Márquez-szótár

olvasói
9/10 (4)
Az egyik legnagyobb dél-amerikai regényíró, Gabriel García Márquez világlátását ugyan továbbra is elsősorban műveiből fogjuk megismerni, azért minden Márquez-rajongónak kötelező beszerezni A Világ - ahogy Gabriel García Márquez látja című válogatást.
A szerző honfitársa, Piedad Bonnett költőnő szerkesztette könyv afféle Márquez-szótárként működik. Ábécé-sorrendben tárja elénk, mit is gondol a kolumbiai író az akasztott emberről, a Bibliáról, a krimiről, az utazásról, saját magáról, hazájáról. A legtöbb meghatározás egyetlen frappáns mondat, de a hosszabbak sem haladják meg a tízsoros terjedelmet, így inkább művelt falfirkaként vagy emlékkönyvbe illő idézetként állják meg a helyüket - az író bölcsességét és nyitottságát azonban ugyanúgy megtapasztalhatjuk belőlük, mint bármelyik regényéből.
 
Ugyanakkor arra is jók ezek a kis szösszenetek, hogy áttekintést nyerjünk általuk Márquez korai, publicistaként írt cikkeiről, illetve a vele készült interjúkról, hiszen mindegyik idézet végén pontosan feltüntetve ott találjuk annak forrását is. Végül pedig íme a legviccesebb definíció, amit az író saját magáról adott: „García Márquez nem az az író, akit a legjobban szeretek, de azért szeretem. Persze sokkal jobban szeretném, ha nem én magam volnék, és nem nekem kéne megírnom a könyveit.
 
Piedad Bonnett (szerk.): A Világ - ahogy Gabriel García Márquez látja (ford.: Székács Vera) Magvető, 167 oldal, 1990 Ft 
 
fürkész
2006.11.06
|

Kapcsolódó cikkekJáték
Az Éles Gábor Triót a névadó 2009-ben hívta életre Móré Attilával, azzal a céllal, hogy egy sajátságos zenei nyelvet beszélő alkotói közösséget hozzon létre, mely 2010-ben Szkladányi András basszusgitárossal egészült ki.
Már a lelőhelyeken az új Pesti Est! Fotózkodj vele ha látod, használd a #pestiestles hashtaget, és mi belépőkkel ajándékozunk meg! #jatek #hashtagjáték #nyeremenyjatek #kulturalisjatek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.