A fény ösvényei

est.hu:
7/10
|
olvasói
6/10 (8)
Vannak filmek, amikről az ember nem nagyon tud mit mondani. Nem azért, mert nem szól semmiről, hanem pont azért, mert valami olyasmit formál meg, aminek kifejezésére a verbális eszközök szegényesnek bizonyulnak. A fény ösvényei – mindenféle elcsépelt retorikai fogást mellőzve – bizonyosan ilyen alkotás.
Mispál Attila első nagymoziját két kisjátékfilm előzte meg, az Angst és az Altamira, amikről azért fontos megemlékezni, mert már ezekben is érezhetően ott szunnyadt az a szakmabeli hozzáértés, szociális érzékenység és szuggesztiós, mégis puritán stílusvilág, ami miatt A fény ösvényei is lélekből jövő, döbbenetes energiákat mozgósít.
  
Mondhatnánk, hogy elcsépelt toposzokat látunk a vásznon, de a megközelítés tisztasága és őszintesége egészen kitágítja a történet érzelmi síkjait.  
Egy gyönyörű nő, aki a szépségéből él, azzal védi magát a számító, rideg világ ellen és annak megóvása tölti ki az életét. No de mi van akkor, ha ezt az egyetlen számára lényegi dolgot elvesszük tőle? És ha egy ötvösmester, aki csodaszép dolgokat képes létrehozni kezeivel a szem jótékony irányításától vezérelve, elveszíti a látását? Vajon képesek az újrakezdésre, vajon a szánalmas világbavetettség nem morzsolja föl az emberséget, vajon lehet így élni?  
A két történet párhuzamosan fut, és egészen hasonlóan építkezik. Kapunk egy mesét egy hajléktalanról is, egy nagydarab, súlyos titokkal terhelt férfiről. A három ember sztorija egy kardinális ponton összeér, a finom, kidolgozott találkozás fájdalmasan szép végkifejletbe fut, de feloldozást ne várjon senki. 
 
Gyönyörű, okosan vezetett munka, pontosan eltalált karakterekkel, olyan szemszögből mutatva a világot, amiről – átlagemberként végigrohanva a hétköznapokat – eszünk ágában sincs tudomást venni, pedig a súlyát valahol belül érezzük is. 
 
macsek
2006.11.06
|
magyar filmdráma, 90 perc, 2005
Egy sikeres modell és egy ötvösmester párhuzamosan futó, majd összekapcsolódó története. Az Altamira rendezőjének első nagyjátékfilmje.
Rendező:

Mispál Attila

Forgalmazza: Mokép


Filmek a TV-ben
H
21
K
22
Sze
23
Cs
24
P
25
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
21
K
22
Sze
23
Cs
24
P
25
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.