtanár
brazil zenés filmdráma, 2015 (feliratos)
21:00
Nincs kiút
amerikai thriller, 1987
21:00
21:00
Démonok között
amerikai thriller, 2013
21:00
Mystery Men - Különleges hősök
amerikai akcióvígjáték, 1999
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.